Dil kanserinin belirtileri nelerdir? Dil kanseri neden ortaya çıkar?

Dil kanseri günümüzdeki fazla duyulmayan ve erken teşhisten tedavisi mümkün olan bir kanser türüdür. Teknik olarak oral veya orofaringeal kanser olarak bilinen dil kanseri yapılan araştırmalar sonucunda erkeklerde daha fazla görüldüğü ortaya çıkmıştır. Peki dil kanserinin belirtileri neledir? Tedavisi mümkün mü? İşte bilinmesi gerekenler…

Dil kanserinin belirtileri nelerdir? Dil kanseri neden ortaya çıkar?

Nadir rastlanan bir kanser türü olan dil kanserinde erken teşhis çok önemlidir. Dil kanseri tıpkı diğer kanser türlerinde olduğu gibi hücrelerin kontrolden çıkarak çoğalmasıyla meydana gelir. Toplumda pek bilinmeyen dil kanserinin belirtileri arasında en dikkat çekeni biri dilin üzerinde kenarları düzensiz, ülserleşmiş ve haftalar, aylarca geçmek bilmeyen yaralardır. 

 

 

DİL KANSERİ NEDEN ORTAYA ÇIKAR?

Hücrelerin kontrolsüz olarak çoğalmasıyla birlikte meydana gelen kanserler erken teşhis ile tedavi edilebilir. Dil kanseri de erken teşhisle tedavi edilebilen kanser türlerinin başında yer alır. Çeşitli durumlara göre ortaya çıkan dil kanserinin başlıca nedenleri arasında;

Aşırı derecede alkol kullanımı

Siroz

Diş protezlerinin yanlış yapılması ve konumlandırılması

Aşırı derecede sigara tüketimi

40 yaş üzerinde olmak

 

 

Ağız içerisinde detaylı hijyenini aksatmak

Diğer kanserlerden metastaz yapması

Frengi

Bağışıklık sisteminin zayıf olması gibi nedenler dil kanserine neden olabilmektedir.

DİL KANSERİNİN BELİRTİLERİ NELER?

Yutkunma ve çiğnemede zorlanma

Diş etlerinde, dilde veya ağız içindeki veya etrafında beyaz veya kırmızı renkli alanlar

Özellikle de yemek yerken kulağa vuran ağrı.

Ağızda acı veya tarifsiz bir ağrı

Ağız içinde dil ile hissedilebilen hassas, tahriş olmuş, kabarık veya kalınlaşmış alanların olması

Konuşmada farklılık

​Dil ve çene hareketlerinde zorlanma

Dilde ağrı ve kanama

Seste boğukluk veya boğazda yutulamayan cisim hissi

Diş eti sorunları

Ağızda veya boğazda tekrarlayan kanamalar ve iyileşmeyen yaralar

Tükürükten kan gelmesi

Alt veya üst çenede meydana gelen şişlikler ve bunun sonucu mevcut protez uyumunun bozulması

Dişlerin sallanması

Ağız içinde sürekli beyaz lekeler (lökoplaki) veya kırmızı lekeler (eritroplaki) ortaya çıktığında bu lekeler öncü kanser koşulları (ardından kanser görülmesi muhtemel koşullar) olarak onaylanabileceğinden doktor veya diş hekimlerinin dikkatine sunulmaları gerekir.

Diş protezinin dar gelmesi

Dil veya ağızın diğer bölgelerinde his kaybı, uyuşukluk

Sesin kısılması

Çiğneme ve yutma güçlüğü

Geçmeyen boğaz ağrısı 

DİL KANSERİNİN TEDAVİSİ

Tüm kanserlerde olduğu gibi dil kanserinde de erken tanı çok önemli. Tümörün yaygınlığına göre cerrahi, ışın tedavisi ve kemoterapi kullanılan tedavide kullanılan yöntemler arasında yer alıyor. Erken evre tümörlerde cerrahi olarak tümör sağlam sınırlarla çıkarılıyor.

Geri kalan dil, işlevsel açıdan genellikle yeterli oluyor. Dil kanseri boyundaki lenf bezlerine hızla yayılabildiğinden boyundaki lenf bezlerinin de tedavi planına eklenmesi gerekiyor. Daha ileri evre tümörlerde ise tümör çıktıktan sonra geri kalan dil küçük olduğunda kişinin kendi vücudundan alınan kas-deri dokusunun mikro cerrahi ile boyna transfer edilmesiyle geride kalan dil desteklenebiliyor

Çok ileri evre tümörlerde ise dilin tamamı ağız tabanı ile çıkarılıyor ve ağız tabanını oluşturmak üzere kas-deri dokusu transferi yapılıyor. Tümör çeneye yayıldıysa çenenin tutulan kısmı da çıkarılıp bu bölgeye kemik transferi de tedavi planına eklenebiliyor. Dil kanserinin güncel tanı ve tedavisi kulak burun boğaz, plastik ve rekonstrüktif cerrahi, radyasyon onkolojisi, medikal onkoloji, radyoloji, patoloji, nükleer tıp, konuşma-yutma terapisi, beslenme uzmanı ve hemşirelik hizmetleri gibi farklı disiplinlerin uyum içinde çalıştığı bir ekip çalışmasını gerekli kılıyor.

KAYNAK : Haber7

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ