Çağdaş sanatözgün değil

Yurt içinde ve dışında birçok sergiye imza atan Gama Sanat Galeri’nin sahibi Şule Claire Altıntaş ile “resimde kopyacılık” üzerine konuştuk. Altıntaş çağdaş sanatçıların artık meşhur tabloları taklit ederek, özgün olmayan işler ürettiklerini söylüyor.

Çağdaş sanatözgün değil

Siyasi olaylar, oyunlar ve spor maçlarının domine ettiği gündemde sanata ayrılan süre oldukça azaldı. Her şeye rağmen devam eden sergiler, düzenlenen paneller ve vizyona giren filmler var. Sanatın üretim kısmında ise özgünlük, en büyük tartışma konusu. Özellikle çağdaş sanat alanındaki eserlerin büyük çoğunluğunda kopyacılığın olduğu iddia ediliyor. Sosyal medyada açılan hesaplarda her gün yeni bir kopya eser gün yüzüne çıkıyor. ışmaların yer aldığı Gama Sanat Galerisi’nin sahibi Şule Claire Altıntaş ile buluştuk ve “kopyacılık” meselesini konuştuk…

Güncel sanatın nasıl bir işlevi var?

Sanatın görevi büyük, görselin etkisi arttı. Bir kare, politikacılardan daha büyük etkiye sahip. Sanat sadece okulundan mezun olup resim yapma işi değil. Çalışmalar sayesinde mültecilere dikkat çekmek, iklim değişikliğini vurgulamak gerekiyor. Bunu olumlu kullanmalıyız. Bize ait olan değerleri de geliştirebiliriz. Türkiye’nin sanatta kullanmaya uygun pek çok güzelliği var.

Bu nasıl olur?

Farklı sentezler olabilir. Çağdaş sanat ve Osmanlı ruhuyla güncellenebilir. Eski yeni diye neden ayrıştırma yapılır anlamıyorum. İki farklı sanatçı, dünyanın iki ucundan ortak projeye imza atabilirler. Sanatta her zaman ortak bir dil bulunur.

SANATÇILAR KURUMSALLAŞTI

Ressamların işlerini tamamlayan yardımcı ressamlık kavramı hakkında ne söylersiniz?

Atölyesi olan her sanatçının yardımcı ressamı mutlaka vardır. Tarihin her döneminde görülmüştür. Damien Hirst gibi sanatçıların arkasında 200 kişilik ekip var. Edebiyatta da bunu görüyoruz. Dan Brown, Murakami örnek verilebilir. Günümüzde artık sanatçılar kurumsallaştı. Yardımcılık konusundan çok kopyalama daha tehlikeli bir durum.

Kopya çalışmalar bizde var mı?

Çağdaş sanatçılarımızda yaratıcılık eksik. Benzer işler adlı bir instagram ve twitter hesabı var. Orada da görebilirsiniz. Yabancı sanatçılardan, esinlenmeyi aşan çalışmalar yapılıyor. Çağdaş sanatçılarımız kopya eserleri kendi eseri gibi gösterip özgün olmayan işlerle ünlü oluyor. Teknoloji sayesinde sanat eserleri dünyanın her yerinden görülebiliyor. Kopya çalışmalardan dolayı özgün bir sanat anlayışımız oluşmuyor.

Terapi aracı

Koleksiyonların ağırlık olarak yatırım amaçlı yapıldığını ancak sanatın kişisel ilgi ve zevk meselesi olması gerektiğini vurgulayan Altıntaş, “Bir sanat eseri terapi aracı olabilir. Koltuk dekoruna göre tablo alanlar da var koleksiyonunu genişletmeye çalışanlar da. Sanat zevk meselesi olarak görülmeli” şeklinde konuşuyor.

KAYNAK : Yenişafak

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ