Doğum tarihi yaklaşan anneler otelde kalıyor

Sağlık Bakanlığı tarafından başlatılan “Misafir anne oteli” uygulamasıyla Bingöl’de 2013 yılından beri kırsal kesimde yaşayan 85 hamile kadının ulaşım sorunu yaşamadan hastane ortamında doğum yapması sağlandı.Bingöl Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Mustafa Alimoğlu, verilen tüm hizmetlerin ücretsiz olduğunu ve anne adaylarına bu otelde eğitim verdiklerini söyledi.

Doğum tarihi yaklaşan anneler otelde kalıyor

Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da ulaşım şartlarının güçlüğü nedeniyle hastaneye erişimde güçlük çeken hamileler için Sağlık Bakanlığı tarafından başlatılan “Misafir anne oteli” uygulaması kapsamında, Bingöl’de 3 yılda 85 anne adayı hastanelerde ağırlandı. Kentte bu yıl için hazırlanan 6 yatak kapasiteli misafir anne oteli de “konuklarını” bekliyor.

Sağlık Bakanlığının uygulaması ile ulaşım sağlanmasında güçlük çekilen iklim ve doğa koşullarına sahip bölgelerde yaşayan anne adayları ile riskli gebeler tespit edilerek, planlanan merkezlere naklediliyor, doğum sonrası sağlığına kavuşan anne ve bebeği evlerine gönderiliyor.

Bingöl’de de 2013 yılından beri kırsal kesimde yaşayan 85 anne adayının ulaşım sorunu yaşamaması ve hastane ortamında doğum yapması için misafir anne otelinde kalması sağlanırken, bu yıl Bingöl Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi bünyesinde 6 yatak kapasiteli misafir anne oteli hazırlandı.

“Misafir anne oteli” projesi 2013 yılından beri hayata geçirildi.
Bebek ölümlerinin sebebi belli oldu

İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü Çocuk, Ergen, Kadın ve Üreme Sağlığı Şube Müdürü Dr. Dilara Görçiz, Türkiye’de de İstanbul’da da bebek ölümünün ilk sebebinin prematürite olduğunu, ikinci sırada da konjenital anomalilerin geldiğini bildirdi. Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından düzenlenen “Bebek Ölümlerini Önleme Çalıştayı”nda bilgi veren Dr. Görçiz, Sağlık Bakanlığının bu konuda önemli çalışmalar yürüttüğünü ve ölüm oranlarının azalmaya başladığını söyledi.Bebek ölümleri mercek altındaDr. Görçiz, çalıştayın, bebek ölümlerini önlemek adına neler yapılabileceğine ilişkin gerçekleştirildiğini anlatarak, bu anlamda da Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen bazı programlar olduğunu söyledi. Yenidoğan canlandırma, yenidoğan yoğun bakım programlarının yanı sıra, bebek ölümlerini izleme sisteminin bu programlardan biri olduğunu aktaran Dr. Görçiz, şöyle devam etti:”Bu sistem ölüm bildirim sistemi üzerinden bebeklerin tespit edilip, daha sonra dosya bazında bebeğin ve annenin geçmişi çeşitli hastanelerden toplanarak oluşturuluyor. Sonrasında da bu dosyalar toplandıktan sonra bebek ölümleri kurulan komisyonlar aracılığıyla tek tek inceleniyor. Daha sonra bunu bilgi sistemine aktarıyoruz ve analiz edip, inceliyoruz. Bu bebeklerle ilgili neler yapılabilir, bu ölümler önlenebilir miydi bunları tartışacağız. Bu anlamda Türkiye’de de İstanbul’da da bebek ölümünün ilk sebebi prematürite. İkinci sırada da genelde konjenital anomali geliyor. Bunlar zaten genelde önlenemez ölümler. Türkiye’de 2005 öncesine dair çok sağlıklı kayıt sistemi yok. 2005’ten veri formlar oluşturuldu. Türkiye’de 2015’te bebek ölüm hızı binde 10’larda. İstanbul’da ise binde 8’lerde. Türkiye’nin altında seyrediyor. Yıllar içinde de hep böyle. Biz bunu gelişmiş ülke düzeyi olan binde 5’lere çekmeye çalışıyoruz. Bunun adına da çeşitli hizmetler veriliyor.”Prematüre bebek için ambulans helikopter Prematüre bebek yaşama tutundu

Anne ve bebeğin sağlığı için önemli

Bingöl Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Mustafa Alimoğlu, yaptığı açıklamada, misafir anne oteli uygulamasının 2013 yılından beri uygulandığını söyledi. Her yıl aralık ayında hastanenin bir bölümünü köylerde yaşayan gebelerin doğum öncesi konaklaması için hazırladıklarını aktaran Alimoğlu, otelin 6 yataklı olduğunu belirtti.

“Misafir anne oteli”nde görevli hemşirelerin yanı sıra, yemek, sıcak su, televizyon, buzdolabı ve telefon imkanı bulunduğunu dile getiren Alimoğlu, kış şartlarında yolları kapanan köylerde yaşayan hamilelerin, doğumdan bir ay önce otele gelmelerinin hem anne hem de bebek sağlığı açısından çok önemli olduğunu vurguladı.

Alimoğlu, söz konusu birimin, gebeliği süren, doğuma yakın, henüz hastaneye gelecek bir problemi bulunmayan, ulaşımda veya maddi imkansızlıklar nedeniyle gidip gelmekte zorluk yaşayan hastalar için misafirhane görevi gördüğünü dile getirdi. Gebelere çağrıda bulunan Alioğlu, “Burası bir hastane ortamından öte ev ortamında misafir ağırlama gibidir. Buraya gelenler hasta değil, misafirdir. Sağlık açısından doğumdan önce bütün gebelerimizi, otelimizde konaklamaya davet ediyoruz” dedi.

Annelere eğitim veriliyor

Anne oteli sorumlu hemşiresi Ayşe Korkutata da daveti kabul eden gebelerin muhtemel doğum tarihleri yaklaşırken konaklama merkezlerine nakledilerek burada misafir edildiğini ve doğum zamanı geldiğinde doğumlarının hastane ortamında gerçekleştirildiğini anımsattı.

Verilen tüm hizmetlerin ücretsiz olduğuna işaret eden Korkutata, “Burada yeni doğum yapan ve yeni doğan bebeklerini yatıran annelere hizmet veriyoruz. Anne sütüyle emzirme, kişisel hijyen, doğum sonrası anne ve bebek bakımıyla ilgili eğitimler veriyoruz” diye konuştu.

Uçakta doğum yaptı

Southwest Havayolları Şirketi Sözcüsü Melissa Ford, yaptığı açıklamada, Pensilvanya’nın Philadelphia kentinden Florida’nın Orlando kentine uçan 556 sayılı uçaktaki bir kadının doğum yapması üzerine Güney Carolina eyaletinin Charleston kentine acil iniş yaptığını belirtti.Uçaktaki sağlık personelinin, kadının doğumuna yardımcı olduğunu aktaran Ford, uçağın inmesinin ardından anne ve bebeğinin hastaneye kaldırıldığını söyledi.Yetkililer, uçağın bir saatlik rötarla Orlando’ya vardığını kaydetti.

Sağlık Bakanlığı Kader’e sahip çıktı

Doğuştan iki eli olmayan ve bir ayağını da protezle kullanabilen ilkokul öğrencisi Kader Kalaycı’nın babası Hüseyin Kalaycı, 11 yaşındaki kızının tedavisini Sağlık Bakanlığı’nın üstlendiğini belirtti. Kader’in yarın Baltalimanı Kemik Hastalıkları Hastanesi’ne yatırılacağını ifade eden Kalaycı, şunları söyledi:”Kızımın doğuştan 2 eli yok. Sol ayağı sağ ayından kısa olduğu için 1 yaşından itibaren protezle yürümeye başladı. Son 1 yıldır kızım yürümekte çok zorluk çekiyor. Sabah okula gittiğinde gün boyu protez ayağını yara yapıyor. Akşam eve geldiğinde ağrıları olduğu için uyumakta çok zorluk çekiyor.”Medyada çıkan haberlerin ardından Sağlık Bakanlığı’ndan yetkililerin aradığını anlatan Hüseyin Kalaycı, “Kader’in durumunu sorarak, tedavisiyle ilgileneceklerini söylediler. Yarın Baltalimanı Kemik Hastalıkları Hastanesi’ne yatarak, protezli ayağından ameliyat olacak. İnşallah kızım ameliyattan sonra protezli ayağını daha rahat kullanabilecek” diye konuştu.

KAYNAK : Yenişafak

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ