‘Dünyanın Davos’u İnegöl olsun’

Türkiye’nin en büyük kapalı alana sahip Mobilya AVM’si unvanına sahip, 225 bin metrekare kapalı alanda 200 yerli mobilya üreticisini tek bir çatı altında müşterileriyle buluştuğu Mobiliyum AVM’nin birinci istişare toplantısı Uludağ’da gerçekleştirildi. Mobiliyum AVM Yönetim Kurulu Başkanı T. Timur Han, “Dünya mobilya formunun değerlendirmesini yapalım, dünyanın Davos’u da İnegöl olsun” dedi.

‘Dünyanın Davos’u İnegöl olsun’

Uludağ Grand Yazıcı Otel’de düzenlenen ve iki gün süren toplantıda, Mobiliyum’un geleceği ile alakalı önemli kararların altına imza atıldı. Alınan kararlar arasında Mobiliyum’un cirosunu artırmak amacıyla MOBFEST Perakende ile alakalı önemli kampanyalar düzenlenecek. Öte yandan, 2017 yılı reklam bütçesi 1 milyondan, 3 milyon liraya yükseltildi. İki gün süren toplantıya, Mobiliyum AVM Yönetim Kurulu Başkanı T. Timur Han ve yönetim kurulu üyeleri ile İnegöl Mobilya Sanayicileri Derneği (İMOS) ve MODEF Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Uğurdağ, Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan, Mobiliyum AVM’de showromları bulunan firma yetkilileri katıldı.

Türk Eximbank kredileri anlatıldı

Cumartesi günü saat 10.00’da başlayan ilk oturumda mobilyacılara Türk Eximbank kredileri ile alakalı bilgiler verildi. Türkiye Ekonomi Bankası Dış Ticaret Uzmanı Berk Arbil, AR-GE, eğitim, fuar katılım, markalaşma, pazar araştırması ve tanıtım alanlarında devlet desteği uygulamalarıyla, ürün ihracatının kolaylaştırılmasının hedeflendiğini, desteklerin sonucunda ise firmaların ticaret hacminin genişleyerek ülke ekonomisine de büyük katkı sağlayacağını tahmin ettiğini ifade etti. TEB İnegöl Şube Müdürü Murat Sulukan da, kredi garanti fonu ile alakalı bilgiler verdi.

Mali disiplinle borçları bitirdik

Aynı günün ikinci oturumunda konuşan Mobiliyum AVM Yönetim Kurulu Başkanı T. Timur Han, “Hayallerle yola çıkan tüm kurucu arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. 49 ana dükkan olmak üzere toplam A etap 95 dükkandan oluşmaktadır. Ekim ayında B etap 84 dükkandan oluşacak. A ve B etaplarda toplam 179 dükkana sahip olacağız. Yönetim olarak 2 Temmuz’daki genel kurulda göreve geldik. Sorumluluğu içimizde hissederek elimizden geleni yaparak gece gündüz çalıştık. Bazı sıkıntılar vardı, kredi borcumuz vardı. Hesapları yaptık ve mali disiplinle sorunu çözdük. TEB’den 7 yıl vade ile 20 milyon lira kredi kullanıldı. 34 milyon TL geri dönüşü oldu. İnsanlar bize güvendiler. Toplanan para ile kredi borcunu erken kapattık. Uzun uğraşlar sonucunda 26 milyonluk borcumuzu kapattık. Mobiliyum’un bir yıllık genel gideri 317 bin lira. Tasarrufla genel gideri 190 bin liraya kadar çektik. Aidatlar 187 bin lira. Aidat sorunları da yaşıyoruz. Tüm iştirakçilerimizin bize destek vermelerini istiyoruz. SSK’ya 480 bin lira borç vardı, yapılandırma yaptık. Vergi Dairesine 480 bin lira borç vardı, yapılandırdık. Belediyeye olan 360 bin lira borcu da yapılandırdık. Bugün itibariyle bir kuruş borcumuz yok. 12 ay içinde tüm bankalardan arındırılmış olacağız. Bankaya bulaşmadan B etabını bitirmeyi planlıyoruz. İnşallah bunu da gerçekleştireceğiz” dedi.

“Dünyanın Davos’u İnegöl olsun”

MOBFEST adı altında perakendeye yönelik özel kampanyalar düzenleyeceklerini bildiren Başkan T. Timur Han, “Bu çalışmalarla bir yıl sonunda Mobiliyum’u tam bir AVM’ye dönüştürmeyi amaçlıyoruz. Ayrıca dünya mobilya formunun değerlendirmesini yapalım, dünyanın Davos’u da İnegöl olsun” diye konuştu. UR-GE kapsamında yurtdışı gezilerine yüzde 70 oranında hibe ile 2 milyon 900 bin TL destek sağlanacağını bildiren Han, projenin devlet tarafından kabul edildiğini söyledi.

İyi yöneten kaptan olacak

Mobiliyum’un çevresinde yeni AVM’lerin kurulduğunu belirten Han, “Rekabet içerisine gireceğiz. Kim daha iyi yönetirse kaptan o olacak” şeklinde konuştu.

Toplantının sonunda söz alan İMOS ve MODEF Başkanı Yavuz Uğurdağ ise “İnegöl her organizasyonu en iyi şekilde yapmalı. Perakendeden de vazgeçmeyeceğiz. Yıllardır toptan satış yaptık. İMOS zaten İnegöl mobilyası için ortak etkinlik yapan dernek. Birçok proje ortaya koyarak yolumuza devam ediyoruz. Ortak yapacağımız projeler arasında Mobiliyum’da var. İnşallah bundan sonra ortak projeleri yürüteceğiz. Alım heyeti programları üzerinde ciddi bir şekilde duruyoruz. Üst düzeyde verim de aldık. Ulaştığımız ülkelerin hepsi ile alışverişe başladık. Firmalar ne kadar bağımsız hareket ederlerse daha çok verim alıyorlar. Mobiliyum’un biraz daha bağımsız hareket etmesi lazım. Mobiliyum perakende günlerine başlasın. Yurt dışı organizasyonları ile alakalı nereye gitsek İnegöl’ün her şeyinden bahsediyoruz. İhracat ayağında İnegöl mobilyası olarak hareket etmek zorundayız. Araç giydirme kampanyasını sürdürelim” ifadelerini kullandı.

Yeni fuar alanı

Yeni fuar alanı ile ilgili yeni gelişmelerden de bahseden Uğurdağ, “2017 yılı 15 Ocak tarihine kadar yeni fuar alanının belediyeden bize devri sağlanacak. Mobilyanın ve mobilya fuarlarının merkezi olacak İnegöl. Devlet destek verecek. 60 ila 80 milyon lira maliyeti var. Kazma vuracak şekilde projemiz hazır. En ufak noktalarına kadar projemiz hazır. Para toplamaya başlayacağız. Elimizde tapu yok. Verilen sözler var. Tapudan sonra çalışmalar hızlanacak. Devletten yüzde 50-60-70 olabilir. Geri kalan kısmı sizlerden temin edilecek. Hedefimiz yeni fuar alanı. Hep beraber başarırız. Buradan iki otobüs kaldırıp Ankara’ya gidebiliriz” dedi.
Söz alan Mobiliyum üyesi ve Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan da, “Mobiliyum daha emekliyor. Şu an bir bebek. Hızla büyüyor. İnegöl’e gelen her yere giriyor. Gelenler bizden daha iyi biliyorlar. Biraz zamana bırakacağız. Kurslar açalım, yeni satış elemanları yetiştirelim. Şikayet hattı olsun. Fuarlarla aynı tarihlerde etkinlikler olmamalı” diye konuştu.
‘İnegöl’de 60 bin sigortalı çalışan var’

İTSO heyeti ile birlikte Sosyal Güvenlik Merkezi (SGM) Müdürü Fatma Tekin’i ziyaret eden Oda Başkanı Metin Anıl, ilçenin güçlü bir ekonomiye sahip olduğuna da dikkat çekti. Meclis Başkanı Sadık Gülerer, Yönetim Kurulu Üyeleri ve Genel Sekreter Mustafa Şentürk’ün hazır bulunduğu ziyarette konuşan İTSO Başkanı Metin Anıl, İnegöl’ün Türkiye’ye örnek önemli bir üretim merkezi olduğunu söyledi. İlçede 3 tane organize sanayi bölgesi olduğunu, mobilya, orman ürünleri ve tekstil başta olmak üzere farklı sektörlerde üretim yapıldığını vurgulayan Metin Anıl, “İnegöl’de kurumunuza kayıtlı 60 bin dolayında çalışan var. Bu sayı Türkiye’deki birçok ilin nüfusundan fazladır. İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası olarak, üyelerimizin işlerini geliştirmeleri, üretimlerinin artması ve buna bağlı olarak istihdamın çoğalması için elimizden gelen çabayı harcıyoruz” şeklinde konuştu.İnegöl SGM Müdürü Fatma Tekin’in bir süre önce kendilerini ziyaret ederek ortak çalışma önerdiğine de vurgu yapan Metin Anıl bu konuda üzerlerine düşeni yapacaklarını belirtti. Başkan Anıl, SGM’lerin hizmeti vatandaşın ayağına götürdüğünü de belirterek, “Bu kurum sayesinde SGK ile ilgili işlemler yapmak için çalışanların ve/veya işverenlerin Bursa’ya gitmesine gerek kalmadı. İşlemler İnegöl’de büyük bir hızla yapılıyor. İTSO olarak bu çalışmalara bizde destek vermek isteriz” dedi.İnegöl SGM Müdürü Fatma Tekin’de, SGM’lerin Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürlüklerine bağlı olarak çalışan kurumlar olduklarını vurgu yaptı. Tekin, SGM’lerin tek noktadan hizmet mantığıyla bulundukları bölgelerdeki vatandaşların sosyal güvenliğe ilişkin işlemelerini, şehir merkezlerine gitme zorunluluğunu ortadan kaldırarak yapmayı hedefleyen kurumlar olduğunu belirterek, “İnegöl SGM Müdürlüğü olarak ilçemizdeki çalışanlarımıza ve işverenlerimize en iyi hizmeti verme arzusundayız” diye konuştu.İnegöl’e dünya standartlarında yeni fuar merkezi

36. MODEF EXPO açıldı

Fuar açılışında konuşan MODEF Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Uğurdağ, “İnegöl mobilya sektörünü dünyaya anlatmamız gerekiyor. İnegöl, Türkiye mobilya üretiminin yüzde 40’ını, mobilya ihracatının ise yüzde 15’ini yapıyor. Bu rakamları önümüzdeki yıllarda daha da büyüterek hedefimizi artırmaya çalışıyoruz. Komşu ülkelerimizde ekonomik sıkıntılar yaşanıyor. Çalıştığımız bölgeler karışık vaziyette. Hem dernekler hem sanayiciler vasıtasıyla yeni pazarlar araştırıyoruz. Bugün Amerika kıtasını ağırlıyoruz, geçen yıl Afrika kıtasını ağırlayıp İnegöl mobilyasını tanıtmıştık. İnegöl mobilya sektörünü ve fuarımızı tanıtıp bilgi sahibi olmalarını istiyoruz. Bundan sonra geldikleri ülkeleri ziyaret edip, İnegöl’ü ve İnegöl mobilyasını tanıtıp o ülkelere ihracat yapacağız. Mobilya sektörü emek yoğun bir sektör ve devamlı büyüyor. Federasyonumuz öncülüğünde Türkiye açısından baktığımızda ‘mobilya ülkesi Türkiye’ imajını oluşturmaya çalışıyoruz. Bu bağlamda birçoğu yatırımı öz sermayemizle yapıyoruz. İstihdam sağlayan bir sektörüz” dedi.İnegöl ‘MODEF EXPO’ ile kapılarını dünyaya açıyor Dün at arabası tekerliği yapan, çeyiz sandığı yapan İnegöl, bugün dünyanın 150 ülkesine mobilya ihraç eden, mobilyada örnek olan bir şehir haline geldi. 500’e yakın firmanın MODEF’in hem uçak bileti hem de konaklamasını karşılamasıyla fuara geldiğini anlatan Uğur, Bunlar çok “ciddi firmalar. Daha önceki müşterilerimize de ulaşıp davetler yaptık. 2 bin 500’e yakın yurtdışı alım heyetinin fuarımızı ziyaret etmesini bekliyoruz. Yıllardır fuarımızı ziyaret eden yurtiçi firmalarımız da var. Fuarımıza 180 firmamız iştirak etti. 150 firma daha katılmak için müracaat etmişti. Metrekaremiz yeterli olsa onları da alacaktık. Yeni projemiz 93 bin metrekare inşaat sahasına 50 bin metrekare kullanılabilir alana sahip” dedi.”24 bin 500 metrekare fuar alanına sahibiz”Belediye Başkanı Alinur Aktaş ise, “Mobilya sektöründe bir asırlık tecrübeyi geride bırakan ve düzenlediği fuarlarla yurtiçi ve yurtdışı mobilya trendlerini belirleyen İnegöl’de yeni bir fuarda hep beraberiz. MODEF yaklaşık 30 yıldır ara ara yapılmaktaydı. Rahmetli Hikmet başkanımız döneminde düzen kazanmış ve 2005 senesinde belediye, İTSO ve Mobilyacılar Odası tarafından şirketleştirildi. 24 bin 500 metrekare fuar alanına sahibiz. Dün at arabası tekerliği yapan, çeyiz sandığı yapan İnegöl, bugün dünyanın 150 ülkesine mobilya ihraç eden, mobilyada örnek olan bir şehir haline geldi. Bunları çok daha ileriye götürmek bizim atacağımız adımlarla oluşacaktır” diye konuştu. Konuşmaların ardından kurdele kesilerek, davetliler stantları gezdi.

İnegöl’den Hollanda’ya salça ihracatı

Geçen yıl 554 ton acı biber salçası ihraç ettiklerini belirten Kulaca Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ahmet Uğur, “2016 yılı sezonunu 13 Ağustos’ta açmıştık. İki gün önce Hollanda’ya göndereceğimiz 800 ton acı biber salçasını yapmaya başladık. Geçen yıl 554 ton acı biber salçası göndermiştik. Bunun yanında iç piyasaya vereceğimiz tatlı biber salçasını da imal etmeye başladık. İşletmemizde şu an 83 kişi çalışıyor. Bu daha da artacak. Çünkü hem acı biberin, hem de tatlı biberin temizlenmesi işçilik gerektiriyor. Önümüzdeki 2 ay içinde üretimi tamamlayacağız. Çünkü domates sezonu en geç 15 Eylül’de biter. Ancak biber işlememiz kırağı yağıncaya kadar devam edecek. Hem Yenişehir’den, hem Mustafa Kemalpaşa’dan, hem de kendi bölgemizden alım yapıyoruz. Bir kısmını çiftçilerimize taahhütlü ektirdik. Önümüzdeki yıllarda taahhütlü ekimi artırarak hem çiftçi açısından, hem de ürünün garanti olması açısından sözleşmeli olarak da ektirmeyi düşünüyoruz. Bu sene bir kısmını bu şekilde ektik ve üreticiden gelecek miktarı bildiğimiz için memnun kaldık” dedi.İnegöl ay çekirdeğinde Türkiye’nin borsası oldu Kooperatifin salça kapasitesinin bin tona yakın olduğunu söyleyen Ahmet Uğur, “Bunun büyük bir kısmı ihracata gidiyor. Hem ülkemize döviz kazandırıyoruz, hem de istihdam sağlıyoruz. Bunun için ihracata daha fazla önem veriyoruz. Şu an 83 kişi sadece ihracat için çalışıyor. Bu yıl 800 ton ihracat için yaptığımız acı biber salçası haricinde yaklaşık 500 ton salçayı da iç piyasaya süreceğiz” şeklinde konuştu.İhracat son 28 ayın rekorunu kırdı İhracat rakamları açıklandı

İnegöl ay çekirdeğinde Türkiye’nin borsası oldu

Bursa’nın İnegöl ilçesinde üretilen ve “İnegöl alası” adıyla 2013 yılında tescillenen çerezlik ay çekirdeğinden satın almak için ilçeye gelen kuruyemiş firmalarının temsilcileri neredeyse sıraya giriyor.İnegöl’de yaklaşık 15 bin dekar alanda üretilen “İnegöl alası”nın hasadına başlandı. İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, yaptığı açıklamada, ilçede yağlık ve çerezlik toplam 9 bin ton civarında ay çekirdeği üretildiğini söyledi. Çelik, çerezlik “İnegöl alası”nın 2013 yılında tescillendiğine işaret ederek, “Kendi kendine piyasasını bulan, kalitesiyle ön plana çıkan İnegöl çerezlik ay çekirdeği, bundan yaklaşık 10 sene önce yavaş yavaş kendini göstermeye başladı. Ürünün tescillenmesiyle birlikte ilgi daha da arttı.” dedi. “İnegöl, ay çekirdeğinde Türkiye’nin borsası oldu”Daha fazla ay çekirdeği üreten il ve ilçeler olmasına rağmen ay çekirdeği fiyatlarını İnegöl’ün belirlediğini dile getiren Çelik, şöyle devam etti:”Bizden daha fazla ay çekirdeği üreten illerimiz, ilçelerimiz olmasına rağmen bizimkisi kalite bakımından ön planda olduğu için İnegöl, ay çekirdeğinde Türkiye’nin borsası oldu. Fiyatı belirlemede öncü oluyor. Çünkü Türkiye’nin çeşitli yerlerinde ay çekirdeği üreten ziraat odası başkanlarımız, çiftçilerimiz bizdeki fiyatı soruyorlar. Örneğin bizde fiyat, 5-6 lira civarında değiştiği zaman kendi ay çekirdeklerini 4 lira yapacaklarını hesaplıyorlar.” Karadenizbirlik’ten ayçiçeğine 1.58 lira “Bizim ay çekirdeğimizin albenisi var””İnegöl alası”nın kilogram fiyatının kalitesine göre 4 ile 6 lira arasında değiştiğini belirten Çelik, şunları kaydetti: “Çerezlik ay çekirdeği İnegöl’de 15-20 bin dekar alanda ekiliyor. 15 bin dekar alanda üretim yaptığımızı farz edin 200 kilo verse 3 bin ton çerezlik ay çekirdeği oluyor. Kaldı ki burası sulu tarım yapılan yerler. 225-250 kilo veren alanların da olduğunu düşünürsek, yaklaşık 4 bin ton civarında çerezlik ay çekirdeği üretimi yapmaktayız. Burada hem yağlık hem çerezlik 8-9 bin ton civarında ay çekirdeği üretmekteyiz. Türkiye’de en önce bizim ay çekirdeğimiz çıktığı için albenisi var. Bütün tüccarlar, firma sahipleri buraya geliyorlar. Türkiye’de bu işte önde gelen ne kadar firma varsa, geliyorlar ay çekirdeğini buradan alıyorlar.” Çelik, yağlık ay çekirdeğine devlet tarafından destek verildiğini, çerezlik ay çekirdeğine de destek verilmesi için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına müracatta bulunduklarını da sözlerine ekledi.”İnegöl alası”, ürünün bölgeye özgü olmasından dolayı İnegöl Belediyesi, İlçe Ticaret ve Sanayi Odası ile Ziraat Odası tarafından yürütülen çalışmalar sonucunda, 2013 yılında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi’nce tescillenmişti.

KAYNAK : Yenişafak

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ