Doğal antibiyotik: Paça

Zengin mutfak kültürüne sahip Kahramanmaraş’ta geleneksel lezzetlerin başında gelen ve vatandaşların sabah akşam tükettiği paça çorbası, özellikle kış aylarında içeriğindeki vitamin ve mineraller nedeniyle “doğal antibiyotik” olarak tanımlanıyor.

Doğal antibiyotik: Paça

“Dondurma kenti” olarak bilinse de zengin mutfak kültürüne de sahip Kahramanmaraş’ta, paça çorba geleneği asırlardır sürüyor.
Kentin tarihi sokaklarında ve ana arterlerdeki işletmelerde ustalar, sabah akşam özenle hazırladıkları paçaları müşterilerine servis ediyor.

Sabahın ilk ışıklarıyla başlayan paça çorba telaşı, akşam geç saatlere kadar devam ediyor. Uçakla günübirlik paça içmeye gelenlerin de ziyaret ettiği kentte, bu geleneksel lezzet özellikle kış aylarında yoğun olarak tüketiyor. İçeriğindeki kolajen, vitamin ve mineraller sayesinde bağışıklık sistemini güçlendiren, vücuda güç veren paça çorbası, uzmanlarca da “doğal antibiyotik” olarak tanımlanıyor.

Yüksek oranda vitamin içeriyor

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Özlem Turgay, paçanın, mineral ve vitamin bakımından zengin bir çorba olduğunu belirterek şunları kaydetti:

“Paça çorbası yüksek oranda vitamin ve mineral içeriğiyle özellikle çok uzun yıllardan beri grip veya nezleye yakalananların ya da kemiklerinde kırılma olanların tercih ettiği bir gıda. Yapımında hijyen kurallarına dikkat edilmesi gerekiyor. Özellikle erkeklerin bolca tercih ettiği, içerisinde sarımsak, limon ve sirke gibi unsurların bol miktarda tüketildiği bir gıda. Gerek antioksidan, gerek vitamin içeriğinin yüksek olması dolayısıyla tüketilmesi önerilen önemli bir gıda.”

Demir ocaklarında kelle paça ütüyorlar

Denizli’de, Kurban Bayramı nedeniyle mesailerine ara veren demirciler, demir dövdükleri ocaklarda kurbanlıkların kelle ve paçalarını ütüyor. Tarihi Kaleiçi Çarşısı’nda, gelişen teknolojiye karşı ayakta durmaya çalışan demirciler, demir dövdükleri ocaklarını Kurban Bayramı’nda kelle ütmek için yakıyor. Demirciler, kesilen kurbanların kelle ve paçalarını ütüp ateşle dağlıyor.Kurbanlarını kesen vatandaşlar, hayvanların kelle ve paçalarını tüylerinden temizlemek için demirci atölyelerine getiriyor. Vatandaşların talebini karşılamak için bayram boyunca mesai yapan demirci ustaları, kelle ve paça ütme işini yetiştirmek için yoğun çaba harcıyor.’Daha lezzetli oluyor’Demirci ustası Bilal Güloğlu, 16 yıldır çarşıda demircilik yaptığını, her Kurban Bayramı’nda Denizli’de gelenek olduğu için kesilen kurbanlıkların kelle ve paçalarını üttükleri belirtti. Bayramın üç günü aralıksız bu işi yaptıklarını söyleyen Güloğlu, “Bayağı bir yoğunluk oluyor. Elimizden geldiği kadar vatandaşların işini görmeye çalışıyoruz. İnsanlar üttürerek pişirmeyi tercih ediyor. Özellikle Denizli’de bu yöntem yoğun olarak tercih ediliyor. Demirci tezgahlarında yapılması daha iyi oluyor. Önce ütüyoruz sonra dağlama işlemi yapıyoruz. Kellenin yüzerek pişirilmesi kolay olsa da daha lezzetli ve faydalı olduğuna inandıkları için üttürüyorlar” diye konuştu. Demir dövdükleri ocakları her bayramda kurban kellesi ve paçaları için yaktıklarını anlatan Mehmet Çelikdemir de “Yılda bir kere de olsa bu işi severek yapıyoruz. Çok talep oluyor ama biz gücümüz kadar yapabiliyoruz. Kelle ütmek çok zor bir uğraş. Ateşte kelle ve paçaların tüylerini temizliyoruz, sonra onları kızgın demirle iyice dağlıyoruz. Her bayram gelen sürekli müşterilerimiz var.” dedi.Kestiği kurbanın kelle ve paçasını ütmek için Demirciler Caddesi’ne gelen Hasan Yılmaz da “Kellenin ütülerek bu şekilde tüketilmesi daha iyi oluyor. Demirciler, güzel ve temiz ütüyorlar. Güzel tadı oluyor yani ekşilice, sarımsakla. Kelle ve paça sağlık yönünden çok faydalı. Onun için her bayram burada bunları üttürerek kurbanın kelle ve paçasını değerlendiriyoruz.” ifadelerini kullandı.

KAYNAK : Yenişafak

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ