Dikkat! Konserve ölüme neden olabilir

Adana’da aynı aileden 4 kişinin konserve domates ile yapılmış menemen yemesinin ardından 1,5 ay içinde ölmesi herkesi korkuttu. Ölümle sonuçlanan konserve faciasını Uzman Diyetisyen Ümran Canlı değerlendirerek, “Besin zehirlenmelerinin yüzde 52’si toksit madde içeren sebze konservelerinden meydana geliyor” dedi.

Dikkat! Konserve ölüme neden olabilir

Adana’da el yapımı domates konservesinden yapılan menemeni yedikleri iddia edilen anne, baba, oğul ve teyze 1,5 ay içerisinde hayatını kaybetti. Sadece menemeni yiyen 4 kişinin ölmesi nedeniyle evde yapılan konservelerin nasıl yapılıp ne şekilde tüketileceği sorusu sorulurken Uzman Diyetisyen Ümran Canlı konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.
Besin zehirlenmelerinde konservelerin önemli bir bölümü oluşturduğuna dikkat çeken Diyetisyen Ümran Canlı, “Besin zehirlenmelerinin yüzde 52’si toksit madde içeren sebze konservelerinden meydana geliyor. Konserve hazırlarken sebzelere dikkat etmemiz gerekiyor. Meyve ve sebzelerimizin taze ve küflü olmaması gerekiyor. Bunları temizleyip parçaladıktan sonra gerekirse pişirme işlemi yapılmalıdır. Pişirme işleminin ardından konulacak cam kaplar ve kapakları kontrol edilerek saklama koşullarına göre hazırlanmalıdır. Konserveyi açtıktan sonra da uzun süre açık kalmamalıdır. Gün içinde yahut birkaç gün içerisinde tüketilmelidir. Çünkü bakteri üremesi fazlaca oluşmaktadır” dedi.

Adana’da 4 kişinin ölümünde konserve şüphesi

Adana’da rahatsızlanarak hastaneye kaldırılmalarının ardından beşer gün arayla yaşamını yitiren ve ölümleri şüpheli bulunan baba ve oğlunun ardından annenin de hayatını kaybettiği öğrenildi.Mart ayında merkez Yüreğir ilçesinde rahatsızlanarak hastaneye kaldırılan Mehmet Belhan ve babası Mustafa Belhan’ın ölümünün ardından hastanede tedavi gören anne Kadriye Belhan (60) da tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.Üç gün önce hayatını kaybeden ve ölümü şüpheli bulunan Kadriye Belhan’ın cenazesi eşi ve oğlunun defnedildiği Buruk Mezarlığı’nda toprağa verildi.Öte yandan Kadriye Belhan’ın kız kardeşi Nebahat Duysak’ın ise 7 Mart’ta hayatını kaybettiği ortaya çıkarken, şüpheli bulunan ölümlerin nedeninin belirlenmesi için soruşturma sürüyor.OlayDadaloğlu Mahallesi’nde Mehmet Belhan ile babası Mustafa ve annesi Kadriye Belhan rahatsızlanmaları üzerine çeşitli hastanelere kaldırılarak tedavi altına alınmıştı. Baba Mustafa 20 Mart’ta, oğlu Mehmet Belhan da 25 Mart’ta tüm müdahalelere rağmen kurtarılamamış, anne Kadriye Belhan’ın ise tedavisi devam etmişti.Buruk Mezarlığı’nda toprağa verilen ve ölümleri şüpheli bulunan baba ile oğlunun ön otopsisinde gıda zehirlenmesi bulgularına rastlandığı öğrenilmişti.Yakınları ailenin olaydan kısa süre önce domates konservesi yediklerini iddia etmişti.Dikkat! Konserve öldürebilir

Konserve yaparken ve alırken kapağa dikkat
Oluşan bakterinin konservede bombe meydana getirdiğini belirten Diyetisyen Canlı, “Clostridium Botulinum dediğimiz bir bakteri var ve bu konservelerin baş düşmanıdır. Bunlar konservelerde fazlaca üreyebiliyorlar ve konservede bombe şeklinde oluştuğu gözlemlenebiliyor. Özellikle satın alırken ya da evde yaptığınız konserveleri kapak kısımlarına bakmamız gerekiyor. Bombe varsa kesinlikle tüketmemeliyiz, bu bakteri oluştuğunun işaretidir. Bunu tüketirsek zehirlenme kaçınılmaz olacaktır” diye konuştu.
Kapağın şişmemesi şart
Zehirlenmenin çeşitli belirtileri olduğunu vurgulayan Canlı, “12 ile 36 saat arasında bağırsak fonksiyonlarında bozulmalar ve kusmalar gerçekleşebilir. Bu durumda hastaneye başvurmak gerekiyor. Bunun sebebi de Clostridium Botulinum denilen bakteriden kaynaklıdır. Evde yapılan konservelerde kapağın şişmemesine dikkat etmek gerekiyor. Kapağı açarken suyun fışkırmaması önemli. Konservenin kendine has kokusu ve tadında olduğu kontrol edilmelidir. Herhangi bir şüphe unsuru varsa konserve kesinlikle tüketilmemelidir. Botulinum denilen bakterinin ortadan kalkması için de 80 derecede 10 – 30 dakika arasında pişirilmesi gereklidir” ifadelerini kullandı.

Yeni Şafak Hayat (@yenisafakhayat)’in paylaştığı bir gönderi (21 Nis 2017, 05:18 PDT)

Konserveler zehir saçıyor

İlkbaharın ardından yaz mevsiminin gelmesiyle, konserve sezonu tam anlamıyla açıldı. Mevsimlik meyve ve sebzelerini, koruyucu madde içermeden mevsim dışında da tüketmek isteyen vatandaşlar, geleneksel yöntemlerle kendi konservelerini kendileri yapıyor. Bilinçsiz hazırlanan konserveler ise, ölümcül bir zehirlenme türü olan botulismus hastalığına neden oluyor.Dr. Aslıhan Giray Öztüfekçi ise botulismus hastalığına neden olan etkenin ‘clostridium botulinum’ adlı bakterinin meydana getirdiği toksin olduğunu kaydetti. Evde konserve hazırlarken mutlaka cam kavanoz ve yeni kapaklar kullanılması gerektiğine dikkat çeken Dr. Öztüfekçi, kavanoz ve kapakların 15-20 dakika kaynatılarak steril hale getirilmesi gerektiğini ifade etti. Konserve yapılacak meyve ve domates gibi gıdaların da 15-20 dakika kaynatılması gerektiğini vurgulayan Dr. Öztüfekçi, et ve sebze gibi besinlerin, 120 derece gibi yüksek ısıda, düdüklü tencerede, 20-25 dakika kaynatılması gerektiğini belirtti.Yemeden önce 10 dakika kaynatınMarketlerden konserve alırken dikkat edilecek konuları açıklayan Dr. Aslıhan Giray Öztüfekçi, “En önemli, dikkat etmemiz gereken şey; kapağına bakmamız lazım. Kabarma, bombeleşme varsa bu clostridium botulinum adlı bakterinin üretildiğini gösterir ve asla tüketmemeliyiz. Kapak eğer sızdırmışsa, küflenme varsa kesinlikle bu konservenin de tadına bile bakmamalıyız. Kapağı açtığımızda renginde, kokusunda, değişiklik varsa bu konserveyi de tüketmemeliyiz. Ayrıca bu toksini inaktive etmek için yemeden önce 10 dakika kaynatmalıyız. Üretim tarihine, son tüketim tarihine bakmalı, gerekli izinlerin alınıp alınmadığını kontrol etmeliyiz. Kapağındaki küflenme, ambalajında ezilme gibi değişiklikler varsa bunları da kullanmamalıyız” diye konuştu.Belirtiler 12-72 saat arasında görülüyorDr. Öztüfekçi, hastalığın belirtilerini ve yapılması gerekenleri de şöyle anlattı:”Hasta konserveyi yedikten 12 ila 72 saat sonra bulantı kusma, karın ağrısı, çift görme, görme bozukluğu, kaslarda güçsüzlük meydana geliyor. Zamanında tedavi edilmezse solunum yetmezliği ve ölüm gelişebiliyor. Bu tarz konserve yiyen hastalarda bu semptomlar geliştiğinde en yakın hastaneye ulaştırmak gerekiyor.”

Pet şişede turşu almayın !

“Daha önce kimin ne şekilde kullandığı bilinmeyen, belki de birilerinin ağzını değdirdiği bir pet şişe ile karşı karşıyayız. Ayrıca şişelerin nereden toplandığı, nasıl mikropsuzlaştırılıp dezenfekte edildiğini de bilmiyoruz. Diğer bir risk ise; içerisinde limon, sirke, tuz, sarımsak vb. ürünler bulunan turşu gibi karışımlar pet şişenin içindeki kimyasal içerikleri turşuya karıştırır. Bu nedenle turşu pet şişe yerine cam kaplara konarak muhafaza edilmeli ve sokak satıcılarından pet şişede satılan iürünler alınmamalıdır.”

KAYNAK : Yenişafak

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ