‘Doları süte yatırdık’

80 milyon dolara Tire yatırımını hayata geçiren Sütaş patronu Muharrem Yılmaz “Karacabey ve Aksaray’dan sonra Tire yatırımını tamamladık. Toplam 800 milyon doları süte yatırdık” dedi

‘Doları süte yatırdık’

80 milyon dolara Tire yatırımını hayata geçiren Sütaş patronu Muharrem Yılmaz “Karacabey ve Aksaray’dan sonra Tire yatırımını tamamladık. Toplam 800 milyon doları süte yatırdık” dedi

Fikret ÇENGEL

Sütaş, Bursa Karacabey ve Aksaray’dan sonra üçüncü büyük yatırımını İzmir Tire’ye yaptı. Geçtiğimiz gün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım’ın açılışını gerçekleştirdiği tesis, 80 milyon dolara mal oldu. Açılış öncesi sorularımızı cevaplayan Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, sütün Türkiye için stratejik öneme sahip olduğunu vurguladı. Yılmaz “Sütten daha faydalı bir ürün yok. Bizim kişi başı gelirimiz 11 bin dolar ve bunu iyi değerlendirmemiz lazım. Diğer ülkelerdeki gibi 50-60 bin dolar gelire sahip değiliz. Onlar yılda kişi başı 250 litre süt tüketiyorlar, biz ise 220 litre. Türkiye’de yılda 18,5 milyon ton süt üretiliyor. Bunun yarısı kayıtlı işletmelere, sanayiye gidiyor. Geri kalanı da aile içi tüketim, kayıt dışı vb. şekilde tüketiliyor. 15 yıl önce bu rakam 9,5 milyon tondu. Bu yıl sonu 19 milyon tonu bulur” dedi. 

Öğrencilere süt dağıtılmasının oldukça önemli olduğunun altını çizen Yılmaz, okullarda bir yarı yılda haftada 3 gün süt dağıtıldığını hatırlattı. Dağıtılan sütün toplam 60 bin ton ve 300 milyon adet olduğunu anlatan Yılmaz, şöyle konuştu: 

“Okul sütü, Türkiye’nin geleceğine yapılan bir yatırımdır. Çocukların hayvansal protein alması sağlanıyor. Bir toplumun geleceğine yapılan en güzel yatırım, o toplumun süt ve süt ürünü tüketimini artırmakla olur. Çünkü süt, bir canlının vücudundan süzerek ürettiği en önemli gıdadır. 1 litre süt için, 500 litre kan memelerden geçer. Daha fazla hastane yapmak istemiyorsak, insanları huzurevlerine daha geç göndermek istiyorsak süt tüketimini artırmalıyız.”

Hayvancılık büyüdü

Günümüzde artık aile hayvancılığı azaldığını, çiftlik hayvancılığının da arttığını ifade eden Yılmaz, küçük işletmelerin de boyutunun büyüdüğünü kaydetti. Tesislerine ‘Sütçülük Merkezi’ dediklerini dile getiren Yılmaz, entegre üretim modeli geliştirdiklerini söyledi. Bu model içerisinde hayvan üretimi, yem ve gübre tesisleri, atıklardan enerji üretimi ve çevredeki diğer çiftçilerle ortak çalışma gibi çeşitli unsurların yer aldığını belirten Yılmaz “Bu çarkta doğal bir bereket var. Çiftlikten sofraya entegre bir üretim modelimiz var. Doğal üretim taahhüdümüz bu. Tüketicilerin hesaplı ve güvenli ürün alması lazım. Bu iş, bölgesel kalkınmaya örnektir. Sütaş’ın Aksaray’a yatırımı sonrası ilin GSMH’sine katkısı yüzde 14 oldu. Şimdi yüzde 20’ye doğru gidiyor. Aksaray, yonca ve mısır silajı merkezi oldu” diye konuştu.

Yeni yatırım Bingöl’e

2002’den bu yana 620 milyon dolar yatırım yaptıklarını açıklayan Yılmaz, dördüncü tesis yatırımı için Bingöl’ü düşündüklerini ifade etti. Bu yatırımların, bölge için de oldukça önemli olduğunu hatırlatan Yılmaz, Bingöl’e yatırım için çok istekli olduklarını, ancak bazı adımlar beklediklerini ifade etti. Makedonya ve Romanya’da da tesisleri olduğunu aktaran Yılmaz, entegre üretim modelini Balkanlar’da da uygulayacaklarını söyledi.

 

KAYNAK : turkiyegazetesi.com.tr

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ