Dumankaya ve Fi Yapı’da mağduriyetler sona eriyor

FiYapı ve Dumankaya şirketleri tarafından mağdur edilen 8 bin kişiye müjde geldi. TMSF Başkanı Muhiddin Gülal “Yakın zamanda bir aksiyon alacağız. İnşaatı büyük bir Alman şirket tamamlayacak. 10 gün içerisinde imzaları atmış olacağız” dedi.

Dumankaya ve Fi Yapı’da mağduriyetler sona eriyor

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) bünyesindeki Dumankaya ve FiYapı’da mağduriyet sona eriyor. İki firmada toplamda evleri yarım kalan 8 bin kişinin sorununu çözecek imzalar çok yakında atılacak. TMSF yönetiminde bulunan Boydak Grubu’nun tesislerini gezen Başkan Muhiddin Gülal, FiYapı ve Dumankaya’da mağdur insanlar olduğunu belirterek, “Çözüm için son aşamaya geldik. Yakın zamanda bir aksiyon alacağız. İnşaatı büyük bir Alman şirket tamamlayacak. 10 gün içerisinde imzaları atmış olacağız” dedi. Gülal, Dumankaya’nın dört, FiYapı’nın ise daha fazla projesinin yarım kaldığını vurgulayarak toplam mağdur sayısının da 8 bin olduğunu söyledi. 

ŞİRKETLERİ BÜYÜTTÜK

TMSF olarak bünyelerinde 960 şirket yer aldığını açıklayan Gülal, bu şirketlerini toplam aktif büyüklüğünün 50.3 milyar TL olduğunu belirterek şunları söyledi: “Bu şirketlerde irtifa kaybı yaşatmıyoruz. TMSF kayyumluğunda aktifler yüzde 12 büyüdü. Ciro 27.3 milyara, özkaynaklar ise 19.5 milyar TL’ye ulaştı. Ciroda yüzde 11 büyüdük. Çalışan sayımız 48 bin 535 oldu. Şirketleri ‘basiretli tüccar’ gibi yönetiyoruz.” Gülal, şirketlerin satılmasıyla ilgili temel kriterlerinin firmanın ekonomik devamlılığının tehlike arz edip etmemesi olduğunu kaydederek, “Eğer firmanın ekonomik devamlılığında bir tehlike söz konusu ise firmanın satışı gündeme gelebiliyor ama böyle çok firmamız yok. Firmalarımız genel itibarıyla kuvvetli ve genelde varlık satışı yapmak suretiyle firmalarımızın işletme sermayelerini kuvvetlendiriyoruz. Böylece döngüyü sağladığımız çok firma var. Planladığımız bir şirket satışı söz konusu değil. Temel politikamız ekonomik devamlılığı tehlike arz eden firmaların satışı gündeme gelebiliyor. Ama temel politikamız mahkemeler sonuçlanıncaya kadar bu firmaları himaye etmeyi sürdürmek. Bünyemizdeki firmaların 320 tanesi faal değil. Bunlarla ilgili tasfiye çalışmalarımız sürüyor” dedi.

35 milyar liralık rezervimiz var

Gülal, TMSF’ye yönelik kamuoyunda şirket yöneten ve bankalara operasyon çeken bir kurum algısı olduğunu ifade ederek “16 yıllık süreçte Bank Asya hariç bankacılık krizi olmaması rezervimizi büyütmemizi sağladı, 34.7 milyar TL’lik rezervimiz var. Bu rezerv sadece garanti kapsamındaki 100 bin TL’lik kısmın ödenmesini teminen bankalardan belli periyotlarla topladığımız sigorta primlerinin neticesinde oluşan tutar. Bu Avrupa’nın hiçbir ülkesinde yok. Rezervimizin sigortalı mevduatımızı karşılama oranı yüzde 7,6 seviyesinde. Avrupa’da buna en yakın oran yüzde 3 seviyesinde” dedi.

Bank Asya’nın borcunu AVM kapatacak

TMSF’nin kayyım olarak atandığı Kadıahmetoğulları AŞ’ye ait Antalya Muratpaşada bulunan MarkAntalya AVM’nin, TMSF tarafından 1 milyar 278 milyon 900 bin lira muhammen bedelle satışa çıkarıldı. MarkAntalya AVM’nin satış ilanı dün Resmi Gazete’de yayımlandı. TMSF Başkanı Muhiddin Gülal, bu ve bunun gibi satışlarla Bank Asya’daki mevduat sahiplerine sigorta kapsamında 974 milyon TL’lik ödemenin büyük ölçüde tamamlandığını belirtti. Gülal, Bank Asya’dan 610 milyon lira alacakları kaldığını belirterek, “AVM’ye yerli ve yabancı çok sayıda talep var” dedi.

En hızlı büyüyen Boydak

TMSF Başkanı Gülal “TMSF bünyesinde yer alan en büyük şirket olan Boydak’ın büyüme oranları da diğer şirketlerin üstüne çıktı. Boydak’ta yüzde 30 büyüme yakaladık 2017’de. Bize devredildiğinde 8 milyar TL aktifi olan Boydak şu anda 9.6 milyar TL’lik aktif büyüklüğe ulaştı. Şirkette halen 14 bin 432 kişi çalışıyor” dedi. Boydak Holding CEO ‘su Alpaslan Baki Ertekin, grup bünyesinde 24 firmanın yer aldığını vurguladı. Boydak’ın halihazırda dünyada üretilen yatak kumaşının dörtte birini tek başına yaptığını belirtti. Boyteks firmasının dünyada tek çatı altında en yüksek üretimi yapan fabrika olduğunu belirten Ertekin, grup içerisi haricinde ihracatın ve rakiplere satışın da olduğunu vurguladı. Grup bünyesine yüzde 18 olan satışın dışında yüzde 40’lık bir ihracat olduğunu belirten Ertekin, yüzde 42’lik bir bölümün de rakiplere satıldığını vurguladı. 

KAYNAK : STAR GAZETESİ

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ