Bugün var ya yarın?

Bitcoin’deki inanılmaz yükseliş bugünlerde herkesin dilinde. Genel kanı yükselişin bir süre daha devam edeceği yönünde. Ancak sonrası hakkında kimsenin fikri yok. Bitcoin’e yaklaşım konusunda iktisatçılar da şüpheli. Çünkü bir gün hiç var olmamış gibi ortalıktan kaybolabilir.

Bugün var ya yarın?

Bugünlerde herkesin dilinde olan Bitcoin’in internet çağının doğal ürünlerinden biri olduğunu, ona inanan veya inanmayan herkes söylüyor ancak geleceği konusunda şüpheler bitmiyor. Peki ama nedir bu Bitcoin? İşlemlerin, alım satımların, rezervasyonların, hatta doğum günü sürprizlerinin bile internet aracılığıyla yapıldığı bir devirde ortaya çıkan ve sadece şifreli olarak kullanılabilen bir para bu. Doç. Dr. Elif Nuroğlu’na göre paranızı internet ortamında en özgür, en kontrolsüz şekilde kullanmanın bir aracı… Bugün Bitcoin ile işlem yapanlar arasında Microsoft, Intuit, PayPal ve Virgin gibi büyük şirketler de var.        

NASIL ALINIYOR?

Gerek internette, gerekse çoğu ABD’de bulunan Bitcoin ATM’lerinden, sahip olduğunuz dolar, Euro, Türk Lirası veya herhangi bir para birimiyle önce Bitcoin satın alıyorsunuz. Nasıl gerçek parayı cüzdanda barındırıyor ve saklıyorsanız, Bitcoin’lerinizi de sanal bir cüzdanda saklıyorsunuz. Bu sanal cüzdan yüksek ve fazlasıyla gelişmiş bir şifreleme sistemiyle korunuyor. Burada kullanıcının en dikkatli olması gereken husus, sanal cüzdanından parasının çalınmaması için azami özen göstermesi. Bu aşamadan sonra bilgisayar başına geçerek istediğiniz ülkeye SWIFT kodu olmadan, devlet, vergi ya da sorgulama olmaksızın Bitcoin’lerinizle ödeme yapabilirsiniz. Ülkeden ülkeye gerçekleşen para akışları normalde devletler tarafından kontrol edilirken Bitcoin için böyle bir mekanizma şu aşamada yok.

Bitcoin’in 2008 yılında Satoshi Nakamoto müstear ismini kullanan bir kullanıcı tarafından ortaya çıkarıldığı söyleniyor. Neticede Bitcoin, 8 yıldır kripto (şifreli) para piyasalarında işlem görüyor ve kimin tarafından ortaya çıkarıldığı bilinmiyor. İlk çıktığı zamanlarda çok ucuz olduğu için sadece merak nedeniyle bile Bitcoin alan, ancak daha sonra epey zengin olan kişiler var. Fiyatı bugün 17 bin doları aşan Bitcoin konusunda 2013 yılında Türkiye’de ve dünyada çok şey yazıldı. Sonra kendisini bir süre unuttursa da, fiyatındaki hızlı yükselişle 2017 yılında tekrar gündeme oturdu. Bitcoin iktisatçılar ve para teorisi çalışanlar için pek güven vermeyen bir kripto para birimi. ‘Volatilitesi’ çok yüksek, yani değerindeki iniş-çıkışlar hem ani hem de çok fazla. Yakın gelecekte değerinde daha da yükselme bekleniyor. Ancak Bitcoin’e yaklaşım konusunda iktisatçılar çekinceli ve şüpheli. Herhangi bir otoriteye bağlı olmaması, kimlik bilgilerinin gizliliği gibi nedenlerle, bir gün hiç var olmamış gibi ortalıktan kaybolabilir de. Hep birlikte göreceğiz. 

BİTCOİN BORSA’YA % 15 ARTIŞLA GİRDİ

Sanal para birimi Bitcoin’in değeri, ilk kez büyük bir borsada işlem görmeye başlamasının ardından yükselmeye devam ediyor.  Chicago’daki CBOE borsasında önceki gece saatlerinde işleme açılan Bitcoin yüzde 15 artış kaydetti. Ocak vadeli Bitcoin kontratları, 15 bin 460 dolardan başladığı borsa serüveninde  17 bin 730 dolara yükseldi. Bitcoin’in vadeli piyasalarda işlem görmesinin, ‘balon’ spekülasyonları nedeniyle kararsız kalan bazı yatırımcıların endişelerini giderebileceği öngörülüyor. Bitcoin, 2017 yılına bin dolar seviyelerinden girmişti.

Merkez ‘olumlu endişe’yle izliyor

Türkiye’de Bitcoin bir yandan risk iştahı kabarık yatırımcı tarafından talep görüyor, diğer yandan ise BDDK ve SPK gibi kuruluşlar yatırımcıyı ve Bitcoin’e ilgi duyma potansiyeli olan herkesi uyarıyor.  TCMB Başkanı Murat Çetinkaya ve bazı CEO’ların açıklamalarına baktığımızda ise “Bitcoin’de bir fırsat varsa Türkiye bu fırsatı kaçırır mı” endişesini görüyoruz. Bitcoin ve benzeri paraların herhangi bir resmî ya da özel kurum tarafından ihraç edilmediğini belirten Çetinkaya, yasal düzenlemenin bulunmadığını belirtiyor. 

Diyanet de karşı

Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı, Bitcoin’in devlet tarafından tanınmaması nedeniyle alım ya da satımının uygun olmadığını söylüyor. Bu fetvaya göre, devletin Bitcoin’i tanıması ve hakkında gerekli düzenlemeleri yapması halinde tutum değişebilir. Ancak blockchain (blok zinciri) mekanizmasıyla şifrelenmiş ve artık kurucularının bile müdahil olamadığı söylenen bir sisteme Türkiye ya da başka bir devlet tarafından nasıl bir düzenleme getirileceği de büyük bir soru işareti. 

Ya herkes satmaya başlarsa

Kısaca zengin olmak için. Şu sıralar Bitcoin alan kişilere sorsanız, günlük alışverişlerini tamamen Bitcoin gibi çok dalgalı, roket hızıyla değer kazanıp sert bir şekilde düşen bir para birimi ile yapmak istemezler. The Economist dergisi bunu “aptal teorisi” ile açıklıyor: Düşük fiyattan alıp, daha yüksek bir fiyata satacak birini (!) bularak yüksek kâr elde etmek. Ama diğer yandan, bu mekanizmada büyük bir tehlike de yok değil. Tüm kullanıcıların milyoner olma sevdasıyla bir anda Bitcoin’lerini satmaya başladığı zaman fiyatın yere çakılması da kaçınılmaz.

KAYNAK : STAR GAZETESİ

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ