Böyle duyuruldu: 15 bin kişiye iş kapısı olacak

Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı ile hayata geçirilen Van Tekstilkent’in tamamen dolması nedeniyle yatırım yapamayan firmalar için Organize Sanayi Bölgesi’ndeki 100 hektarlık alana yeni Tekstilkent kurulacak.

Böyle duyuruldu: 15 bin kişiye iş kapısı olacak

Van ekonomisinin canlandırılması ve istihdamın artırılması amacıyla  Van-Hakkari kara yolunda 300 dönüm alana kurulan Tekstilkent’te doluluğun yüzde  100’e ulaşması üzerine ikinci etabının kurulması için başlatılan proje  sonuçlandı. 

Doğu Anadolu Kalkınma Ajansının (DAKA), yeni yatırımcıların  taleplerinin karşılanması amacıyla Tekstilkent’in ikinci etabının Organize Sanayi  Bölgesi’ndeki 100 hektarlık alana kurulması için hazırladığı proje Sanayi ve  Teknoloji Bakanlığı tarafından onaylandı.
 
16 milyon liralık yatırımla kurulacak yeni Tekstilkent’te 15 bin  kişinin istihdam edilerek kentteki işsizliğin büyük oranda azaltılması  hedefleniyor.  
 
“ŞU ANDA 3 BİN 500 İSTİHDAM VAR”
 
DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray, AA muhabirine,  Tekstilkent’in birinci etabındaki 15 firmaya ek olarak, yer olmadığı için  Tekstilkent dışında faaliyet gösteren 15 firmanın daha bulunduğunu ve 30 firmada  yaklaşık 3 bin 500 kayıtlı çalışan olduğunu söyledi. 
 
Van’da yatırım yapmak için kendilerinden yer talebinde bulunan ciddi  sayıda yatırımcı bulunduğuna dikkati çeken Güray, DAKA olarak buna kayıtsız  kalmayarak ikinci etabın kurulması için proje hazırladıklarını anlattı.
 
Geçen yıl güdümlü proje desteği kapsamında birinci etabın yanındaki 77  bin metrekarelik alanı yatırımcılara tahsis etmek üzere karar alındığını belirten  Güray, şöyle konuştu:
 
“Yatırımcılardan gelen talepleri göz önünde bulundurduğumuzda ikinci  etap olarak planladığımız mevcut yerin de yetersiz kalacağını gördük. Tekstilkent  ikinci etap için daha büyük bir alan arayışına girdik ve bu kapsamda Van Organize  Sanayi Bölgesi’ndeki 277 hektarlık alanın 100 hektarlık bölümüne talip olduk. OSB  Yönetim Kurulu Başkanı, üyeleri ve Müteşebbis Heyet Başkanı olan Valimizin de  projemize sıcak bakması üzerine fizibilitemizi hazırladık ve Bakanlığımıza  sunduk. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız tarafından yapılan değerlendirme  neticesinde ‘Van Tekstil ve Hazır Giyim OSB Altyapı’ projemiz kabul edildi.  Cazibe Merkezleri Destekleme Programı kapsamında 16 milyon liralık kaynak  Bakanlığımız tarafından bu yatırım için aktarıldı. Van Yatırım İzleme ve  Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB) ile yürüteceğimiz projemizin sözleşmesini yakın  zamanda imzalayarak altyapı çalışmalarına başlamayı planlıyoruz.”
 
Güray, yeni Tekstilkent’te 100 hektarlık alanın altyapısını  tamamlayarak yatırımcılara teslim edeceklerini, yatırımcıların kendi  ihtiyaçlarına göre binalarını inşa edeceğini vurguladı.
 
Belirlenen alanda ortak kullanım amaçlı bir bina inşa edeceklerini  anlatan Güray, burada Tekstilkent ve OSB’de ihtiyaç duyulacak malzemelerin  satışının yapıldığı iş yerleri, kafe, restoran ile OSB’deki firmalara hizmet  verecek resmi kurum ve kuruluşların ofislerinin olacağını ifade etti.
 
Tekstil sektöründe genellikle kadınların çalıştığı gerçeğini de göz  önünde bulundurduklarını dile getiren Güray, yeni Tekstilkent’e proje kapsamında  kadınların çocuklarını gönül rahatlığıyla bırakabilecekleri bir kreş inşa  edeceklerini anlattı.  
 
“HEMEN YATIRIM YAPACAK EN AZ 15-20 FİRMA VAR”
 
Tekstilkent ikinci etapta 45’e yakın fabrikanın kurulacağını aktaran  Güray, fabrikalar için ayrılan 45 hektarlık alanı teslim ettiklerinde en az 15-20  firmanın hemen fabrikasını inşa etmeye başlayacak durumda olduğunu vurguladı.
 
Bir taraftan altyapı işlerini sürdürürken diğer taraftan da Ege  İhracatçılar Birliği, Türkiye İhracatçılar Meclisi gibi kuruluşlarla görüşerek  firmaları yatırım için bölgeye davet edeceklerini belirten Güray, şu bilgileri  verdi: 
 
“Özellikle 6. bölge teşviklerinde OSB’de faaliyet gösteren işletmelere  artı avantajlar var. Firmalar, normal Tekstilkent’te 10 yıl, OSB’de ise 12 yıl  desteklemelerden faydalanabiliyor. Vergi muafiyeti değişiyor. Bunlar gibi birçok  açıdan OSB’ler daha avantajlı. Bizden yer talep eden çok firma oldu. Yine  Tekstilkent dışında kiralama usulüyle üretim yapan, İstanbul ve İzmir’deki üretim  merkezlerini Van’a taşımayı düşünen firmalar var. Van’da üretim yapan birçok  firma 2 merkezden yönetiliyor. Bu dağınıklığın önüne geçilmesi ve maliyetlerin  düşürülmesi için firmalar merkezlerini Van’a taşımayı planlıyorlar. Bizi de bu  kadar heyecanlandıran ve tetikleyen bu işletmelerimiz oldu. OSB’de maksimum 15  bin istihdam planlıyoruz. Şunu çok rahatlıkla söyleyebilirim, özellikle  önümüzdeki süreçte yeni tahsis edilecek alanın da yetmeyeceğini ve genişleme  alanına ihtiyaç duyulacağını öngörüyoruz.” 
 
Güray, bu yatırımın kente kazandırılmasında sürecin her aşamasında  kendilerine destek veren Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına, Van Valisi Mehmet Emin  Bilmez’e, Van OSB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan ve Yönetim Kurulu üyelerine  teşekkür etti. 

KAYNAK : Haber7

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ