Cumhurbaşkanı’nın yetkilerine ilişkin maddede değişiklik

Anayasa değişikliği teklifindeki Cumhurbaşkanı’nın kararname çıkarma yetkisinde değişikliğe gidiliyor. Kamu kurumlarıyla ilgili kararname yetkisi veren 15. madde tekliften çıkarılırken, bu yetkinin 11. maddeye ekleneceği öğrenildi.

Cumhurbaşkanı’nın yetkilerine ilişkin maddede değişiklik

TBMM Anayasa Komisyonu, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifini görüşmeye devam ediyor.

Değişiklik teklifindeki Cumhurbaşkanı’nın kamu kurumlarıyla ilgili kararname çıkarma yetkisinin yer aldığı 15. maddenin yeniden düzenlenmesine karar verdi.

Kararname yetkisi 11. maddeye ekleniyor

Yeni Şafak’ın edindiği bilgiye göre, AK Parti Genel Başkanı Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında toplanan AK Parti MYK’da ilgili madde de ele alındı. Bu maddenin tekliften çıkarılması ve 11. maddeye eklenmesi kararlaştırıldı.

Yedek milletvekilliği ile ilgili düzenlemenin çıkarılmasıyla birlikte madde sayısı 20’ye düşen teklif, böylece toplam 19 madde olacak.

Cumhurbaşkanının yürütme yetkisine ilişkin konularda kararname çıkarmasını öngören madde ise teklifte duruyor.

AK Parti’nin önerdiği teklifin 15. maddesi şu şekildeydi:
“Merkezi idare kapsamındaki kamu kurum ve kuruluşlarının; kuruluş, görev, yetki ve sorumlulukları cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile düzenlenir.”

Anayasa teklifindeki ‘doğuştan Türk’ şartı değişti

TBMM Anayasa Komisyonu’nda görüşülen anayasa değişikliği teklifinin 8. maddesi kabul edildi.Teklifteki Cumhurbaşkanı seçilmek için gerekli olan ‘doğuştan Türk olma’ şartı değiştirildi. AK Parti’nin getirdiği yeni önergeyle Cumhurbaşkanlığı için ‘Türk vatandaşı olma’ şartı aranacak.Önergeyle, cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci oylamasında, tek adayın geçerli oyların çoğunluğunu alamaması durumunda, uygulamada doğabilecek tereddütlerin önüne geçilebilmesi amacıyla, cumhurbaşkanı seçiminin yenileneceğine ilişkin hüküm getiriliyor.Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci oylamasında, adayın geçerli oyların çoğunluğunu alamaması halinde, TBMM seçimi yapılmayacak, sadece cumhurbaşkanı seçimi yenilenecek.Seçimlerin tamamlanamaması halinde, yenisi göreve başlayıncaya kadar mevcut cumhurbaşkanının görevi devam edecek.8. maddenin öngördüğü diğer değişiklikler şöyle:Cumhurbaşkanı, Türk vatandaşı olan, kırk yaşını doldurmuş, yüksek öğrenim yapmış, milletvekili seçilme yeterliliğine sahip kişiler arasından seçilir. Cumhurbaşkanı görev süresi beş yıldır. Bir kimse iki defa Cumhurbaşkanı seçilebilir. Cumhurbaşkanı siyasi parti grupları en son yapılan seçimlerde toplam geçerli oyların tek başına veya birlikte en az yüzde beşini almış olan siyasi partiler ile en az yüz bin seçmen tarafından aday gösterilebilir.Anayasa teklifinde HSYK’nın üye sayısı 13’e çıkarıldı Cumhurbaşkanı’na kararname yetkisi iptal edildi Anayasa değişikliği teklifinin 7. maddesi kabul edildi Anayasa değişikliğinde kabul edilen ilk 4 madde ile neler değişti? Yedek vekillik iptal

Anayasa teklifinde HSYK’nın üye sayısı 13’e çıkarıldı

AK Parti’nin anayasa değişikliği teklifinde, 12 olarak öngörülen Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üye sayısının 13’e çıkarıldığı, Adalet Bakanı ile müsteşarının da HSYK’nın doğal üyesi olduğu öğrenildi.
Anayasa değişikliği teklifinin 7. maddesi kabul edildi

TBMM Anayasa Komisyonunda görüşülen anayasa değişikliği teklifinde 7. madde kabul edildi. Anayasa değişikliği 25 Aralık’ta görüşmelere başladı. AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop başkanlığında toplanan komisyonda 7. madde de kabul edildi. AK Parti’nin teklifinde yer alan 7’inci maddede şu ifadeler yer alıyor:Türkiye Büyük Millet Meclisi belli bir konuda Meclis araştırması ve genel görüşme yapabilir; milletvekilleri yazılı soru sorabilir. Meclis araştırması, belli bir konuda bilgi edinilmek için yapılan incelemeden ibarettir. Genel görüşme, toplumu ilgilendiren belli bir konunun Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda görüşülmesidir. Genel görüşme ve Meclis araştırmasına yürütme adına herhangi bir temsilci katılama. Yazılı soru; yazılı olarak gen geç on beş gün içerisinde cevaplanmak üzere milletvekillerinin, Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlara yazılı olarak soru sormalarından ibarettir. Meclis araştırması, genel görüşme ve yazılı soru önergelerinin verilme şekli, içeriği ve kapsamı ile araştırma us^ulleri Meclis İçtüzüğü ile düzenlenir.”Anayasa değişikliğinde kabul edilen ilk 4 madde ile neler değişti? Galeri: İşte 21 maddelik anayasa değişikliği teklifi
Anayasa değişikliğinde kabul edilen ilk 4 madde ile neler değişti?

Anayasa değişikliği 25 Aralık’ta görüşmelere başladı. AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop başkanlığında toplanan TBMM Anayasa Komisyonunda bugüne kadar 4 madde kabul edildi.26 Aralık’ta ilk 2 madde kabul edildi. Teklifin kabul edilen maddelerine göre, anayasanın “yargı yetkisi” başlığında değişikliğe gidilecek. Yargı yetkisinin Türk milleti adına bağımsız mahkemelerce kullanılacağına dair hüküm, “bağımsız ve tarafsız” mahkemelerce kullanılacağı şeklinde değişecek. Anayasada yasamayı düzenleyen “TBMM’nin kuruluşuna” dair 75’inci maddede düzenleme yapılarak, milletvekili sayısı 550’den 600’e çıkarılacak.Seçilme yaşı 18’e indi3. madde milletvekili seçilebilme yaşının 25’ten 18’e indirilmesini öngörüyor. Maddenin ikinci fıkrasında yer alan “Yükümlü olduğu askerlik hizmetini yapmamış olanlar” ibaresi de “Askerlikle ilişiği olanlar” şeklinde değiştirildi.Seçimler 5 yılda bir olacakSon olarak 4. madde kabul edildi. 4. maddeye göre, Anayasanın “TBMM’nin seçim dönemi” başlıklı maddesi, “TBMM ve Cumhurbaşkanının seçim dönemi” olarak değişiyor.Seçimler 4 yılda değil 5 yılda bir yapılacak. Cumhurbaşkanlığı seçimleri de 5 yılda bir olacak ve seçmenler, iki seçim için aynı gün sandığa gidecek.Süresi biten milletvekili yeniden seçilebilecek.Cumhurbaşkanlığı seçiminde birinci oylamada gerekli çoğunluğun sağlanamaması halinde belirtilen usule göre ikinci oylama yapılacak. Öte yandan, geçtiğimiz gün bir araya gelen Başbakan Binali Yıldırım ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin görüşmesinin ardından, Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili önemli bir karar alındı. Buna göre; Cumhurbaşkanı seçilmesi konusundaki ‘doğuştan Türk’ şartı kaldırılıyor. Cumhurbaşkanı’nın Türk vatandaşı olması yeterli olacak.”Yedek milletvekilliği” tekliften çıkarıldıBu oylamanın ardından “yedek milletvekilliği” düzenlemesini içeren 5. madde, verilen önergeyle metinden çıkarıldı. Maddeyle, TBMM üyeliklerinde boşalma olması halinde ara seçime gidileceğine yönelik hüküm de kaldırılması öngörülüyordu. Galeri: İşte 21 maddelik anayasa değişikliği teklifi Yeni anayasa için takvim işliyor

 

KAYNAK : Yenişafak

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ