Cumhurbaşkanı Erdoğan: Dikey yapılaşmalara illerimizde ve ilçelerimizde izin vermeyelim

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fatih Belediyesi Kültürel Mirası İhya Restorasyon Projeleri Tanıtım Programı’nda konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘Valilerimize, belediye başkanlarımıza sesleniyorum. Dikey yapılaşmalara illerimizde ve ilçelerimizde izin vermeyelim” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Dikey yapılaşmalara illerimizde ve ilçelerimizde izin vermeyelim

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fatih Belediyesi’nce Yenikapı Etkinlik Alanı’nda düzenlenen “Kültürel Mirası İhya Restorasyon Projeleri Tanıtım Programı”nda yaptığı konuşmada, geçmişten bugüne Fatih’te ihya ve inşa edilen eserlerin anlatıldığı video mapping’i izlerken çok mutlu olduğunu ve iftihar ettiğini dile getirdi.

Erdoğan, “Çünkü tarihi yeniden dokumak, tarihi bugüne ve yarına hazırlamak, bu şerefli ecdada layık olmanın bir nişanesidir. Gerek vakıflarımıza gerek Fatih Belediyemize, mimarından müteahhidine tüm emeği geçenlere teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

Halen proje ve onay süreci devam eden 480 eser ile 3 bin 125 dükkandan oluşan Kapalıçarşı’yı da restore ederek İstanbul’a kazandırma çalışmalarını sürdüren Fatih Belediyesi’ni tebrik eden Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Fatih Sultan Mehmet gibi tarihi bir şahsiyetin ismini taşıyan bu ilçemizin, bu belediyemizin şanına yakışır hizmetler içinde olduğunu görmekten memnuniyet duyuyorum. Bu Fatih’te o selatin camilerin ara bölgelerindeki yüzlerce mescidi, o malum, tarihi inkar edenler yıktılar. Onlar yıktı biz ise inşa ediyoruz, ihya ediyoruz. O yıkan zihniyet hangi zihniyetti? Malum CHP zihniyetiydi. Onlar, işte az önce izlediğiniz o güzelim eserleri, yeri geldi ahır olarak kullandılar, yıktılar, onunla iftihar ettiler. Biz ise o yıkılan eserleri şimdi restore, inşa ediyor, ihya ediyor ve bugünün nesline diyoruz ki ‘Bak senin deden işte böyleydi. Bunları yaptı, işte size bıraktı. Ama birileri de geldi bunları yıktı.’ Şimdi gençliğe sesleniyorum, bunları yapıp kendi ecdadı olarak kendinden sonra gelenlere bırakanlar yanlış mı yaptılar? Onlar bıraktılar da bu yıkanlar o CHP zihniyeti doğru mu yaptı? Bunun hesabını sormayacak mısınız ey gençlik? İşte ben, şu anda burada tüm genç kardeşlerime sesleniyorum. Tarihimize sahip çıkacağız. Tarihimizle güçleneceğiz ve geleceği de bu eserler üzerinde inşa ve ihya edeceğiz. Gençler unutmayın, fetih sadece bu şehrin fiziki olarak ele geçirilmesi değildir. Asıl fetih, işte bugün yaptığımız gibi eserlerle o şehre damgayı vurmaktır. İşte biz bunu yaptık.”

 

– “İstanbul’u yeniden inşa ediyoruz”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, fethin bir şehre ruhundan ruh, özünden can katmak olduğunu vurgulayarak, sadece Fatih Sultan Mehmet döneminde İstanbul’a 500’ün üzerinde eser kazandırıldığını hatırlattı.

Fethin üzerinden geçen 564 yıl boyunca İstanbul’a damga vuran yeni eserler kazandırma gayretinin devam ettiğini belirten Erdoğan, “Bazı eserlerin yıkılması, zarar görmesi, hatta ortadan kaybolması gibi talihsizlikler de yaşanmıştır. Bize düşen görev, tespit edebildiğimiz ve medeniyetimiz açısından değer taşıyan her esere sahip çıkmaktır.” dedi.

İnşasıyla fethin tamamlanması anlamına gelen eserlerin restorasyonunun da aynı mahiyette olduğuna inandığını dile getiren Erdoğan, “Açık söylemek gerekirse ayağa kaldırdığımız, ecdadın emaneti olan her eserle adeta İstanbul’u yeniden fethediyoruz. Fatih Belediyemiz bu bakımdan gerçekten çok isabetli, çok hayırlı bir iş yapmıştır, çok isabetli bir iş yapmaktadır.” ifadelerini kullandı.

– “Büyük badireleri arka arkaya yaşadık”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, son günlerde medeniyet, şehircilik ve kültür konusunda pek çok toplantıya katıldığını ve buralarda adeta milletle dertleştiğini dile getirdi.

Ulusal ve uluslararası toplantılarda bu fırsatı bulduğunu ifade eden Erdoğan, “Batı medeniyetinin elde ettiği büyük teknik imkanlarla adeta Yaratıcı’ya meydan okurcasına, daha çok kar hırsıyla dünyanın güzelliklerine saldırdığı bir dönemden geçtik. Daha yüksek binalar, daha büyük tesisler, daha güçlü makineler, daha çok üretim, daha çok kazanç odaklı bu düzen, dünyayı ve onunla birlikte insanlığı tehdit eder hale gelmiştir.” değerlendirmesinde bulundu.

Vali, Büyükşehir Belediye Başkanı ve ilçelerin belediye başkanlarının da bu toplantıda olduğuna işaret eden Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bakın, aynı ısrarımı bugün bu önemli toplantıda yine yapıyorum. Millet olarak, son bir asırdır beka meselemize öylesine odaklandık, öylesine büyük badireleri arka arkaya yaşadık ki bizim de bu meseleleri tartışma, kendimize farklı bir yol çizme imkanımız olmadı. Şehirlerimiz gecekonduların, zevksiz binaların, sanat ve estetik değeri olmayan yapıların istilasına uğradı. Başını sokacak evi, çalışacak işi, günlük hayatını sürdürecek asgari imkanları olmayan insanlara estetikten bahsetmek anlamsız olabilirdi. Çünkü bu dönemde öncelik, zorunlu ihtiyaçların karşılanmasıydı. Hamdolsun Türkiye, bu düzeyi geride bıraktı. Özellikle geçtiğimiz 15 yılda ülkemizi üç kat büyüterek 81 vilayetimizin tamamını, yolundan okuluna, hastanesinden konutuna kadar, hayatın her alanını kuşatan hizmetlerle buluşturarak, önümüzde yeni bir dönem açtık.”

– “Köylerimizi, yaylalarımızı çirkin yapıların istilasına izin vermemeliyiz”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu programdan önce telekonferansla Mardin’de Kaymakam Muhammed Fatih Safitürk’ün şehit edildiği Derik ilçesine bağlandıklarını ve orada şehit kaymakamın adının verildiği okulun açılışını yaptıklarını hatırlattı.

Eğitimde, sağlıkta, adalette, emniyette, ulaşımda, enerjide yoğun bir üretimin yaşandığı dönemden geçildiğini ve bunun devam edeceğini anlatan Erdoğan, şöyle devam etti:

“Bundan sonra hamdolsun, medeniyetimizin hem ihyası hem inşası için çok daha fazla gayret gösterme imkanına sahibiz. Fakat ben valilerimiz, belediye başkanlarımızdan rica ediyorum; lütfen şu dikey yapılaşmaya illerimizde, ilçelerimizde müsaade etmeyelim. Bu konuda, bizim mimari anlayışımızda yatay mimari esastır, biz buna odaklanmalıyız. Fevkalade şartların dışında buna odaklanmamız halinde şehirlerimizin çok daha güzel olduğunu, çok daha farklı olduğunu göreceksiniz. Şehirlerimizin çirkin binalarla kirletilmesine daha fazla tahammül edemeyiz. Köylerimizi, yaylalarımızı çirkin yapıların istilasına izin vermemeliyiz. Sadece ihtiyaca, skora veya kemiyete değil, kaliteye, estetiğe, keyfiyete de önem vermek zorunda olduğumuz bir döneme girdik. Bakanlıklarımızdan belediyelerimize, meslek kuruluşlarımızdan vatandaşlarımıza kadar herkesi, bu yeni anlayış doğrultusunda çalışmalarını gözden geçirmeye davet ediyorum.”

Çamlıca’da inşası süren camiden Taksim’de Atatürk Kültür Merkezi’ne, yine Taksim’de inşası devam eden camiden, kısa süre önce açılışı yapılan Ankara’daki Melike Hatun Camisi’ne kadar ısrarla bir noktaya dikkat ettiklerinin altını çizen Erdoğan, “Nedir o? Medeniyetimiz ne diyor, tarih ne diyor? Biz tarihimizle ters düşmemeliyiz. Modernleşmeyi biz eğer tarihimizle bütünleştirebiliyorsak o zaman bir değer ifade eder. Eğer tarihimizle modernizmi bütünleştiremiyorsak, burada bir kaçak var demektir. Buna dikkat edeceğiz.” dedi.

KAYNAK : STAR GAZETESİ

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ