FİRMANDEX'E HOŞGELDİNİZ!

Cüzzam hastalığı (Lepra) belirtileri nedir tedavisi mümkün mü Cüzzam nedir bulaşıcı mıdır?

Cüzzam nedir nasıl bulaşır (Lepra) Cüzzam hastalığı belirtileri nedir tedavisi var mı? sorularının yanıtları merak ediliyor. Vatandaşlar sık sık Cüzzam hastalığı nedir Cüzzam tedavisi mümkün mü sorularına yanıt arıyor. Dünya Cüzzam haftası her yıl 25- 31 Ocak tarihlerinde kutlanır. Cüzzam hastalığı belirtileri olarak vücutta zamansız oluşan kepeksiz ve yuvarlak olmayan lekelerin belirmesi ve zaman zaman kaşıntı yapması, sık sık tekrarlayan burun kanamaları ve burun tıkanıklıkları, kol ve bacak sinirlerinde ağrıların başlaması ve el parmaklarının(4. ve 5.) içe doğru bükülme ve eğilme göstermesi, Alt göz kapaklarının hareketsiz duruma geçmesi ve kapanmaması durumu, Dizlerde ve dirseklerde yara izleri ve yüz bölgesinde oluşan ödem en başta görülen durumlardan biridir. Peki Cüzzam halk arasında ne anlama geliyor? Halk arasında Cüzzam adıyla da bilinen Lepra veya Hansen hastalığı, Mycobacterium leprae tarafından oluşturulan, başta deri ve sinir sistemi olmak üzere, tüm organ ve sistemleri etkileyebilen, bulaşıcı bir enfeksiyon hastalığıdır. Tarih boyunca çok korkulan bir hastalık olan Lepra, bu yönüyle birçok yazı ve sinema yapıtına konu olduğu gibi, oluşturduğu fiziksel deformiteler ve sakatlıklar nedeniyle sosyal sorunları da beraberinde getirmektedir. İşte merak edilen ve sık sık araştırma konusu olan Cüzzam nedir nasıl bulaşır (Lepra) Cüzzam hastalığı belirtileri nedir tedavisi var mı? sorularının yanıtları sizlerle…

Cüzzam hastalığı (Lepra) belirtileri nedir tedavisi mümkün mü Cüzzam nedir bulaşıcı mıdır?

Cüzzam nedir nasıl bulaşır (Lepra) Cüzzam hastalığı belirtileri nedir tedavisi var mı? Vatandaşlar sık sık bu soruların yanıtlarını araştırmaya başladı. Cüzzam gelişmiş ülkelerde görünmüyor. Son olarak, cüzzam gelişmiş ülkeler için sağlık sorunu olmaktan çıkmış durumda. Aşırı kötü beslenmediğiniz, çok kötü hijyen koşulları altında yaşamadığınız ve hastalık hakkında doğru bilgilendirildiğiniz sürece güvendesiniz. Lepra diğer adıyla Cüzzam tedavisi mümkün bir hastalıktır. Nasıl mı? Hastalığın tedavi edilmesi halinde lepromlar iz bırakabilir. Burunda çöküntü, damakta perforasyon olabilir. Uzun süre tedavi görmemiş hastalarda sakatlıklar görülür.  Günümüzde DSÖ’nün çoklu ilaç rejimi olarak önerdiği başlıca ilaçlar; dapson, rifampisin, klofazamin, ofloksasin ve minosiklin’dir.  Bunların dışında levofloksasin, siprofloksasin ve klaritromisin de lepraya etkili antibiyotikler arasındadır.  Tedavide ilaç kombinasyonları kullanılarak kısa sürede iyileşme gözlenir. İşte merak edilen Cüzzam nedir nasıl bulaşır (Lepra) Cüzzam hastalığı belirtileri nedir tedavisi var mı? soruların yanıtları…

 

Cüzzam Hastalığı Nedir?

İlk olarak 1876 senesinde Norveçli bilim adamı Armauer Hansen tarafından bulunan cüzzam mikrobu deriyi tutarak yayılan ve vücuda bu şekilde hükmeden bir hastalıktır. Cüzzam hastalığı dünya çapında sosyal ve toplumsal bir hastalık olarak kabul görmektedir bu şu nedenledir ki; cüzzam hastaları toplum arasında barınamazlar ve yaşamaları mümkün değildir bu yüzden bu hastalar kayıt altında tutulmakta ve kendilerine yaşam alanı belirlenmektedir. Son kayıtlara göre ülkemizde 2605 cüzzam hastası olduğu ortaya çıkmıştır ve ortalama yaşları 60,5 olarak açıklanmıştır. Araştırmalar şunu göstermektedir ki cüzzam hastaları genellikle kırsal kesimlerde yaşayan ailelerden oluşmaktadır. Aynı kaptan beslenen, aynı eşyaları kullanan ve sağlık hizmetlerinden yeteri kadar yararlanamayan aileler…

 

 

Cüzzam Hastalığı Nasıl Yayılır?

Bu hastalık ırsi denilebilecek niteliktedir. Vücut mikroba karşı doğal bağışıklık sistemine sahiptir ancak bazı bünyelerde bağışıklık sistemi yoktur bu mikroba karşı bu da aileden gelen bir durumdur. Hastalığın tek taşıyıcısı insandır başka yollarla bulaşması mümkün değildir. Cüzzam hastası olan ve bu mikrobu taşıyan bir hasta ile en ufak bir yakın temas hastalığın bulaşmasına neden olur bu yüzden cüzzam hastaları sağlıklı insanlarla bir arada yaşayamaz.

 

 

Cüzzam Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

– Vücutta,zamansız oluşan kepeksiz ve yuvarlak olmayan lekelerin belirmesi ve zaman zaman kaşıntı yapması

– Sık sık tekrarlayan burun kanamaları ve burun tıkanıklıkları

– Kol ve bacak sinirlerinde ağrıların başlaması ve el parmaklarının(4. ve 5.) içe doğru bükülme,eğilme göstermesi

– Alt göz kapaklarının hareketsiz duruma geçmesi ve kapanmaması durumu

– Dizlerde ve dirseklerde yara izleri

– Yüz bölgesinde oluşan ödem

 

Hastalığın Tedavisi

İlk teşhis çok önemlidir ve doğru teşhis sonrası tedavi mümkündür.Teşhis gecikmiş ve hiç tedavi görmemiş hastalarda 10-20 sene sonrası sakatlıklar ve vücutta dökülmeler baş göstermeye başlar.Tedavi süreci önemlidir ve en az 3 ilaç şeklinde kombine bir tedaviye başvurulur.Kısa zamanda hastalık sorunsuz şekilde tedavi edilebilir.Yaraların ve görsel sorunların giderilmesi adına hasta,doktor kontrolü altında kalabilir.

 

ÜLKEMİZDE LEPRA

Ülkemizde Lepra hastalığı bildirimi zorunlu bulaşıcı hastalıklar kapsamında olup halen “Lepra Eradikasyon Programı” uygulanmaktadır. DSÖ lepra için eliminasyonu, hastalık prevalansının 10.000’de 1 vakanın altına indirilmesi olarak tanımlamış olup, ülkemizde de hastalık prevalansı 10,000’de 1 vakanın altındadır. Ülkemizde 2016 yılında yıl içerisinde 3 yeni vaka tespit edilmiştir. Kayıtlı lepralı hasta sayısı toplam 623 olarak saptanmıştır.

Lepra hastalarının tedavi ve takipleri deri ve zührevi hastalıklar kliniklerinde yapılmaktadır. Hastalığın tedavisinde kullanılan ilaçlar Sağlık Bakanlığı tarafından ücretsiz karşılanmaktadır.

KAYNAK : STAR GAZETESİ

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ