Blagay Tekkesi on binlerce kişiyi misafir etti

Bosna Hersek’teki Blagay Tekkesi’nde geleneksel ‘Mevlit ve Zikir Günleri’ programı düzenlendi. Hersek bölgesinde, bilinen en eski dini-kültürel etkinlik olma özelliği taşıyan ve bu yıl 42. düzenlenen “Mevlit ve Zikir Günleri’ne” Bosna Hersek ve bölge ülkelerden on binlerce kişi katıldı.

Blagay Tekkesi on binlerce kişiyi misafir etti

Bosna Hersek’in güneyindeki Blagay kasabasında, bölgeye Osmanlılardan önce Anadolu’ dan gelen dervişlerin kurduğu Blagay Tekkesi’nde, geleneksel ‘Mevlit ve Zikir Günleri’ programı düzenlendi.

Hersek bölgesinde, bilinen en eski dini-kültürel etkinlik olma özelliği taşıyan ve bu yıl 42. düzenlenen “Mevlit ve Zikir Günleri’ne” Bosna Hersek ve bölge ülkelerden on binlerce kişi katıldı.

Busovacalı Fata Selimovic, manevi yenilenme isteğinin doyumsuz olduğunu belirterek, “Daha önce Suudi Arabistan ve başka ülkelerde birçok tekke ziyaretinde bulundum. Ancak geçen yıl Blagay Tekkesi’ni ilk ziyaretimde hissettiğim duyguların derinliği, takat buldukça buraya gelmem gerektiğini gösterdi” diye konuştu.

Geleneksel olarak imamlar, dervişler ve şeyhler tarafından okunan mevlitle başlayan etkinlik, ünlü hafızların Kur’an-ı Kerim tilaveti ile devam etti.

Blagay Tekkesi’ne çıkan yoldan bir kare.

Blagay Tekkesi

Bosna Hersek’in güneyindeki Mostar kenti yakınlarında bulunan ve Alperenler Tekkesi olarak da bilinen “Blagay Tekkesi”, Buna Nehri’nin kaynağının bulunduğu yere 600 yıl önce Anadolu’dan gelen dervişler tarafından kuruldu. Tekkede Sarı Saltuk’a ait olduğu söylenen bir de mezar bulunuyor.

Eski Yugoslavya döneminde kapatılan tekke, Bosna Hersek’in bağımsızlığını kazanmasıyla yeniden açıldı. Tekke, başta Türkiye olmak üzere, dünyanın birçok yerinden gelen çok sayıdaki turistin uğrak yeri haline geldi.

Antika yüzüğün motifi sadece gün ışığında ortaya çıkıyor

Tokat’ın Erbaa ilçesinde 23 yıldır antika biriktiren avukat Necdet Dilek, yaptığı açıklamada, üniversiteyi İstanbul’da tamamladıktan sonra memleketi Erbaa ilçesine dönerek avukatlık yapmaya başladığını söyledi. Eski eserlere hep ilgi duyduğunu dile getiren Dilek, 1994 yılında koleksiyoner belgesi alarak antika eserler toplamaya başladığını belirtti.Bugüne kadar aralarında sikke, Roma ve Yunan dönemlerine ait cam eserler, bilezikler, heykelcikler, kılıçlar, mızrak uçları, ölülere mezar hediyeleri bulunan pek çok eser topladığını anlatan Dilek, bunlar arasında zümrüt taşlı bir yüzükile bir kılıcın öne çıktığını kaydetti.Yüzüğü 2006 yılında satın aldığını belirterek Dilek, “Yüzüğün taşının üzerinde herhangi bir iz olmaması bende ‘Acaba zümrüt olabilir mi?’ duygusu uyandırdı. Geçen yıl İzmir’deki bir firmaya inceleme yaptırarak taşın zümrüt, yüzüğün madeninin de 21,5 ayar altın olduğuna dair ekspertiz raporu aldım” dedi. Motif sadece gün ışığında ortaya çıkıyorYüzüğün içindeki motifin taşın altında olduğunu anlatan Dilek, şöyle devam etti:”Yüzükteki motif Büyük İskender’e ait. Motif sadece güneş ışığında beliriyor. Akşamları farklı ışıklarda pek çok kez denememize rağmen ortaya çıkmadı. Sadece güneş ışığı olunca ortaya çıkıyor. Oldukça değerli olan yüzüğü banka kasasında saklıyorum. Bu eserlerin başına bir şey gelmemesi için banka kasası bir yerde gereklidir.”740. Türk Dil Bayramı etkinlikleri başladı

KAYNAK : Yenişafak

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ