Çağımızın hastalığı: İnternet bağımlılığından kurtulmanın 5 yolu

Ellerimizden bir an olsun düşmeyen akıllı telefonlar, tabletler ve diğer teknolojik cihazlar milyonlarca kişiyi teknoloji bağımlısı haline getiriyor. Teknoloji kullanımına ayrılan süre artarken, kontrolsüz kullanım birçok fiziksel ve psikolojik rahatsızlığa da zemin hazırlıyor.

Çağımızın hastalığı: İnternet bağımlılığından kurtulmanın 5 yolu

Ellerimizden bir an olsun düşmeyen akıllı telefonlar, tabletler ve diğer teknolojik cihazlar milyonlarca kişiyi teknoloji bağımlısı haline getiriyor. Teknoloji kullanımına ayrılan süre artarken, kontrolsüz kullanım birçok fiziksel ve psikolojik rahatsızlığa da zemin hazırlıyor.

Birçok rahatsızlığa yol açan teknoloji bağımlılığı fiziksel olarak gözlerde yanma, boyun kaslarında ağrı ve sertleşme, beden duruşunda bozukluk, elde uyuşukluk, halsizlik gibi sorunların yanı sıra sosyal ve psikolojik sorunlara da zemin hazırlamakta. En bilinen ve yaygın sosyal sorunlar arasında akademik başarının düşmesi; kişisel, ailevi ve okul sorunlarının artması; zaman yönetiminde aksaklıklar; uyku ve beslenme bozuklukları; aktivitelerde azalma bulunuyor. 

Bu şikayetlerin önüne geçmek için birçok kurum ulusal ve uluslararası çapta teknoloji bağımlılığını azaltmaya yönelik çalışmalar yürütüyor. Yeşilay Danışmanlık Merkezi de (YEDAM) 12 yaş ve üzeri bireylere teknoloji bağımlılığından kurtulmak için ücretsiz destek sağlıyor.

Günlük internet kullanım süresi, teknoloji bağımlılığını ortaya koyması açısından önem taşıyor. İngiltere merkezli GlobalWebIndex şirketinin geçtiğimiz yılın üçüncü çeyreğinde yaptığı araştırmaya göre, dünya genelinde internette geçirilen günlük süre ortalama 6 saat 58 dakika. Günlük internet kullanım süresinin dünya ortalamasının üzerinde olduğu Türkiye’de ise kullanıcılar internette ortalama 8 saat geçiriyor. 4 saat 26 dakikayla en az internet kullanan ülke ise Japonya.

Yeşilay, 12 yaş ve üzerindeki gençler için günlük en fazla 120 dakika ekran kullanımı öneriyor. 0-3 yaş arasındakilerin ekrandan olabildiğince uzak tutulması, 3-6 yaş arasındakilerin günlük en fazla 30 dakika, 6-9 yaş arasındakilerin en fazla 50 dakika, 9-12 yaş arasındakilerin ise en fazla 70 dakika ekran başında geçirmesi tavsiye ediliyor.

Ayrıca Yeşilay, “Çocuklarınızı arkadaşları ile doğal yollardan görüşmeleri için yönlendirin, akran grupları içerisinde sosyalleşmesini sağlayın. Çocuklarınızı yetenek ve ilgi alanlarına uygun spor dallarına yönlendirin. Çocuğunuzun arkadaşlık ilişkilerini destekleyin, onları bir araya getirecek aktivite planlayın. Çocuğunuzun bilgisayar kullanımını kontrol edin ve sanal ortamdaki arkadaşlarını tanıyın. Bilgisayarlarınızda güvenli internet uygulamalarının olmasına özen gösterin.” diyerek internetten uzaklaşmak için tavsiyeler veriyor. 

Çocukların ve gençlerin teknolojiyi fazla kullanması sebebiyle bilinçli kullanım davranışının kazanılması bu yaş grubunda önem taşıyor. Bu bağlamda, “Akıllı telefon, tablet gibi aletleri çocukları teselli etmek, susturmak için asla kullanmayın. Çocukların kontrolsüz ve uzun süre internet kullanmasına izin vermeyin. Yemek ve çay saatlerinde bilgisayar başındaki çocuğa servis yapmayın, size katılmasını sağlayın. TV veya internet benzeri teknolojik alet merkezli ev düzeni kurmayın.” şeklinde bir tavsiye daha yer alıyor. 

KAYNAK: turkiyegazetesi.com.tr
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ