‘Dünya ekonomisi ‘korumacı ticaret’ politikalarından olumsuz etkilenir’

ABD Başkanı Donald Trump ve politikalarına ilişkin tedirginliklerin artması ile İngiltere’de yaşanan terör saldırısının ardından küresel piyasalarda risk iştahı azalırken, kısa vadede yatırımcıların siyasi ve jeopolitik gelişmelere odaklandığı belirtiliyor. Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings de, ABD’nin “korumacı ticaret” politikalarının gerçekleşmesi halinde dünya genelinde büyük ekonomilerin olumsuz etkileneceği konusunda uyarıda bulundu.

‘Dünya ekonomisi ‘korumacı ticaret’ politikalarından olumsuz etkilenir’

ABD’de dün bir konuşma yapan ABD Merkez Bankası (Fed) Dallas Şubesi Başkanı Robert Kaplan, son enflasyon verilerindeki zayıflığı fazla önemsemediğini belirterek, “Fed’in politika faizini bu yıl toplam 3 kere artırma planının uygun olduğunu düşünmeye devam ediyorum” dedi.

Dün ayrıca Trump’ın ticaret politikalarını değerlendiren uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, ABD’nin “korumacı ticaret” politikalarının gerçekleşmesi halinde dünya genelinde büyük ekonomilerin olumsuz etkileneceği konusunda uyarıda bulundu.

Trump’ın FBI Başkanını görevden alması sonrasında oluşan siyasi gerilim devam ediyor.

ABD’de siyasi gerilim devam ediyor

Ekonomiye ilişkin haber ve verilerin piyasalara etkisi sınırlı kalırken, Trump’ın FBI Başkanını görevden alması sonrasında oluşan siyasi gerilimin uzayacağı ve belirsizliğin artacağına ilişkin beklentilerin yatırımcıların risk iştahını azalttığı belirtiliyor.

Bu gelişmelere karşın New York borsası, petrol fiyatlarındaki yükselişten bulduğu destekle dün günü yükselişle tamamladı, dolar endeksi ise zayıflamaya devam ederek 96,8 ile 9 Kasım 2016 tarihinden bu yana en düşük seviyesine geriledi. Dün Dow Jones endeksi yüzde 0,43, S&P 500 endeksi yüzde 0,52 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,82 değer kazandı.

Analistler, Trump belirsizliğinin yanı sıra dün gece İngiltere’nin Manchester kentinde bir konser salonundaki patlamanın terör saldırısı çerçevesinde ele alındığı haberinin küresel piyasalarda risk iştahını azaltan bir başka gelişme olduğunu ifade ederek, buna bağlı olarak altının ons fiyatının yükseliş eğilimini devam ettirerek 1.264 dolara çıktığına dikkati çekti.

Almanya yılın ilk çeyreğinde yüzde 1,7 büyüdü

İngiltere’de erken seçime 18 gün kala anketlerin, ana muhalefetteki İşçi Partisinin oylarını artırarak iktidar partisi ile arasındaki farkı kapatmaya başladığını gösterdiğini dile getiren analistler, siyasi gelişmelerin yanında bugün açıklanan Almanya büyüme verisinin detaylarının piyasaların odak noktasında olduğunu kaydetti. Almanya’da yılın ilk çeyrek büyümesi yıllık yüzde 1,7 ile beklentilere paralel geldi.

Dün Almanya’da DAX endeksi yüzde 0,15, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,03 değer kaybederken, İngiltere’de FTSE 100 endeksi ise yüzde 0,34 yükseliş kaydetti, avro/dolar paritesi ise 1,1264 ile 9 Kasım 2016 tarihinden bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

Bugün Asya piyasalarında azalan risk iştahının etkisiyle pay piyasalarında genel olarak satış ağırlıklı bir seyir izlenirken, dolar/yen paritesi yaklaşık bir haftadır devam eden 110,5-111,5 dar bandı içindeki dalgalı seyrini sürdürdü.

BİST 100 endeksi 96 seviyesinde

Yurt içinde, dün uluslararası piyasalara paralel değer kaybeden dolar kurundan destek bulan BIST 100 endeksi, yüzde 1,32 yükselerek, 96.400 ile tüm zamanların en yüksek kapanışını gerçekleştirdi. Analistler, bugün yurt içinde reel kesim güven endeksi ve kapasite kullanım oranı verilerinin, yurt dışında ise öncelikle siyasi gelişmelerin takip edileceğini ifade etti.

Dolar/TL 3,56 seviyesinde

3,5670 seviyelerinde dengelenen dolar/TL’nin 3,55 altına gerilemesi durumunda pay piyasalarında alımların güçlenebileceğini dile getiren analistler, BIST 100 endeksinin 96.500 direncini kırması durumunda yeni hedefinin 97.700 olacağı tahmininde bulundu.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:11.00 Almanya, mayıs ayı Ifo endeksleri14.30 Türkiye, mayıs ayı reel kesim güven endeksi ve kapasite kullanım oranı17.00 ABD, nisan ayı yeni konut satışları

AB ile yatırım peşinde

“Balkanlar’ın Davos’u” olarak nitelendirilen Saraybosna İş Forumu, Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna’da başladı. Bosna Bank International (BBI) ile İslam Kalkınma Bankası (IDB) tarafından bu yıl sekizincisi düzenlenen foruma, Türkiye’nin yanı sıra Körfez ülkeleri, Asya ve Avrupa’dan da iş adamları katıldı. Bu yılki forumun resmi olarak açılışını gerçekleştiren Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Mladen İvanic, ülkesinin yatırım için önemli fırsatlar sunduğunu belirtti. ÖNCE YERLİ YATIRIM Yabancı yatırımcıların ülkeye gelmesi için önce yerli yatırımlar olması gerektiğinin altını çizen İvanic, Bosna Hersek’teki mevcut sorunlara işaret etti. İvanic, “Ülkenin imajını iyileştirmek ve yatırımcı çekmek için çalışmalıyız. Yatırımcı gelince işsizlik de azalacaktır” dedi. Bosna Hersek’in AB’ye üyelik sürecine de değinen İvanic, “Bu yıl sonuna veya gelecek yıl başına kadar AB’ye aday ülke statüsü alacağımıza inanıyorum. Bu gelişme, yatırımcılar için de olumlu bir işaret” diye konuştu.TİCARETİMİZ 4 KAT ARTTIForuma Türkiye adına katılan Ekonomi Bakan Yardımcısı Fatih Metin, “Bosna Hersek’in bölgesinde ve komşularıyla ekonomik potansiyelinin hayata geçirilmesine önem veriyoruz. 2006 yılında 160 milyon dolar olarak gerçekleşen ikili ticaret hacmimiz, 2016’da yaklaşık 4 kat artarak 600 milyon dolara ulaşmıştır” dedi.

KAYNAK : Yenişafak

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ