Dünyanın ilk ve tek dergi fuarı okurlarla buluşmaya devam ediyor

Türkiye Dergiler Birliği (TÜRDEB) ve Dünya Dergiler Birliği (World Periodical Union -WPU) tarafından düzenlenen, Albayrak Medya’nın ana medya sponsoru olduğu “8. Uluslararası Dergi Fuarı” Sirkeci Garı’nda okurlarla buluşmaya devam ediyor. Fuar, 9 Mayıs’a kadar kapılarını açık tutacak.

Dünyanın ilk ve tek dergi fuarı okurlarla buluşmaya devam ediyor

Türkiye Dergiler Birliği (TÜRDEB) ve Dünya Dergiler Birliği (World Periodical Union -WPU) tarafından düzenlenen, Albayrak Medya’nın ana medya sponsoru olduğu “8. Uluslararası Dergi Fuarı” Sirkeci Garı’nda okurlarla buluşmaya devam ediyor. Fuar, 9 Mayıs’a kadar kapılarını açık tutacak.

Fuarın açılış töreni, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, fuarın onur konuğu dergisi Hece Dergisi’ni temsilen usta yazar Rasim Özdenören, Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği Başkanı Tayfur Esen, Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu ile İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Faruk Yelkenci’nin katılımıyla 4 Mayıs’ta gerçekleşti.

Bu yıl sekizincisi düzenlenen fuara kültür, sanat, çocuk, mizah, tarih, edebiyat, ekonomi, gençlik gibi alanlarda 500 dergi katıldı. Dünyanın ilk ve tek dergi fuarı olma özelliğini taşıyan “8. Uluslararası Dergi Fuarı”, “Özel sayılar ve dosya dergiciliği” ana teması altında gerçekleşiyor.

Fuarın açılışını Türkiye Dergiler Birliği Başkanı Asım Gültekin, Mehmet Akif Ersoy’un torunu Selma Argon ve onur konuğu Rasim Özdenören yaptı.

Fuarın bu yılki onur konuğu dergisi “Hece Dergisi”

Türkiye’den 400 derginin yer aldığı fuarın bu yılki onur konuğu ise 20 yılını dolduran “Hece” dergisi. Fuarda, Hindistan, Pakistan, Yunanistan, Makedonya, Filistin, Kosova, Bosna-Hersek, Karadağ, Avusturya, Almanya, Hollanda, Suudi Arabistan, Sudan, Cezayir, Mısır, Irak, İran, Endonezya gibi 23 farklı ülkeden 100 dergi konuk olarak bulunuyor.

100’den fazla etkinliğin de devam ettiği fuarda, her derginin kendi standında okurlarına sundukları hediyeler ve sürprizler ile trende söyleşiler, çocuk atölyeleri, Sirkeci Garı’nın tarihi ve estetik bekleme salonunda konferans, panel, müzik dinletileri düzenleniyor.

Albayrak Medya Grubu’nun standı.

Manifestoları ile Dergiler Sergisi

Fuar ile birlikte izlenime açılacak “Manifestoları ile Dergiler Sergisi” başlıklı özel sergide, ilk sayılarında bir manifestoya yer veren dergilerin kapaklarının ve manifesto metinleri yer alıyor.

Sergiyi Türkiye’nin en büyük dergi koleksiyonerlerinden Selahattin Öztürk hazırlıyor. Öztürk, sergiyi 5 bin farklı dergi arasından seçerek oluşturdu.

Bu yıl ilk defa fuarda açılacak olan “Dergi Hazineleri Özel Bölümü” nde kapanmış nadirattan kıymetli dergilere de ziyaretçiler ulaşabilecek.

Fuarda üniversiteli, okullu ve profesyonel gençlik dergileri özel bir bölümde, çocuk dergileri ise ayrı bir özel salonda ziyaret edilebilecek. Fuar kapsamında “Gençlik Dergileri Çalıştayı” ve “Dünya Türkçe Dergiler Çalıştayı” gerçekleştirilecek.

Türkiye Dergiler Birliği ve Dergi Fuarı hakkında

Türkiye Dergiler Birliği, 2008 yılında dergi editörleri ve yayın yönetmenleri ile bir araya gelerek oluşturuldu.

110 aydır ayda bir toplanan dergiciler, 2015 Şubat ayında dernekleştirdi. Beşinci, altıncı ve yedinci dergi fuarına yurt dışından dergilerin de katılması ile “World Periodical Union’u (Dünya Dergi Birliği)” kuruldu.

30 kadar ülkeden dergicilerle sıcak temas halinde bulunan “Türkiye Dergiler Birliği” yönetimi şu günlerde “Dünya Türkçe Dergiler Birliği”nin kurulması çalışmalarına da öncülük ediyor.

Dernek bünyesinde editörlük eğitimlerinin yanı sıra dergicilik çalıştayları, sergiler, oturumlar, paneller düzenliyor, okullarda dergicilikle ilgili etkinlikler öğrencilerle buluşuyor.

Dergicilik üzerine “Dergiler Dergisi” adlı dergiyi yayımlamakta. Başkanlığını şimdiye kadar Rıhle Dergisinden Abdullah Zerrar Cengiz, Gülistan Dergisinden Süleyman Karakaş, Kurani Hayat Dergisinden Muharrem Baykul yürüttü. Şimdiki başkanı ise Cafcaf, Hacamat, Genç ve Okur Kitap Dergilerinden Asım Gültekin.

TÜRDEB’in yönetiminde Osmanlıca dergisinden Metin Uçar, Furkan dergisinden Ümit Elönü, Seyyide dergisinden Fatma Toksoy, Sebilürreşad dergisinden Fatih Bayhan, Haksöz ve Temmuz dergisinden Murat Ayar, Seher dergi grubundan Mitat Tekçam, Din ve Hayat dergisinden Kamil Büyüker, Vuslat dergisinden Ziya Gündüz, Siyer dergi grubundan Hakan Tan bulunuyor.

Mukaddes emanetlerde eksik parça yol

Mukaddes emanetlerin Osmanlı’ya geçişinin 500. yılı münasebetiyle düzenlenen etkinlik, Bahariye Mevlevihanesi’nde başladı. Alanda açılan sergide ise hüsn-i hat sanatçıları Hasan Çelebi, Ferhat Kurlu, Faruk Dinçer Eratlı ve Ayşegül Tekmen, tezhib sanatçıları Mamure Öz, Mustafa Çelebi, Serap Bostancı ve Hacer Sönmez, ebru sanatçıları Hikmet Barutçugil, Alparslan Babaoğlu’nun yanı sıra, minyatürde Özcan Özcan ve Gülçin Anmaç, kalem işinde Semih İrteş ve Kaya Üçer, sedef sanatında Salih Balakbabalar, cilt dalında Ali Kunduracıoğlu ve Serra Güney, mozaikte ise Meyçem Ezengin’in eserleri sanatseverlerle buluştu. Geleneksel sanat dallarından 40 eserin görülebileceği sergi, 16 Mayıs’a kadar ziyarete açık olacak.Has odalar kıymetlendiSempozyumda söz alan Dr. Tahir Güngör, Osmanlı saray teşkilatının en önemli kurumlarından biri olan Enderun’un Has Odası’yla ilgili şunları kaydetti: “Fatih zamanında kurulan Has Oda, yönetici sınıfının yetiştirilmesi misyonuna haizdi. Yavuz Sultan Selim’den sonra ise mukaddes emanetlerin bulunduğu Has Odalar kıymetlenmiş ve görevlilerin sorumlulukları artmıştır.”ÖNEMLİ MERASİMLER BURADA YAPILDISerginin yanı sıra Bahariye Mevlevihanesi’nde düzenlenen sempozyumun ilk oturumunda Prof. Dr. Nihat Öztoprak, Topkapı Müzesi Başkanı Prof. Dr. Mustafa S. Küçükaşçı, Dr. Tahir Güngör, Prof. Dr. Selçuk Mülayim ve Prof. Dr. Süleyman Beyoğlu yer aldı. Topkapı Müzesi Başkanı Küçükaşçı, ayrıca “1517’den itibaren toplanan mukaddes emanetlerin hiçbirinde eksik olmadığı tespit edildi” dedi. Küçükaşçı, Topkapı Sarayı’ndaki kutsal emanetler bölümünün ilk defa Fatih Sultan Mehmet zamanında yapıldığını ve Yavuz Sultan Selim ile birlikte Harameyn’in Osmanlı idaresine girmesiyle birlikte kullanılmaya başladığını belirtti. Kutsal emanetler bölümünün geçmişten günümüze fotoğraflarını gösteren Küçükaşcı, bu bölümün hiçbir zaman önemini kaybetmediğine vurgu yaparak, “Saray’da bir kelimenin başında has gördüğünüz zaman onun padişaha ait olduğunu anlarsınız. Osmanlı padişahları da III. Murat’tan itibaren her türlü töreni mutlaka bu dairenin içinde yapmaya büyük bir ehemmiyet vermişler. II. Mahmut’tan itibaren de bir anlamda Osmanlıların sembolik anlamda en önemli merasim yeri olarak öne çıkmış” diye konuştu. Küçükaşcı başkanlığındaki ikinci oturumda ise Yrd. Doç. Dr. Mustafa Toptan, Yrd. Doç. Dr. Ahmet Önal, Dr. Nusret Gedik, Prof. Dr. Handan Öztoprak, Prof. Dr. Fatih Andı konuşmalarını yaptı.

KAYNAK : Yenişafak

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ