Doğru beslenerek alerjiyi önleyin

Elma yiyerek cilt sorunlarından kurtulabilirsiniz. Patates, sarımsak ve yeşil çayla da alerji oluşumunu önleyebilirsiniz.

Doğru beslenerek alerjiyi önleyin

Elma yiyerek cilt sorunlarından kurtulabilirsiniz. Patates, sarımsak ve yeşil çayla da alerji oluşumunu önleyebilirsiniz.

Beslenme alışkanlıklarımız ve tükettiğimiz gıdalar vücut direncimizi doğrudan etkiler. Bu nedenle sağlıklı ve dengeli beslenme, hastalıklardan korunmanın ilk ve en önemli adımıdır. Bunun dışında genetik ve çevresel faktörler sebebiyle bazı insanlar, zararlı olmayan maddelere karşı daha fazla duyarlı olup, aşırı reaksiyon gösterebiliyor. Alerjen denilen bu maddeler, bağışıklık sistemimizle temas ettiğinde vücudumuz buna karşı aşırı miktarda koruyucu madde (antikor) üretiyor ve bu duruma alerji deniliyor. Alerjik astım, alerjik göz nezlesi, astım, gıda alerjisi gibi tanıların toplumumuzun yüzde 30’unu etkilediği düşünülürse alerji konusu hepimiz için ciddi bir sorun gibi gözüküyor. Belli minarel ve vitaminlerden zengin besin gruplarını tüketerek alerjen etkileri baskılamak ve hatta önüne geçmek mümkün. 

ZERDEÇAL

Faydaları saymakla bitmeyen zerdeçal, yüzyıllardır ayurveda ve Çin tıbbında kullanılmaktadır. Zencefil ailesinin güçlü kök bitkisi olan zerdeçal, sahip olduğu antiinflamatuar özelliği ile alerjik reaksiyonları önlemeye yardımcı olur. Karışım bir baharat olan körinin içerisinde de yer almaktadır. Salatalar, pilavlar, soslar, sebze ve et yemeklerinde kullanımı uygundur. 

MANTAR

Araştırmalar, içerdiği selenyum sebebiyle mantarın alerjik reaksiyonları hafifleteceğini göstermektedir. Selenyumun antialerjik etkisi, vücudun antioksidan sisteminde rol oynamaktadır ve çeşitli enzimlerin önemli bir bileşenidir. 

KARABUĞDAY 

Karabuğdaya gösterilen duyarlılık ya da diğer bir isimle intolerans gelişmesi oldukça nadir görülür. Bu özelliği onu buğday ve diğer taneli tahıllara karşı mükemmel bir alternatif haline dönüştürür. Dövülmüş karabuğdayı, yulaf peltesiyle birleştirerek sağlıklı bir kahvaltı yapabileceğiniz gibi ununu çeşitli tariflerde kullanabilirsiniz. Yüksek oranda protein içeren karabuğdayın 100 gramında 92 kalori bulunur. Aynı zamanda yağ ölçümüne dikkat eden bireyler için tok tutan ve sağlıklı bir besindir. 

PATATES   

İnsanoğlunun bildiği en eski sebzelerden biri olan tatlı patates yüksek oranda besleyicidir. Alerjik bir bünyeye sahipseniz diyetinize eklemeniz gereken gıdaların başında tatlı patates yer alabilir. Bebekler için tarihte güvenli ilk yiyecek olan tatlı patates, alerjiye en az neden olan yiyecektir. Yüksek oranda antioksidan kaynağı olup C vitamini de içermektedir. 

SARIMSAK 

Sarımsak, antik çağlardan bu yana şifalı yiyecek olarak kabul edilmiş olup çok geniş yelpazede birçok hastalık için ilaç olarak kullanılmıştır. Araştırmalar kalp sağlığını desteklemede, kanseri önlemede, yüksek tansiyonu düşürmede etkili olduğunu göstermektedir. Sarımsağın alerjideki yararlı etkisi, inflamatuar prostaglandinleri ve tromboksanları oluşturan belli enzimleri baskılamaktır. 

KAŞINTIYA KARŞI ELMA 

Kimyasal bir pigment olan ve diyetlerde oldukça faydası olan kuersetin maddesi elma kabuğunda bol miktarda bulunur. Aynı zamanda, azotlu bir bileşik olan histamin salınmasını engellediğinden deride kızarıklık, şişme, kaşıntı gibi alerjik reaksiyonların önüne geçer ve etkili bir koruma sağlar. Salata ve ara öğünlerinizde günde en az bir elma tüketerek alerjik reaksiyonları baskılayabilirsiniz. 

YEŞİL ÇAY 

Yeşil çay, kilo vermeye yardımcı ve ödem söktürücü olarak bilinse de tek yararı bu değildir. Bilimsel kaynaklar yeşil çayın alerjileri tedavi etmeye de yardımcı olduğunu göstermektedir. Poşet yerine gerçek yeşil çay yapraklarını demlemek daha faydalıdır. Yüksek C vitamini içeren bir maddeyle, örneğin bu açıdan zengin taze meyve suyu ile tüketildiğinde vücudun kateşinlerden yararlanmasını daha uygun hale getirecektir. 

KETEN TOHUMU 

Keten tohumu; kanser, kalp rahatsızlığı ve eklem ağrısı gibi birçok hastalığı iyileştirme ve tedavi etmede kullanılmaktadır. Ayrıca alerjik reaksiyonu önleme ve hafifletmeye yardımcıdır. Bu önemli anti-alerjen tohum selenyum kazanımı için çok iyi bir kaynaktır. Keten tohumu ve yağı, Omega-3 yağ asitleri için en iyi bitki kökenli kaynaklardan biridir. Yüksek Omega-3 alımı alerji riskini azaltmakla doğrudan ilişkilidir. 

BİBERİYE 

Biberiye, rosmarinik asit içeren polyfenol bir bitki olup alerjik reaksiyonları baskılar. Vücuttaki inflomasyonun önüne geçer. Alerjik bünyeler bu nedenle domates soslarında, et kızartmalarında etkisini daha da artırmak için taze sıkılmış portakal suyuyla birlikte biberiye kullanmalıdır. 

KAYNAK : gunes.com

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ