Destekler sonuç verdi bankalar musluğu açtı

Bankalar, hükümetin reel sektöre finansman erişimini kolaylaştırmak için uyguladığı desteklerin etkisiyle kredi musluklarını açtı. KOBİ’lere kullandırılan nakdi krediler yüzde 20.2 artarak 485 milyar lirayı geçti.

Destekler sonuç verdi bankalar musluğu açtı

 

Hükümetin reel sektöre finansman erişimini kolaylaştırmak için uyguladığı destekler etkisini gösterdi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerinden derlenen bilgilere göre, Haziran 2017 itibarıyla KOBİ kredileri bazında en fazla artış küçük ölçekli işletmelere (KOBİ) verilen kredilerde yaşandı. Küçük ölçekli işletmelere kullandırılan kredi tutarı, haziran sonu itibarıyla bir yılda yüzde 20.5 artarak 162.5 milyar liraya ulaştı. Söz konusu dönemde toplam krediler içinde en fazla payı ise yüzde 39.9 ile orta büyüklükteki işletmelere kullandırılan krediler aldı. Orta büyüklükteki işletmelere kullandırılan kredi tutarı, haziran sonu itibarıyla yıllık bazda yüzde 19.8 artarak 193.7 milyar liraya yaklaştı.

Mikro işletmelere kullandırılan krediler de söz konusu dönemde yüzde 20.4 artarak 130 milyar liraya dayandı. Bankaların KOBİ’lere kullandırdığı toplam nakdi kredi tutarı, haziran sonu itibarıyla yıllık bazda yüzde 20.2 artarak 485 milyar 722 milyon liraya yükseldi. KOBİ’lere kullandırılan krediler, geçen yılın sonuna göre de yüzde 15.5 artış kaydetti. KOBİ’lerin haziran sonu itibarıyla takipteki kredi tutarı 23 milyar 716 milyon lira olurken, takipteki kredilerin toplam kredilere oranı da yüzde 4.9 seviyesinde gerçekleşti.

KGF KREDİSİ 210 MİLYAR

Analistler, bu yıl başında hükümetin reel sektöre finansman erişimini kolaylaştırmak için uyguladığı desteğin etkilerinin görülmeye başladığını belirtti. Kredi Garanti Fonu (KGF) kaynaklı kredilerin hem reel sektör hem de bankacılık sektörü için pozitif katkılar sunduğuna işaret eden analistler, temmuz sonu itibarıyla 310 binden fazla işletmenin 210 milyar liraya yakın KGF kefaletli kredi kullandıklarını ifade etti.

KOBİ müşteri sayısı 4.1 milyonu aştı

BDDK verilerine göre, KOBİ niteliğinde toplam müşteri sayısı 2017’nin haziran sonu itibarıyla yıllık bazda yüzde 9.2 artarak 4 milyon 136 bin 725’e çıktı. Yüzde 78’lik paya sahip mikro işletmeler ise 3 milyon 225 bin 70 adetle müşteriler içinde en büyük payı aldı.

İmalat sanayiinde siparişler artıyor

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) temmuz ayında 53.6 olarak ölçüldü. Eşik değer olan 50.0 üzerinde ölçülen tüm rakamların iyileşmeye işaret ettiği anket sonuçlarına göre Türk imalat sektörünün faaliyet koşullarındaki genel iyileşme güçlü seyrini sürdürüyor. Verilere göre PMI temmuz ayı değeri, Kasım 2013’ten beri ikinci en yüksek düzeyini gördü. Manşet PMI, aynı zamanda üst üste beşinci ay olacak şekilde uzun dönem ortalamasının üzerinde kaydedildi. Üretim, yeni siparişler, satın alma faaliyetleri ve istihdamdaki büyüme, geçen haziran ayına kıyasla hız kesmekle birlikte güçlü seyrini korudu. İmalat sektörünün yeni siparişleri üst üste 5. ay olacak şekilde temmuzda arttı. Anket, iç piyasalardan alınan yeni siparişlerin, yeni ihracat siparişlerinden daha yüksek hızda genişlemeye devam ettiğine işaret etti. 

KAYNAK : STAR GAZETESİ

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ