Bulaşıcı hastalıklardan koruyan formüller

Sağlıklı beslenen ve her sabah bir tatlı kaşığı bal tüketen çocuklar okulda onları bekleyen bulaşıcı hastalık kâbusundan kurtuluyor.

Bulaşıcı hastalıklardan koruyan formüller

Sağlıklı beslenen ve her sabah bir tatlı kaşığı bal tüketen çocuklar okulda onları bekleyen bulaşıcı hastalık kâbusundan kurtuluyor.

2017-2018 eğitim yılının ilk ders zili çaldı. Başarılı bir eğitim ve öğretim yılı geçirilmesi için çocukların sağlıklı olması şart. Çocuklara mevsim geçişlerinde birçok hastalık yakın temas ve solunum yoluyla bulaşıyor. Okulların açılmasıyla, günün yaklaşık 8 saatini bir arada geçiren çocukların, arkadaşlarıyla yakın temas halindeyken bulaşıcı hastalık kapma riskleri artıyor. 

BAĞŞIKLIK SİSTEMİ GÜÇLENMELİ

Ayrıca çocukların teneffüslerde koştururken terlemesi ve sınıfların havasız olması da mikropların çoğalmasına yol açarak, hasta olmalarına neden oluyor. Yetişkinlere göre bağışıklık sistemi daha zayıf olan çocukların hastalıklara karşı güçlü olabilmesi için beslenmelerine özen göstermek gerekiyor. İçerdiği vitamin, mineral, enzim, aminoasit ve probiyotiklerle bağışıklık sistemini güçlendirerek, vücuda virüslerin girmesini engelleyen ham balın, çocuklara her sabah 1 tatlı kaşığı yedirilmesi tavsiye ediliyor. 

BALIN FAYDASI SAYMAKLA BİTMEZ 

Balın tüm gribal rahatsızlıklara karşı koruyucu etkiye sahip olduğunu belirten diyet koçu Ahmet Bağran Aksoy, “Bağışıklık sistemini güçlendiren besinlerin başında, antibakteriyel özelliği ile bal geliyor. Okul döneminde çocukların hastalıklara karşı korunması için her sabah 1 tatlı kaşığı tüketmesini öneriyoruz. Özelikle pastörizasyon işlemi görmemiş ve doğrudan arı kovanından elde edilen ham bal; grip, soğuk algınlığı ve solunum sistemi enfeksiyonlarında tedavi edici etkiye sahip. Ham bal, göğsü yumuşatır, üst solunum yolu enfeksiyonlarında hızlı bir iyileşme sağlar” dedi. 

KALIN GİYDİRMEYİN

Çocuğun giysilerinin hava, servis ve okul ortamının sıcaklığına göre ayarlanması, değişen ısılara uyum sağlayacak şekilde giydirilmesi gerekiyor. Kolay giyilip çıkarılabilen yelek gibi ek giysilerle bu sağlanabilir. Aşırı kalın kıyafetlerle ortaya çıkabilecek terlemenin, solunum yollarını döşeyen hücrelerin mikropları geriye doğru iten tüycük hareketlerini bozmasıyla hastalıklara zemin hazırladığı biliniyor. 

SAĞLIKLI BESLENME ŞART 

 

Vücut direncinin kuvvetlenmesinde en önemli faktörlerden biri, iyi beslenme. Aynı ortama giren milyonlarca virüsün bazılarını hasta edip diğerini edememesinin nedeni, çocuğun o andaki vücut direnci. Vitaminlerden zengin sebze ve meyve ağırlıklı, yeterli protein içeren beslenme bunu sağlayabiliyor. Kahvaltı, öğünler içinde en önemli olanı. Çocuklar hiçbir zaman kahvaltı etmeden okula gönderilmemeli. 

Döküntülü hastalıklar kolay bulaşır

Döküntülü hastalıklar kolay bulaşan diğer grup. Son yıllarda aşılarla kızamık, kızamıkçık ve suçiçeğine az rastlanıyor. 

BAĞIRSAK ENFEKSİYONLARI
 
Ancak aşısı olmayan ve parvovirüs virüslerinin neden olduğu ‘beşinci hastalık’ küçük salgınlara yol açabiliyor. ‘Kabakulak’ da rutin aşılamalarla az görülüyor. Döküntülü bakteriyel hastalık ‘meningokoksemi’ ve menenjite neden olan ‘meningokok’larla ortaya çıkan salgınlar ise en korkulanı. Bazen ortak besinde üreyen bir bakterinin sebep 
olduğu bağırsak enfeksiyonları, bazen de rotavirüs gibi virüsler nedeniyle oluşabiliyor bu da ciddi salgına yol açabiliyor.
 
KALBİNİ DE TEHDİT EDER 
 
En sık görülen bulaşıcı hastalıkların başında üst solunum yolları enfeksiyonları geliyor. Her yıl buna yol açan onlarca virüsle salgınlar oluyor. Bu virüslerin yayılmasına neden olan ortamlardan biri de, kalabalık okullar. Bakteriyel ajanlardan halk arasında ‘beta’ olarak anılan, ‘A grubu beta hemolitik streptokoklar’ da Türkiye’deki üst solunum yolu enfeksiyonlarının en önemli nedeni ve ne yazık ki zamanında tedavi edilmezse ‘akut romatizmal ateş’ ile sonlanarak çocuğun kalp hastası olmasına yol açabiliyor.
 
GÜNEŞE ÇIKARIN
 
D vitamini sadece kemik büyümesi ve gelişmesinde değil, vücut direnci ve savunmasında da önemli etkenlerden biri. Kışın soğuk bile olsa güneşli günlerde çocuk dışarı çıkarılarak güneş ışığı alması sağlanmalı. Yaz boyu alınan D vitamini de faydalı olur.
 
TEMİZ OLMAYI ÖĞRETİN 
 
Çocuğa temizlik eğitimi verilmeli. Ortak kullanılan alanlarda özellikle tuvaletlerde kapı tokmakları, musluk vanaları gibi noktaların çok fazla mikrop içerdiği, bu nedenle sık sık el yıkamak gerektiği çocuğa anlatılmalı. Özellikle yemek öncesi buna dikkat etmesi sağlanmalı. Ortak alanlarda tuvalet ihtiyaçlarını giderdikten sonra tuvalet kağıdı kullanmaları önerilmeli. Ellerini ağızlarına götürmemeleri de tembih edilmeli. Tabii yerken kullanacakları çatal, kaşık gibi materyallerin temizliğine de dikkat etmeleri öğretilmeli. 
 

 

 

KAYNAK : gunes.com

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ