Bu kitaplar öğrencilere okutulmalı!

BAE’nin Dışişleri Bakanı Zayed’in Twitter’dan hırsızlık iftirası attığı Fahreddin Paşa ile birlikte Medine Müdafaası yeniden gündemde.

Bu kitaplar öğrencilere okutulmalı!

20 Aralık 2017 Çarşamba 20:51

Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanı Abdullah Bin Zayed’in, İngilizlere karşı Medine’yi savunan Fahreddin Paşa’ya hırsızlık iftirası atması, Medine Müdaafasını yeniden gündeme getirdi.

Zayed’in sosyal medya hesabından paylaştığı tweette, “1916 yılında Türk Fahri Paşa’nın Medinetü’l Münevvere halkının hakkına girdiğini ve onların mallarını çaldığını, onları kaçırdığını, Şam’dan İstanbul’a ‘Seferberlik’ ilan ederek , Medine’deki el yazması eserleri çaldığını biliyor muydunuz? İşte Erdoğan’ın dedelerinin Müslüman Araplarla ilişkisi buydu” ifadelerine yer verilmişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Senin ceddin neredeydi?

Zayed’e sert tepki gösteren Cumhurbaşkanı Erdoğan da şunları söyledi:

“Ey bize bühtanda bulunan zavallı senin ceddin neredeydi? Fahreddin Paşa’nın 2 yıl 7 ay süre ile müdafaa ettiği Medine’de yaptığı işler, direniş takdire şayandır. Paşa, mukaddes emanetleri 2 bin kişilik koruma gücü ile İstanbul’a göndermiştir. İşgalci güçlerin eline geçmesini, görkemli müzelerde sergi malzemesi haline dönüşmesini engellemiştir.”

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da şunları söyledi:

“Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanı Zayed’in Türklerle Arapları yeniden karşı karşıya getirmek isteyen yalanlarla dolu propagandayı yayınlaması bir utançtır. Fahreddin Paşa, İngiliz planlarına karşı Medine’yi cesurca savundu. Ne pahasına olursa olsun Cumhurbaşkanı Erdoğan’a saldırmak yeni moda mı?”

İngilizlere karşı Medine’yi cesurca savundu

Osmanlı tarihinin en önemli olaylarından biri, milyonlarca Müslüman için kutsal olan Medine’nin müdafaasıydı.

Fahrettin Paşa Kabil Büyükelçisi iken.

Osmanlı’nın bölgede güç kaybetmesi, Şerif Hüseyin’in İngilizlerle işbirliği yaparak isyan başlatması İstanbul Hükümeti için zor günlerin yaşanmasına neden oluyordu.

1. Dünya Savaşı oldukça çetin geçerken, 14 cephede çarpışan Osmanlı ordusu ise oldukça yorgun düşmüştü. Bu zor şartlar altında, Fahreddin Paşa’yı çok zor bir görev bekliyordu: Mekke ve Medine’yi savunmak.

Buradaki görevinden önce Musul’da tehcire tabi tutulan Ermenilerin yerleştirilmesiyle ilgilendi, aynı zamanda Urfa, Zeytun, Musadağı ve Haçin’deki Ermeni isyanlarını bastırdı.

1916’da 4. Ordu komutanı Cemal Paşa tarafından Medine’deki Hicaz Kuvve-i Seferiyesi komutanlığına atandı. İngilizlerin desteğinde isyana girişen Şerif Hüseyin ordusuna karşı, kısıtlı imkanlara rağmen Medine’yi savundu.

Fahreddin Paşa bu başarısı nedeniyle “Medîne Müdâfii”, “Türk Kaplanı”, “Çöl Kaplanı” ve “Medine Kahramanı” lakaplarıyla anılıyor.

Ancak ‘Çöl Kaplanı’ savaştan sonra esir düştü. 27 Ocak 1919’da Mısır’a, 5 Ağustos 1919’da ise Malta’ya sürgün edildi. İdama mahkum edilse de Türkiye’nin uğraşlarıyla kurtuldu ve Kurtuluş Savaşı’nda Fransızlara karşı savaştı.

Fahrettin Paşa çocuklarıyla birlikte.

Daha sonra Kabil Büyükelçiliği’ne atandı.

Fahreddin Paşa, 1868’de Tuna Nehri’nin kıyısındaki Rusçuk’ta doğdu. Ömrü savaşlarla geçen ‘Çöl Kaplanı’, 22 Kasım 1948’de Eskişehir yolculuğu sırasında trende kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti.

Medine müdafaasıyla ilgili okunması gereken kitaplar

Yağmur Yayınlarından çıkan, “Fahreddin Paşa’nın Medine Müdafaası” kitabı Feridun Kandemir imzalı.

Murat Çulcu’nun “Birinci Dünya Harbinden Fahreddin Paşa’nın Medine Müdafaası” eseri de Kastaş Yayınevi’nden çıktı.

Sebil Yayınevi’nden çıkan “Medine Müdafaası: Hicaz Neden Bizden Ayrıldı?” eseri de Naci Kaşif Kıcıman imzalı.

“Çöl Kaplanı Fahreddin Paşa’nın Hilafet Tacının Dürrü Yektası” ise Yeni Dünya Yayınları tarafından kitaplaştırılmış. Kitabın yazarı da Metin Hasırcı.

Kaynak: Yenişafak

 

KAYNAK : yeniakit

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ