Bir kez gördüğü şehri anında kağıda dökebiliyor

Otizm tanısının çok erken yaşta koyulduğu muhteşem adam; sokakları, parkları, kaldırım taşlarıyla birlikte tüm şehri kağıda döküyor. Üstelik bu şehirler hayali değil, gerçekte var olan şehirlerin mükemmel ölçeğe sahip siyah beyaz fotoğrafları gibi.

Bir kez gördüğü şehri anında kağıda dökebiliyor

Üç yaşındayken otizm tanısı konan Stephen Wiltshire, kısa bir bakıştan sonra çok ayrıntılı sahneleri içeren büyük tablolar üretebiliyor. Bugün İngiltere’nin en tanınmış sanatçılarından birisi Olan Wiltshire, caddeleri, sokakları ve parklarıyla panaromik bir şehir görüntüsünü çizebiliyor. Üstelik bu şehirler hayali değil, gerçekte var olan şehirlerin mükemmel ölçeğe sahip siyah beyaz fotoğrafları gibi.

Stephen Wiltshire’in eserlerinden.

İlk kelimesini 5 yaşında söyledi

Webtekno’dan alınan habere göre; Stephen çocukluk döneminde okula gittiğinde, öğretmenleri onunla ne yapacaklarını bilmiyorlardı. Otizmli olduğu üç yaşındayken teşhis edildi, ilk sözcüğü olan “kağıt” kelimesini beş yaşında söyledi.
İlerleyen zamanlarda Londra’da gördüğü binaları etkileyici detaylarla çizmeye başladı. Ablası Annette, onu bir apartmanın 14. katında oturan bir okul arkadaşının evine götürürdü. Stephan buradan şehrin geniş bir manzarasını görebilirdi. Yaptığı iş o andan itibaren derin bir tutku haline dönüştü.

13 yaşına geldiğinde ilk çizim kitabını yayınladı. Herkes gencin bu inanılmaz hafızasına hayran kaldı. Stephen, ayrıca televizyonda ve belgesellerde yer almaya başladı. Onunla röportaj yapan nörologlar, yeni çıkartacağı kitaplarda önsöz yazmak için sıraya girdiler. İki yıl sonra, 1989’da Venedik’i ziyaret etti ve şehrin bir panaromasını çizdi. Devam eden süreç dünya çapında bir tanınırlık getirdi Stephan’a. Kudüs’ten Sydney’e kadar dünyadaki birçok şehri hafızasından çizdi.

Stephen Wiltshire’in eserlerinden.

Çizdiği şehirde kaybolabiliyor

Eşsiz müzelerde eşsiz sanat galerileri açan Stephan Wiltshire, artık benzersiz bir insan olduğunu sanat ve bilim otoritelerine kabul ettirmiş durumda. Buna rağmen sokaklarına daldığı şehirlerde herhangi bir restoranı ararken kaybolması, beyin ve düşünce yapısının ardında otizm hastalığına ait gizemleri barındırıyor.

Banksy’nin kimliği hakkında yeni iddia

Sadece eserleriyle değil, kimliğinin açıkça bilinmemesi yüzünden de kendinden sıkça söz edilen Banksy’nin kimliği hala gizliliğini koruyor. Queen Mary Üniversitesi’ndan bir grup bilim insanı, ‘coğrafi profilleme’ denen bir yöntem kullanarak, Banksy’nin kim olduğunu kesin olarak bulduklarını söylediler.Bilim insanları, seri katilleri yakalamak için kullanılan ‘coğrafi profilleme’ tekniği dahilinde, Banksy’nin eserlerini yoğunlukla çizdiği yerler arasındaki ilişkiyi incelediklerini ve ulaştıkları sonuçlar dahilinde Banksy’nin Robin Gunningham olduğunu ileri sürdüler ancak kesin bir kanıta ulaşılamadı.Yeni bir Banksy iddiasıŞimdi ise yeni bir iddia İsrail’den geldi. Bölgede pek çok çalışmaya imza atan sanatçının çalışırken görüntülendiği belirtiliyor. Sosyal medyada yer alan videoda Banksy olduğu iddia edilen kişinin kayıt yapılmasını engellemeye çalıştığı da görülüyor ancak yine o kişinin Banksy olduğuna dair herhangi bir kesin delil sunulamıyor.Tanınma süreciPeki Banksy kimliğini gizli tuttuğu halde nasıl bu kadar ünlendi?Banksy’nin eserleri ilk defa İngiltere’de ortaya çıktı. Tabiri caizse fısıltı gazetesi ile ünü kulaktan kulağa yayılan sanatçının çizimleri zamanla başka ülkelerin duvarlarında görüldü. Banksy, grafiti sanatının muhalif yıldızı olarak büyük bir şöhret elde ederken duvarları süsleyen eserleri müzayede evlerinde yüz binlerce dolara satıldı.Ancak kimliğini saklayan sanatçının bu duruma yönelik cevabı gecikmedi. Bir fenomene dönüşen sanatçı astronomik satışların ardından yaptığı bir grafiti’de kendine has üslubu ile şu mesaja yer verdi: “Siz aptalların bunları satın almanıza inanamıyorum.”Galeri: Banksy’nin en ünlü eserleriGaleri: Filistin’de sokak sanatçısı ‘Banksy’ tasarımlı otel açıldı

KAYNAK : Yenişafak

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ