‘Cumhurbaşkanı’na OHAL yetkisi’ komisyondan geçti

Cumhurbaşkanı’na OHAL yetkisi veren 13. madde TBMM Anayasa Komisyonunda kabul edildi. Anayasa değişikliği teklifinden çıkarılan 14. ve 15. maddelerin başka bir maddeye eklenmesi bekleniyor.

‘Cumhurbaşkanı’na OHAL yetkisi’ komisyondan geçti

TBMM Anayasa Komisyonunda, anayasa değişikliği teklifinin, olağanüstü hal yönetimini (OHAL) düzenleyen 13. maddesi görüşüldü. Cumhurbaşkanı’na OHAL ilan etme yetkisi veren madde kabul komisyonda edildi.

Cumhurbaşkanı, tabii afet, tehlikeli salgın hastalıklar veya ağır ekonomik bunalım hallerinin yanı sıra savaş, savaşı gerektirecek bir durumun baş göstermesi, seferberlik, ayaklanma, vatan veya Cumhuriyete karşı kuvvetli ve eylemli bir kalkışmanın, ülkenin ve milletin bölünmezliğini içten veya dıştan tehlikeye düşüren şiddet hareketlerinin yaygınlaşması, anayasal düzeni veya temel hak ve hürriyetleri ortadan kaldırmaya yönelik yaygın şiddet hareketlerinin ortaya çıkması, şiddet olayları nedeniyle kamu düzeninin ciddi şekilde bozulması hallerinde yurdun tamamında veya bir bölgesinde OHAL ilan edebilecek.

OHAL süresi, 6 ayı geçmeyecek.

Olağanüstü hal ilanı kararı verildiği gün Resmi Gazete’de yayımlanacak ve aynı gün TBMM’nin onayına sunulacak.

TBMM tatildeyse derhal toplantıya çağrılacak. Meclis, gerekli gördüğü takdirde olağanüstü halin süresini kısaltabilecek, uzatabilecek veya olağanüstü hali kaldırabilecek. Cumhurbaşkanının talebiyle TBMM her defasında 4 ayı geçmemek üzere süreyi uzatabilecek. Savaş hallerinde bu 4 aylık süre aranmayacak.

Sınırlamalara tabi olmayacak

Olağanüstü hallerde vatandaşlar için getirilecek para, mal ve çalışma yükümlülükleri ile Anayasa’nın 15. maddesindeki ilkeler doğrultusunda temel hak ve hürriyetlerin nasıl sınırlanacağı veya geçici durdurulacağı, hangi hükümlerin uygulanacağı ve işlemlerin nasıl yürütüleceği kanunla düzenlenecek.

Olağanüstü hallerde Cumhurbaşkanının, bu halin gerekli kıldığı konularda Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarabileceğine dair düzenlemede, verilen önergeyle değişikliğe gidildi. Buna göre, olağanüstü hallerde çıkarılabilecek cumhurbaşkanlığı kararnameleri, olağan dönem kararnamelerinin tabi olduğu sınırlamalara bağlı olmayacak. Cumhurbaşkanı, olağanüstü hallerde, bu halin gerekli kıldığı konularda temel haklar, kişi hakları ve ödevleri ile siyasi haklar ve ödevlere yönelik sınırlamalara da tabi olmaksızın, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarabilecek.

Bu kararnameler Resmi Gazete’de yayımlanacak, aynı gün Meclis onayına sunulacak.

Savaş ve mücbir sebeplerle TBMM’nin toplanamaması hariç olmak üzere olağanüstü hal sırasında çıkarılan Cumhurbaşkanlığı kararnameleri 3 ay içerisinde Mecliste görüşülüp, karara bağlanacak. Aksi halde olağanüstü hallerde çıkarılan Cumhurbaşkanlığı kararnamesi kendiliğinden yürürlükten kalkacak.

14 ve 15. maddeler çıkartıldı

Tekliften verilen önergeyle 14 ve 15. maddeler çıkartıldı.

Buna göre, kamu tüzel kişiliğinin, kanun veya Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle kurulması ve üst düzey kamu görevlilerinin atanmalarına ilişkin usul ve esasların Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle düzenleneceğine dair hüküm metinden çıkartıldı.

Merkezi idare kapsamındaki kamu kurum ve kuruluşlarının, kuruluş, görev, yetki ve sorumlulukları Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile düzenleneceğine dair 15. madde de önergeyle metinden çıkartıldı.

Anayasa değişikliği teklifinin 12. maddesi kabul edildi

TBMM Anayasa Komisyonunda 12. madde kabul edildi.Anayasa Komisyonu çalışmaları devam ediyor. Anayasa değişiklik teklifinde 12. madde kabul edildi. Kabul edilen madde ile Cumhurbaşkanı ve TBMM’ye karşılıklı olarak fesih yetkisi veriliyor. Cumhurbaşkanı ve TBMM, yeni seçilen Cumhurbaşkanı ve milletvekilleri göreve başlayana kadar görevine devam edecek. TBMM, üye tam sayısının beşte üç çoğunluğu ile seçimlerin yenilenmesine karar verebilecek. Cumhurbaşkanlığı seçimi ve genel seçimler birlikte yapılacak.Bu arada, HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş görüşmeler sırasında söz istedi. Anayasa Komisyonu Sözcüsü Abdurrahman Öz’ün söz vermemesi üzerine kısa süreli bir gerginlik yaşandı.Galeri: İşte 21 maddelik anayasa değişikliği teklifi


Anayasada revizyon

TBMM Anayasa Komisyonu CHP ve HDP’nin engellemelerine rağmen çalışmalarına hız verdi. Komisyonun çalışmalarını bu hafta sonu tamamlaması ve TBMM Genel Kurulu’nun mesaisine başlamasıyla da Genel Kurul görüşmelerinin başlaması planlanıyor. MYK’DAN DEĞİŞİKLİK KARARI ÇIKTI Komisyonun dünkü çalışmalarında 6, 7, 8 ve 9.maddeler kabul edildi. Komisyonda partili cumhurbaşkanlığını da düzenleyen 8. maddeki “doğuştan Türk vatandaşları” ibaresini önergeyle “Türk vatandaşlığı” biçiminde değiştirildi. Başbakan Binali Yıldırım başkanlığındaki AK Parti MYK toplantısında ise teklifteki bazı maddelerde de değişiklik yapılması kararlaştırıldı. 15. MADDE ÇIKACAK Alınan bilgiye göre, komisyon görüşmelerinde, önergelerle bazı değişiklikler yapılacak. Teklifin 15. maddesinde yer alan, “Merkezi idare kapsamındaki kamu kurum ve kuruluşlarının, kuruluş, görev, yetki ve sorumlulukları Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle düzenlenir” hükmü teklifin 11. maddesine eklenecek. Bu durumda 15. madde metinden çıkmış olacak. MADDE SAYISI 19’A DÜŞTÜ Dün “yedek milletvekilliği” ile ilgili düzenlemenin çıkarılmasıyla birlikte madde sayısı 20’ye düşen teklif, böylece toplam 19 madde olacak. Ayrıca, teklifte 12 olarak öngörülen Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üye sayısı 13’e çıkarılacak. Adalet Bakanı ile müsteşar da HSYK’nın doğal üyesi olacak3 OCAK’TA GENEL KURUL’DAGece geç saatlere kadar çalışan komisyon en geç cumartesi günü çalışmalarını tamamlamayı hedefliyor. Bütçe görüşmelerinden sonra ara veren TBMM Genel Kurulu 3 Ocak’ta mesaiye başlayacak. Çalışmalar tamamlanırsa AK Parti’nin teklifi Genel Kurul’un açılmasıyla görüşülmeye başlanacak.CHP’den talihsiz açıklamalara devamAnayasa değişikliği teklifinin görüşmeleri sırasında CHP Milletvekili Akın Üstündağ “Bu Anayasa değişikliği hainliktir. Hainlik yapıyorsunuz” dedi. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ise bu sözlere çok sert tepki gösterdi: “Anayasa yapmak milletin verdiği yetkiyi kullanmaktır, görevi yerine getirmektir. Milletin emrine uymaktır. Bu parlamentoyu yeni Anayasa yapmaya ehil görmeyenler demokrasiyi hazmedememiş olanlardır.”


KAYNAK : Yenişafak

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ