Disiplinli duruş

Bütçe zorlu iç ve dış koşullara rağmen hedeften sapmadı. 2016’da bütçe açığı 29.3 milyar lira ile beklentilerin 430 milyon lira altında kaldı. Maliye Bakanı Naci Ağbal, “Birçok olumsuz gelişmeye rağmen mali disiplinden taviz vermedik” dedi

Disiplinli duruş

Türkiye’nin bütçe açığı Aralık’ta yaşanan tarihi rekora rağmen Orta Vadeli Program (OVP) hedefinin altında kaldı. Disiplinli duruş sayesinde bütçe açığı Avrupa Birliği (AB) üyelerinin uymak zorunda olduğu Maastricht Kriterleri’nden çok daha iyi çıktı. AB ülkelerinde bütçe açığının GSYİH’ye oranının yüzde 3’ü geçmemesi gerekirken, Türkiye’de bu oran yüzde 1’le sınırlı kaldı.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, 2016’da bütçe giderlerinin 583.7 milyar lira, gelirlerin 554.4 milyar lira, açığın 29.3 milyar lira olarak gerçekleştiğini belirterek, “Bütçe gider gerçekleşmesi hedefe göre 13.2 milyar lira, bütçe gelirleri 13.6 milyar lira daha fazla gerçekleşti. Böylece sene başında 29.7 milyar lira olarak öngördüğümüz bütçe açığı, 2016 yılı başlangıç hedefimizin 430 milyon lira altında kaldı” açıklamasını yaptı.

2016 yılı merkezi yönetim bütçe gerçekleşmelerine ilişkin basın toplantısı düzenleyen Ağbal, Aralık’ta bütçe gelirlerinin 45.8 milyar lira, bütçe giderlerinin 73 milyar lira, olduğunu belirtti ve ekledi: “Bu kapsamda Aralık’ta bütçe açığı 27 milyar lira oldu.”

Bütün zorluklara rağmen Bakan Ağbal, bütçe açığının milli gelire oranının yüzde 1 civarında gerçekleşmesini beklediklerini ifade ederek, şöyle devam etti:

“Son 6 yıldır bütçe açığımızın milli gelire oranını sürekli bir şekilde yüzde 1’ler seviyesinde tutmayı başardık. Merkezi yönetim bütçesindeki iyileşme genel devlet açığını da aşağıya çekecek. Bu sonuçlar, ülke olarak yaşadığımız zorlayıcı tüm iç ve dış koşullara rağmen mali disiplinden taviz vermediğimizi ortaya koyuyor. Yıl içerisinde birçok olumsuz gelişme oldu ama uyguladığımız  bütçe politikası neticesinde başlangıçta söylediğimiz bütçe açığı hedefine ulaşmış oldu, hatta bunun bir miktar altında kaldık. Yıl içerisinde ‘Türkiye’de bütçe açığı şu noktalara gidecek’ yönündeki bütün spekülasyonları tamamen ortadan kaldıracak, çok net şekilde bütçedeki disiplin duruşumuzu ortaya koyan bir sonucu da elde ettik.”

Yapılandırmadan 13.7 milyar lira

Naci Ağbal, 2016’da vergi gelirleri tahsilatının bir önceki yıla göre yüzde 12.5 artarak 458.7 milyar liraya çıktığını ve hedeflerin tutturulduğunu belirtti. Ağbal, “Vergi gelirlerine ilişkin bütçe hedeflerine ulaşmada en önemli katkı vergi alacaklarının yeniden yapılandırılmasından geldi. Bu kapsamda yapılandırmadan 13.7 milyar lira gelir elde ettik” dedi.

OECD ve G7’yi solladık

Maliye Bakanı Naci Ağbal, 2002 yılında yüzde 72 olan borç stokunun milli gelire oranının 2015 yıl sonu itibarıyla yüzde 27.5’e gerilediğine işaret etti. Türkiye’yi diğer ülkelerle karşılaştıran Ağbal, şu örnekleri verdi: “Bu oran G7 ve OECD ortalamasının yaklaşık 4’te biri, Euro Bölgesi’nin yaklaşık 3’te biri kadardır. Yine bu oran gelişmekte olan ülkelerin ortalamasından 18 puan, Maastricht Kriteri’nden de 33 puan daha düşüktür. Hükümetlerimiz döneminde bütçe disiplini açısından en önemli kazanımlarımızdan birisi de bütçeden faize yaptığımız harcamaların önemli ölçüde düşürülmüş olmasıdır. 2002 yılında bütçe harcamalarımızın yüzde 43’ü faiz harcamalarına gidiyordu. 2015 yıl sonu itibarıyla bu oran yüzde 10.5’e kadar düştü. Yani bütçeden yaptığımız her 100 liralık harcamanın daha önce 43 lirası faize giderken, şu anda bütçeden yaptığımız her 100 liralık harcamanın 10.5 lirası faize gidiyor.”

İstihdam seferberliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TOBB ve İŞKUR’un Türkiye ekonomisinin büyümesini daha da güçlendirecek yeni bir atılım hamlesi başlattıklarını belirterek, “Artık oda ve borsalar, 81 il ve 160 ilçede, İŞKUR faaliyetleri hakkında da işverenleri bilgilendirecek ve tanıtacak. Oda ve borsalarımızda İŞKUR’un iş ve meslek danışmanları görev yapacak” dedi. Hisarcıklıoğlu, istihdam seferberliği kapsamında İŞKUR ile TOBB arasında Oda ve Borsalarda İŞKUR Hizmet Noktası Kurulması Protokolü’nün TOBB İkiz Kuleler’deki imza törenine katıldı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve İŞKUR ile Mesleki Eğitim ve İstihdam Seferberliği başlattıklarını kaydeden Hisarcıklıoğlu, bunun Türkiye’de kamu ile özel sektör arasında gerçekleşen en büyük ortak çalışma girişimi olduğunu söyledi. İş dünyasına ve TOBB üyelerine çağrıda bulunan Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti: “Türkiye’nin geleceğine sen de bir istihdam sağla diyorum. Bunu da imkanın ölçüsünde sağla. İŞKUR işe alacağın kişinin maaşını ödüyor, sigortasını yapıyor, sana hiçbir maliyeti yok. Gel, işsiz bir kardeşime istihdam sağla, ekmeğini paylaş onunla. Program sonunda bu kişiyi istihdam etmeye devam edersen, SGK işveren payını İŞKUR ödüyor yine. Yani İŞKUR, senin istihdam üzerindeki yükünü azaltıyor. Bakın, babanın oğluna yapmayacağını İŞKUR, özel sektörümüze yapıyor. Bize de bundan yararlanmak düşer.”

Yeni mezunun yarı ücreti devletten

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, işsizlikle mücadelede işverenlerin artı istihdamının büyük öneme sahip olduğunu söyledi. Müezzinoğlu özellikle üniversiteden yeni mezun olanların istihdam edilmesi halinde bir yıl boyunca bu çalışanların ücretinin yüzde 50’sini destekleyeceklerini vurguladı.

İşsizlik % 11.8 oldu

İşsizlik oranı Eylül, Ekim ve Kasım aylarını kapsayan Ekim döneminde yüzde 11.8 ile Mart 2010’dan bu yana görülen en yüksek seviyede gerçekleşti. Eylül ayında yüzde 11.3 olan işsizlik oranı, bir önceki yılın aynı döneminde yüzde 10.5 olarak kaydedilmişti. TÜİK’in verilerine göre, Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı Ekim döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 500 bin kişi artarak 3 milyon 647 bin kişi oldu. Ekim’de tarım dışı işsizlik oranı 1.5 puanlık artış ile yüzde 14.1 olarak tahmin edildi. Genç nüfusta (15-24 yaş) işsizlik oranı 1.9 puan yükselerek yüzde 21.2’ye çıktı.

İşsize 14 milyar TL

İşsizlik Sigortası Fonu’nda uygulamanın başladığı Mart 2002’den Aralık 2016’ya kadar 103 milyar lira birikti. Bugüne kadar 5 milyon 123 bin  kişinin işsizlik ödeneği almaya hak kazandığı fonda, işsizlere toplam 14 milyar lira ödeme yapıldı. Toplam gelirleri geçen yıl 22 milyar 273 milyon 479 bin 968 lira olan fonun toplam giderleri 12 milyar 145 milyon 157 bin lira oldu. Giderlerin 6 milyar 468 milyon 746 bin lirasını işbaşı eğitim programı dahil olmak üzere aktif işgücü programları oluşturdu. Fona geçen yıl işçi ve işveren 9 milyar 930 milyon 191 bin lira, devlet de 3 milyar 310 milyon 63 bin lira katkı sağladı.

KAYNAK : Gazete Vatan

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ