Denize suni teneffüs

Denize suni teneffüs

Marmara Denizi’ndeki müsilajla mücadele kapsamında İzmit Körfezi (Kumla Deresi, Kilez Deresi, Seka Park ve Tütünçiftliği) ve Pendik açıklarındaki 5 farklı noktaya oksijen seviyesini artıracak cihazlar bırakıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, yaptığı konuşmada “Kısa vadede oksijen seviyesini artırarak, inşallah hem deniz yüzeyindeki yosunları, algleri, yine kötü koku ve görüntü üreten mikroorganizmaları da engellemiş olacağız” diyerek şunları kaydetti: “Bu cihazlar bulunduğu alanın 500 metre çapında, 30 metre derinliğinde yaklaşık 16-26 hektar genişlikteki alana etki edebiliyor, atmosferdeki oksijenin daha fazla deniz dibine gitmesine imkan sağlıyor. Güneş enerjisiyle çalışıyor ve anlık verilerimizi iletiyor. Oksijen seviyesini artıracak çalışmayı pilot olarak şu an 4 bölgemizde yürüteceğiz. Çalışma 6 hafta sürecek. 6 hafta içinde denizdeki oksijen seviyesinin en az 8 miligram/litre olması öngörülüyor. Denizin farklı noktalarında oksijen seviyesinin 2 miligrama kadar düştüğünü tespit ettik. Oksijen seviyesini artırmamız, ekoloji için çok önemli.”

16 İŞLETMEYE MEN

Kurum, 14 günde 5 bin 306 metreküp müsilaj topladıklarını belirterek şöyle devam etti: “Yalova’da 3, Balıkesir’de 3, Tekirdağ’da 9, Kocaeli’de 1 olmak üzere 16 işletme faaliyetten men edildi.”

Bakan Kurum, İzmit Körfezi’nde devam eden temizlik çalışmalarını inceledi, oksijen seviyesini artırmak amacıyla hazırlanan cihazı denize bıraktı.

Tekirdağ ve Şarköy’de iki plajda denize girmek yasaklandı.

11 BİLİM İNSANI 7/24 NUMUNE TOPLUYOR

TÜBİTAK Marmara Araştırma Gemisi, müsilaja karşı Marmara Denizi’ni karış karış tarıyor. Gemide çalışan 11 bilim insanı ve 12 denizci her gün her metreden ayrı su örnekleri alıp, dipten çıkardıkları çamuru inceliyor. Ekip, oşinografi, hidrografi, iklimsel dinamiklerin araştırılması, biyolojik çeşitliliğin belirlenmesi ve kirleticilerin denizel ortamı etkilerinin saptanması konusunda çalışıyor.

Geminin Baş Uzmanı Hüseyin Tüfekçi, “Bu verilerden yola çıkarak nasıl bir çözüm önerisi olacak yakın zamanda göreceğiz. Bilim insanları olarak inşallah bu sorunun çözüleceğine inanıyoruz”dedi.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ