Dolu yağışından korunmanın yolları! Dolu hasarına karşı araçlar nasıl korunur?

Meteoroloji tarafından yapılan dolu uyarısı araç sahiplerini korkuttu. Özellikle 2017 yılının yaz ayında yağan dolu yağışı sonrası araç sahipleri yeniden aynı durumla karşılaşmamak adına alınabilecek önlemleri araştırmaya başladı. İşte doludan aracınızı korumanın yolları…

Dolu yağışından korunmanın yolları! Dolu hasarına karşı araçlar nasıl korunur?

Meteoroloji tarafından yapılan dolu uyarısı sonrası araç sahipleri dolu yağışına karşı önlem hazırlıklarına başladı. 2017 yılının yaz ayında yağan dolu yağışı sonrası binlerce araçta önemli ölçüde maddi hasar oluşmuştu. Başta İstanbul olmak üzere tüm şehirlerde aynı durum ile karşılaşma riskine karşı bazı önlemleri almanız söz konusu doğal afeti hasarsız veya en az hasarla atlatmanıza yardımcı olacak. Peki dolu yağışından araçlar nasıl korunur? İşte merak edilen tedbirler… 

DOLU YAĞIŞINDAN ARACINIZI KORUMANIN YOLLARI NELER?

Dolu yağışına karşı alınması gereken tedbirleri şu şekilde sıralayabiliriz;

1) Meteoroloji tarafından açıklanan hava durumunu yakından takip edin. Uyarılara göre aracınızı yağış başlamadan önce daha güvenli bir yere alın. 

2) Aracınızda battaniye bulundurmaya özen gösterin. Dolu yağışına aniden yakalanmanız halinde veya aracınızı kapalı bir alana parkt etme imkanı bulunmadığı durumlarda üzerini battaniye ile örtün.

3) Aracınızın paspaslarını kullanabilirsiniz. Dolu yağışı esnasında aracınızın üzerini örtecek bir şey bulamamanız halinde araç içi paspasları ile aracınızın hassas noktalarını kapatarak en az hasarla yağıştan kurtulabilirsiniz.

4) Park yeri ücreti vermekten kaçınmayın. Dolu yağışı başladığı anda veya başlamadan önce en yakın kapalı otoparka aracınızı çekin. Zira dolu yağışı esnasında oluşacak kaporta ve cam masrafları düşünüldüğünde otopark ücretini önemsemeyeceksiniz bile.

5) Dolu yağışı esnasında araçtan çıkmamaya özen gösterin. Lakin yağışın şiddetlenmesi ve camları kırma riski olduğunu hissettiğiniz anda araçtan çıkın ve aracı bırakın. bu esnada başınızı korumayı eksik etmeyin.

DOLU NEDİR VE NASIL OLUŞUR?

Dolu, çapları 5-50 mm bazı durumlarda çok daha büyük küresel veya düzensiz buz parçacıklarının yağışıdır. Dolu, içerisinde çok güçlü dikey alçalıcı ve yükselici hava hareketlerinin olduğu Cumulonimbus (Cb) bulutundan düşer, kısa sürede sağanak şeklinde yağar ve fazla su bırakır. Soğuk hava kütlesinin, sıcak havanın yerini almaya çalıştığı anda, genellikle sağanak hattı boyunca meydana gelir. Atmosferin sıcaklığı ve Cb bulutunun gelişmesine bağlı olarak bazı bölgelerde oldukça etkilidir. Bilhassa ilkbahar ve yazın ilk aylarında meydana gelen şiddetli oraj ve firtınalarla beraber dolu görülür.

Nemli ve kararsız hava kütlelerinde ılık mevsimlerde alttan ısınma veya başka bir nedenle oluşan Cb bulutları çok yüksektir ve alt bölümleri su, üst bölümleri buz tanelerinden oluşmaktadır. Bulut içinde yükselici akımlarla, alt kısımlardan yükseklere taşınan su damlacıkları, taşındığı yerdeki sıcaklık donma noktasının çok altında olduğu için donar.

Daha sonra düşmeye başlar ve tekrar yukarıya doğru bir akıma yakalanabilir. Bu kez de ikinci bir defa etrafına buz tabakaları eklenebilir ve damlacığı daha büyütür. Bu çevrim, ta ki damlacıklar bu akımlarla havada tutulamayacak büyüklüğe (ağırlığa) erişene kadar sürer. Sonra da dolu olarak yeryüzeyine düşer.

Bulut içindeki bu oluşuma neden olan dikey hava hareketleri ne denli kuvvetli olursa, dolunun gelişimi o kadar uzun sürer ve yere düşmesi esnasında daha büyük bir dolu oluşturur.

KAYNAK : Haber7

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ