Çöpü bile zararlı

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl, her yıl üretilen 6 trilyon sigara izmaritinin toksik çöp şeklinde deniz ve okyanuslara karışarak deniz yaşamı için ağır bir tehdit oluşturduğunu, tek bir sigara izmaritinin tamamen çözünebilmesinin de yaklaşık 10 yıl sürdüğünü bildirdi.

Çöpü bile zararlı

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl, yaptığı açıklamada, kanserojen, zehirli metal ve gazlar içeren sigaranın insanların yanı sıra, doğayı da olumsuz yönde etkilediğini belirtti. Tütün dumanının 250’si toksik olan 7 bini aşkın kimyasal bileşik içerdiğini, bunların 50’den fazlasının da kansere neden olduğunun bilindiğini aktaran Erdöl, şöyle devam etti:

“Dünya genelinde sigara tüketimi, havaya yılda yaklaşık olarak 2,6 milyar kilogram karbondioksit, 5,2 milyar kilogram da metan gazı salınmasına sebep oluyor. Atmosfere karışan bu zehirli partiküller, havada saatlerce asılı kalabiliyor ve atmosferin hava kalitesini düşürüyor. Atmosferde yaşanan bu kirlilik, kalp, damar hastalıklarına, akciğer fonksiyonu bozukluklarına ve akciğer kanserine ve neden oluyor. Sigara içmek, ekosistemin dengesini bozuyor. Her yıl üretilen, 6 trilyon sigara izmariti toksik çöp şeklinde deniz ve okyanuslara karışarak, deniz yaşamı için ağır bir tehdit oluşturuyor. Tek bir sigara izmaritinin tamamen çözünebilmesi, 10 sene kadar sürüyor. Sigara filtreleri ve sigara parçalarının, diğer atıkların yaklaşık iki katı oranında olduğunu tahmin ediyoruz. Etrafa atılan bu sigara parçaları, yalnızca kötü bir görüntü oluşturmakla kalmayıp, bitkiler, hayvanlar ve hatta yer altı suları için bile tehdit oluşturuyor. Sigara filtreleri ve izmaritleri zehirlidir. Her yıl binlerce çocuk sigara izmaritleri yiyerek ve sigara parçaları yutarak zehirleniyor.”

Sigara içenleri kontrole çağırdı

Sigara kullanımının gırtlak kanserine neden olabildiğini anlatan Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Kulak Burun ve Boğaz (KBB) Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Mete Kıroğlu, bu hastalığın özellikle sigara içen erkeklerde daha sık görüldüğünü söyledi. Toplumda kadınların daha az sigara içtiğini ve hormonsal bazı nedenlerle gırtlak kanserine kadınlarda daha az rastlanıldığını aktaran Prof. Dr. Kıroğlu, özellikle 40 yaşını geçen erkeklerde riskin daha da arttığını vurguladı.Erken tanıda problemsiz düzeliyor Gırtlak kanserinde erken tanının çok önemli olduğunu bildiren Prof.Dr. Mete Kıroğlu, şunları kaydetti: “Gırtlak kanseri, erken teşhis edilirse tıbbi tedaviyle hiçbir problem olmadan düzelebilen bir hastalık. Özellikle sigara içen erkeklerde erken tanı çok önemli. ‘Ülkemizde gırtlak kanseri kaç kişide görülüyor?’ sorusuna ne yazık ki yanıt veremiyoruz. Sigara içen bir kişinin gırtlak kanserine yakalanma ihtimali, içmeyen birine göre karşılaştırdığında çok çok artıyor. Buna karşın erken tanıyla da önlenebiliyor. Yani 40 yaşını geçen bir erkek, düzenli doktor kontrolüne gelse hiçbir sorun kalmayacak. Gırtlak kanserinde erken tanının önemiyle ilgili bir kampanya yapılmasını istiyoruz.” Kanserin habercisi ‘ses kısıklığı ve nefes darlığı’ Akciğer kanseri sizin eseriniz

Akciğer kanseri sizin eseriniz

Türk Akciğer Kanseri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Rıza Çetingöz, akciğer kanserine yakalanmamanın mümkün olduğunu bildiklerini, bu nedenle erken tanıdan önce, halkın bilinçlenmesinin çok önemli olduğunu belirterek, “Akciğer kanseri bir kader değil, bizim kötü alışkanlıklarımızın bir eseridir.” dedi.”Akciğer Kanseri Farkındalık Ayı” öncesinde, Türk Tıbbi Onkoloji Derneği, Türk Toraks Derneği, Türk Akciğer Kanseri Derneği ve İmmüno-Onkoloji Derneği iş birliğinde akciğer kanserinin önlenmesi, bu konuda korunma, erken tanı ve etkili tedavi konusunda bilinç oluşturmak amacıyla basın toplantısı düzenlendi.Kanserden 3 günde kurtuldu Hastaların neredeyse hepsi sigara içiyor”Akciğerini Koru, Akciğer Kanseri Olma!” sloganıyla sanat camiasından isimlerin de destek verdiği kampanyanın tanıtımının yapıldığı toplantıda konuşan Prof. Dr. Çetingöz, akciğer kanserlerinde hastaların yüzde 90’ının sigara içenlerden oluştuğunu söyledi.Akciğer kanseri olan kişilerin hastalıkları nedeniyle ülkenin ekonomisine, üretimine katkıda bulunamadığı gibi, sağlık harcamaları nedeniyle de ekonomiyi etkilediklerini ifade eden Prof. Dr. Çetingöz, konuya dikkati çekmek amacıyla yaklaşık 3 yıl önce Akciğer Kanseri İşbirliği Platformu oluşturulduğunu aktardı.Akciğerlerinizi sakınınProf. Dr. Çetingöz, “Akciğer kanserine yakalanmamanın da mümkün olduğunu bildiğimiz için erken tanıdan önce, halkın bu konuda bilinçlenmesi çok önemli. Akciğer kanseri bir kader değil, bizim kötü alışkanlıklarımızın bir eseridir. İçenlerin bir an önce bırakması, hiç içmeyenlerin de alışkanlıklarını devam ettirmesi son derece önemli.Bir anne yavrusunu nasıl sakınıyorsa kendi akciğerlerimizi o şekilde korumak, özellikle tütüm ve tütün ürünlerinden uzak şekilde akciğerlerimizin işlevlerine devam etmesi en büyük istediğimiz. Sigara bu konudaki en büyük sorun. Tekrarlayan bilgilendirmelerle halkımızın bilinçlenmesini amaçlıyoruz.” ifadelerini kullandı.Kanserin habercisi ‘ses kısıklığı ve nefes darlığı’

Balıklar yem zannediyor

Prof. Dr. Erdöl, sigara izmaritlerinin nihayetinde su yollarına ulaşarak, böcek veya solucana olan benzerliklerinden ötürü burada yaşayan balıklar tarafından yenildiğine de işaret ederek, “İzmaritlerin balıklara karşı oluşturduğu tehdit, yalnızca bununla sınırlı değildir. ABD’de yapılan bir araştırma, tek bir sigara izmaritinin içinden sızan maddelerin bir litrelik su içerisinde yaşayan bir balığı öldürmeye yeteceğini gösterdi. Her yıl yerlere ve su yollarına sayısız sigara izmariti atıldığı göz önüne alınırsa, sigaraların su kaynakları için ne kadar tehlikeli olduğu kolayca anlaşılabilir.” ifadelerini kullandı.

Orman yangınlarının da yerlere atılan izmaritlerden kaynaklanan önemli bir kirlilik kaynağı olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Erdöl, her yıl dünya genelinde 17 bin insan ve sayısız canlının sigara yüzünden meydana gelen yangınlar sonucu hayatını kaybettiğini bildirdi. Prof. Dr. Erdöl, sigara kaynaklı yangınların yılda 27 milyar doları aşkın da mali zarara sebep olduğunu belirterek, sigaranın tamamen yasaklanmasının insanlığa yapılabilecek en büyük iyilik olduğunu aktardı.

KAYNAK : Yenişafak

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ