Bitcoin’in değeri rekor kırdı

Sanal para birimi Bitcoin’in değeri 2.230 doların üzerine çıkarak rekor kırdı.

Bitcoin’in değeri rekor kırdı

İnternetin bankasız ve devletsiz para birimi olarak bilinen Bitcoin’in değeri, bugün TSİ 22.30 itibarıyla 2.235 dolara çıkarak tarihindeki en yüksek seviyeye ulaştı. Bitcoin’in piyasa değeri de 36,5 milyar dolar oldu.

Böylece, Bitcoin’in değeri bugün yüzde 9’un üzerinde yükselirken, bu yılın başından itibaren de yüzde 124 artış kaydetti.

Sadece internet ortamında dijital olarak tüketilebilen Bitcoin’in değeri, ABD’deki siyasi belirsizlik ortamı ve dünya genelinde siber güvenlik endişeleriyle hafta sonu 2.000 dolar seviyesinin üzerine çıkmıştı.

Dünya genelinde dijital aygıtları olumsuz etkileyen “WannaCry” virüsüne dikkati çeken uzmanlar, söz konusu yazılımın kullanıcıların dosyalarını şifrelediğini, şifreyi açmak için virüsü oluşturan kimselerin 500 dolar değerinde Bitcoin talep ettiğini, bunun da sanal para biriminin değerini arttırdığını vurguladı.

Uzmanlar, ayrıca ABD Başkanı Donald Trump hükümetine karşı geçen hafta yatırımcılarda oluşan güvensizlik ortamına işaret ederek, bunun Bitcoin’e olan talebi yükselttiğini belirtti.

İlk kez 2008 yılında dijital bir para birimi olarak ortaya çıkan Bitcoin’in, geçen yıl itibarıyla yaklaşık 100 bin satıcı tarafından internetten yapılan alışverişlerde ödeme olarak kabul edildiği tahmin ediliyor.

Anti-virüs şirketlerinde ‘WannaCry’ coşkusu

Fidye yazılımı WannaCry cuma akşamından itibaren tüm dünyayı etkilemeye başladı. Son 5 günde 150’den fazla ülkede 300 binden fazla bilgisayar bu zararlı yazılımdan etkilendi. WannaCry olarak ünlenen WanaCrypt0r 2.0, bir metin dosyasıyla birlikte tüm bilgisayarlara sessiz sedasız bulaşarak verileri ele geçirmeye odaklanıyor. Hizmetlerde aksamaSistemlerdeki verilere tamamen şifre koyan zararlı yazılım, bilgileri sahiplerine geri vermek için 300 dolar değerinde sanal para Bitcoin istiyor. Virüs bulaşan bilgisayarların masaüstünde ‘Bilgisayarıma ne oldu’, ‘Dosyalarımı kurtarabilir miyim’ ve ‘Nasıl ödeme yapabilirim?’ başlıklarına sahip bir uyarı penceresi beliriyor. Akşam’ın haberine göre, söz konusu saldırı kullanıcıların sinirini bozmakla kalmadı başta İngiltere olmak üzere birçok ülkede sağlık hizmetlerinin aksamasına yol açtı. Arkasında Kuzey Kore’nin olabileceği belirtilen saldırı sebebiyle bazı şirketler de üretimlerine 1 gün süreyle ara vermek zorunda kaldı. SİBER SAVAŞ ENDİŞESİTarihin en büyük siber saldırısı milyonları zor durumda bıraksa da işi bu ve bunun gibi saldırıları önlemek olan firmaların hisselerinde büyük yükselişler yaşanmasına yol açtı. Bir İngiliz istihbarat yetkilisinin Financial Times’a belirttiği gibi bu saldırı yaklaşmakta olan daha büyük bir siber savaşın habercisi olabilir. Bu sebeple siber güvenlik firmaları belki de daha önce hiç olmadığı kadar ilgi görüyor. ABD’den İngiltere’ye, Japonya’dan Finlandiya’ya dünyanın tüm borsalarında işlem gören siber güvenlik hisselerinde cuma akşamı başlayan saldırıdan beri büyük yükseliş yaşanıyor. NASDAQ TARiHi ZiRVESİNE ULAŞTISilikon Vadisi’nin ‘anti virüs’ firmaları, ABD’de Nasdaq Bileşik Endeksi’nin tarihi zirvesine ulaşmasına büyük katkıda bulundu. Endeks haftanın ilk iki gününde 53.5 puan yükselerek 6 bin 169 puana ulaştı. FireEye, Fortinet gibi dev firmalardaki yükselişler endeksi yukarı itti. Coşku ABD ile sınırlı kalmadı. Güvenlik yazılımı sağlayıcısı İngiliz Sophos Group da saldırıdan sonra yaklaşık yüzde 18 yükselerek yatırımcısının yüzünü güldürdü. Her ay yenisi gelebilir Siber Güvenlik Uzmanı Halil Öztürkci saldırıyla ilgili olarak “ShadowBrokers isimli hacker grubu hazirandan itibaren her ay buna benzer bir açıklık yayınlayacaklarını söyledi. Yani her ay WannaCry’a benzer bir saldırı ile karşı karşıya kalabiliriz”

4 büyük bankadan yeni para

Dünyanın en büyük 4 bankası yeni bir dijital para geliştirmek için işbirliği yapma kararı aldı. Financial Times’ın haberine göre, İsviçre’nin en büyük bankası UBS’in başını çektiği yeni dijital para geliştirilmesi planında Deutsche Bank, Santander ve Bank of New York Mellon yer alıyor. Bu 4 banka, geliştirilecek yeni para birimini 2018 başlarında ticari kullanıma sunmayı hedefliyor. Kısaca ‘blockchain’ adı verilen bu teknolojide dijital para akıllı algoritmalar tarafından üretiliyor. Dijital para birimlerinin potansiyel faydaları FED, BOE ve Kanada MB tarafından da inceleniyor. Ayrıca sektörün önde gelen kuruluşları da benzer teknolojiler üzerinde çalışıyor. ABD’li Citigroup ‘Citicoin’, yatırım bankası Goldman Sachs ise SETLcoin adını taşıyan dijital ürünler geliştiriyor. Uzmanlar zamanla yürürlüğe girmesi beklenen dijital paralarla ödemeler konusunda küresel çapta yeni bir sayfanın açılacağına işaret ediyor.GÜVENLİK KORKUTUYORAncak bu sistemlerin güvenlik konusundaki zaaflarının giderilmesi için yeni önlemlerin alınması gerekiyor. Son olarak 72 milyon dolarlık Bitcoin’in çalınması bu endişeleri daha da artırdı. Habertürk’teki habere göre, dijital ödeme sistemlerini hayata geçirme konusunda İskandinav ülkeleri dünyada ilk sırada yer alıyor. İsveç’te halk günlük finansal işlemlerini mobil uygulamalar üzerinden gerçekleştiriyor. Nakit kullanımı ise neredeyse yok kadar az hale geldi.NAKİT KULLANANA CEZAKuzeyli ülkelerde nakit kullanma konusunda ısrar edenlere ise ceza faizi veya ek ödeme cezası uygulanıyor. Buna göre elektrik veya su gibi faturalarını dijital olarak değil banka aracılığı ile nakit olarak ödemek isteyenler fatura başına yaklaşık 8 Euro (26 TL) işlem bedeli ödemek zorunda kalıyor. Özellikle yaşlıları kötü etkileyen bu durum karşısında ise İsveç hükümeti geri adım atmayı düşünmüyor. Yetkililer dönüşüm için bu geçiş sürecinin kaçınılmaz olduğunu savunuyor.

Bitcoin’in üreticsi Nobel’e aday

Sanal para birimi Bitcoin’in kimliği bilinmeyen ancak “Satoshi Nakamoto” takma adını kullanan yaratıcısı, ABD’li finans profesörü Bhagwan Chowdhry tarafından Nobel Ekonomi Ödülü’ne aday gösterildi.Bankasız ve devletsiz para birimi Bitcoin, Kasım 2013’te bin 240 dolarlık değerle zirve yapmıştı. Ardından sanal döviz bürolarına yapılan siber saldırılarda birkaçının iflas etmesi ve internetin en yoğun Bitcoin kullanılan yeraltı mecrası Silk Road’un patronlarına yapılan suçüstü baskınları sonucu kullanıcıların güveninin sarsılmasıyla, iniş dönemine girmiş ve hatta değeri bir ara 177 dolara kadar gerilemişti.Son dönemde ise Çin kaynaklı spekülatif alımlar, ABD mahkemelerindeki lehte kararlar, AB’nin Bitcoin’i, para birimi olarak tanıması ve katma değer vergisine tabi olmadığının netleşmesi para birimine olan ilgiyi artırdı.Bitcoin’in yeniden gündeme gelmesinin ardından ilginç bir gelişme daha yaşandı. Kamuoyunda dünyada yeni doğan her çocuğa 100 dolarlık banka hesabı açılması ve finansal olarak desteklenmesini içeren sosyal sorumluluk projesiyle tanınan ABD’li finans profesörü Bhagwan Chowdhry, kimliği hala bilinmeyen “Nakamoto”yu Nobel Ekonomi Ödülü’ne aday gösterdi.Chowdhry, Nobel Komitesinden gelen talep doğrultusunda Nobel Ekonomi Ödülü aday önerisini Huffington Post sitesindeki blogunda, “21. yüzyıla damgasını vuran yıkıcılıkta kimlerin fikirleri olduğunu düşünürken bir anda aklıma Bitcoin’in mucidinin ismi düştü ve o andan itibaren zihnimde Satoshi Nakamoto isminden başka hiçbir şey kalmadı. Satoshi Nakamoto önerimde çok ciddiyim. Çünkü dijital bir para biriminin (Bitcoin) icadı tam anlamıyla bir devrim” sözleriyle duyurdu.Varlığı tartışma konusu olan Nakamoto’nun Nobel’i kazanması halinde, ödülü törende onun adına alabileceğini belirten Chowdhry, “Para ödülünü ise Nobel Komitesi güvenilir bir sanal döviz bürosundan kolayca Bitcoin’e çevirip kendisine havale edebilir” önerisinde bulundu.Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya Bölümü öğretim görevlisi İsmail Hakkı Polat, gizemli bir kişinin Nobel Ödülü alıp alamayacağı ile ilgili sorusu üzerine, “Bitcoin’in yaratıcısı ödülü kazansa bile Nakamoto’nun gizemi nedeniyle ödülün kime, nasıl verilebileceği ve 1 milyon dolar para ödülünün nasıl kullanılacağı da bu gündem dahilinde tartışılan ilginç hususlardan” dedi.SATOSHI NAKATAMO Bitcoin, ilk kez 2008’de kendisine Satoshi Nakamoto adını veren anonim bilişim uzmanı ya da uzmanlarınca, internet kullanıcıları arasında para alışverişi sağlamak için geliştirilmiş bir ödeme ve havale sistemi olarak e-posta grubunda duyurulmuştu. Nakamoto, Bitcoin ile ilk ticari işlemini 2010’da gerçekleştirmişti.Dijital para biriminde 2013’te işlem sayısı günde 50 binlerdeyken, bu sayı 2015’te günde 150-200 bin seviyesine çıktı. Şu anda sirkülasyonda olan Bitcoin sayısı 14,8 milyon civarında. Toplam 12 milyar dolarlık piyasa değerine ulaşan Bitcoin ile ilgili kurulan internet girişimleri 200 milyon doları geçti.

KAYNAK : Yenişafak

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ