Bir derviş ressamın belgeseli

Türk resim sanatının en önemli ustalarından Hoca Ali Rıza’nın hayatı, eserleri ve sanatı belgesele konu oldu. Belgeselin galası resmin ustalarını bir araya getirdi.

Bir derviş ressamın belgeseli

Modern Türk resmi deyince adı en başa yazılanlardan; ilklerden… Osmanlı’dan Cumhuriyet’e geçişin büyük ressamı: Hoca Ali Rıza… Hayatı ilk kez bir belgesele konu oldu. Kendisi de bir ressam olan Bünyamin Kara’nın hazırladığı ‘Hoca Ali Rıza: Üsküdarlı’ adını taşıyan belgesel Üsküdar Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi’nde gösterildi. 

USTALAR BULUŞTU

Gala gecesine bizzat kendisi de Türk sanatının yaşayan ustalarının buluşmasına vesile oldu. Gösterime katılanlar arasında Türk müziğinin efsane ismi Niyazi Sayın, geleneksel sanatın ustaları Uğur Derman, Zeki Kuşoğlu, Naciye Turgut gibi isimler de vardı. ‘Hoca Ali Rıza: Üsküdarlı’ belgeseli ünlü ressamın doğup büyüdüğü, yaşadığı, aşk ile bağlı olduğu ve öldüğü Üsküdar ile bütünleşmesinden dolayı “Hoca Ali Rıza: Üsküdarlı” olarak isimlendirildi.  

ÜSKÜDAR’IN HER KÖŞESİ

1858-1930 yılları arasında yaşayan ve İstanbul’un nerdeyse her semtinin, adaların, İznik’in, Gebze’nin birçok yerlerini tuvale aktaran sanatçı, Üsküdar’ın ise hemen her köşesini kayıt altına alarak gelecek kuşaklara belge niteliğinde sanat eserleri bıraktı. Türk sanatının Osmanlı/Cumhuriyet kesişim noktasına ışık tutan filmin gösteriminden sonra söz alan Prof. Uğur Derman, Hoca Ali Rıza’nın Türk sanatındaki yerini, çağını ve sonraki kuşakları nasıl etkilediğini anlattı. Asker ressamlar kuşağından gelen sanatçının bilhassa en az resimleri kadar güzel olan örnek alınabilecek ahlakı üzerinde durdu. Sanatçının kişiliğinin “Onun her hali, her hareketi bir ibadetti”şeklinde özetlenebileceğini belirtti. 

GÖNÜL İNSANI

Prof. Dr. Zeki Kuşoğlu da Ali Rıza Hoca’nın son mutasavvıflardan biri olduğunu ifade etti. Onun vasıflarını sayarken “Mütevazı, sabırlı, fedakâr, cömert, yardımsever, sadık, ehl-i din, gönül insanı, yufka yürekli vediğerkâm” kelimelerini kullanan Kuşoğlu, onun hem eserleri hem de kişiliği ile bu topluma en önce örnek alınması gereken kişilerden biri olduğunu söyledi.

Ressam Bünyamin Kara’nın yönettiği belgeselin metinlerini İbrahim Başer yazdı. Müzikler ise Ömer Engin Özdeş’e ait. 

NİYAZİ SAYIN DA ORADAYDI

Türk müziğinin efsane ismi, ünlü neyzen Niyazi Sayın (90) ‘Hoca Ali Rıza Belgeseli’nin gösterimine katılanlar arasındaydı. Sayın, Hoca Ali Rıza Bey, Mustafa Düzgünman, Necmettin Okyay, Ahmet Yüksel Özemre gibi isimlerin kültür dünyamız için bir üniversite kadar önemli olduğunu söyledi.

İsmi müzeye verilsin

Araştırmacı ve eğitimci Naciye Turgut Üsküdar için bir şehir müzesi yapılması gerektiğini ve bunun adının ‘Hoca Ali Rıza Müzesi’ olması gerektiğini dile getirdi. 

KAYNAK : STAR GAZETESİ

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ