Doğu’da ve Batı’da Kutsal Sanat

Doğu Batı gelenekleri ve sanatı üzerine eserleriyle tanınan sanat tarihçisi, eleştirmen Titus Burchardt’ın Doğu’da ve Batı’da Kutsal Sanat adlı kitabı Tahir Uluç çevirisiyle yayınlandı.

Doğu’da ve Batı’da Kutsal Sanat

İslam sanatında dil, estetik ve mesaj üzerine düşünen ve önemli eserler veren yazarlardan biri olan Titus Burckhardt’ın ‘Doğu’da ve Batı’da Kutsal Sanat’ adlı eseri İnsan Yayınları tarafından okura sunuldu. Daha önce, Geleneksel Bilim ve Kutsal Sanat Üzerine Denemeler, İslam Sanatı-Dil ve Anlam, İslam Tasavvuf Doktrinine Giriş, Astroloji ve Simya adlı kitapları Türkçe’ye kazandırılan yazar, bu kitabında da din ve sanat ilişkisini irdeliyor. Hindu tapınağının oluşumu adlı bölümle başlayan kitap, Hristiyan sanatının temelleri, İslam sanatının temelleri gibi bölümlerle devam ediyor. Tahir Uluç çevirisiyle yayınlanan kitap, kutsal sanat teriminin anlam ve manevi kullanımını üzerine önemli açılımlar getiriyor.

ÖZGÜRLEŞTİREN SANAT

Burckhardt, ‘Kutsal sanat alemin sembolik tabiatını gösterir ve böylece insan ruhunu kaba ve geçici ‘olgular’a bağlılığından kurtarıp özgürleştirir’ diyor.

İsviçreli bir aileden gelen Burckhardt, genç yaşta sanata ilgi duymuş ve doğu sanatı hakkında araştırmalara başlamış bir isim. Fas’a ‘Batı’nın ne kaybettiğini aramaya’ giden ve orada Arapça öğrenip tasavvuf ile meşgul olan Burckhardt Müslüman olduktan sonra Sidi İbrahim adını almıştı. Ünlü yazar 1984 yılında İsviçre’nin Lozan kentinde hayata gözlerini yumdu.

 

KAYNAK : STAR GAZETESİ

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ