FİRMANDEX'E HOŞGELDİNİZ!

Bir dakika! Kitap okuyoruz…

Kitap basma oranımız arttı ama okuma oranı hala yetersiz. Uluslararası Yayıncılar Birliği 2016 verilerine göre, Türkiye’de kişi başına 8.4 kitap düştü. TÜİK verilerine göre, kitap okumak Türk insanının ihtiyaç listesinde 235. sırada. Kitap okumaya ayırdığımız süre ise günde ortalama sadece 1 dakika.

Bir dakika! Kitap okuyoruz…

Nüfus olarak 78 milyona ulaşan Türkiye’de, 2016 yılında kişi başına düşen kitap adedi 8.4 oldu. Uluslararası Yayıncılar Birliği verilerine göre, yayın sektörleri arasında Türkiye 11. sırada. Aslında TÜİK verileri basılı kitap sayısının her geçen gün arttığını gösteriyor. Örneğin, elektronik kitap dahil Türkiye’de 2008 yılında 32 bin kitap basılmışken 2014 yılında bu sayı 50 bini aştı. Yani basılı kitap sayısı artıyor ancak kitap okuma oranı yükselmiyor. TÜİK verileri, Türk insanının kitap okumaya sadece 1 dakika ayırdığını gösteriyor. Buna karşılık TV izlemeye ortalama 6 saat, internete bağlanmaya 3 saat ayırıyor. İhtiyaç listesinde kitap okumak 235. sırada yer alıyor.

En fazla kitap okuyan ülke İngiltere ve Fransa

En fazla kitap okuyan ülkelerin başında, yüzde 21 ile Fransa ve İngiltere var. Ardından, yüzde 14 ile Japonya geliyor. ABD’de bu oran yüzde 12, İspanya’da ise, yüzde 9. Türkiye’de ise, oran binde bir. Okuma alışkanlığında, dünyada 86. Sıradayız. Kitap okuyanların yüzde 65’i aşk, yüzde 24’ü siyasi, yüzde 13’ü düşünce, yüzde 7’si kişisel gelişim kitapları okuyor. YAYFED’in bandrol izleme raporlarına göre, 2014’te 344 milyon, 2015’te 384 milyon bandrollü kitap satıldı.

Dünyada kişi başına kitap harcaması 1.3 dolarken, Türkiye’de ise bu rakam 25 sent… Çocuklara kitap hediye edilmesi sıralamasında Türkiye 180 ülke içerisinde 140. Sırada.

Uluslararası CNR Kitap Fuarı “15 Temmuz” teması ile kapılarını açıyor

Bu yıl dördüncüsü düzenlenen “Uluslararası CNR Kitap Fuarı”, 24 Şubat – 5 Mart tarihleri arasında kitapseverlerle buluşacak. Yeni Şafak ve TVNET’in ana sponsor olduğu fuar, “15 Temmuz” teması ve 19 ülkeden 300 yayınevinin katılımıyla gerçekleştirilecek.Cumhurbaşkanı Erdoğan açılışa katılacakKültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul Valiliği, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü, KOSGEB ve İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen fuarda, konferans, kitap tanıtımı, imza günleri, söyleşiler, çocuk etkinlikleri ve dinletilerle birlikte binin üzerinde kültür etkinliği düzenlenecek. 24 Şubat’ta başlayacak fuarın açılışına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılacak. Onur konuğu Hasan AycınBünyesinde Yeni Şafak gazetesi, TVNET televizyonu ve yenisafak.com, gzt.com’un yanı sıra Derin Tarih, Derin Ekonomi, Gerçek Hayat, Cins, Nihayet, Lokma, Kırmızı Beyaz, SkyRoad, Bilge Çocuk ve Bilge Minik dergilerini barındıran Albayrak Medya Grubu’nun özel standının da yer alacağı fuarın bu yılki onur konuğu ise Türkiye’nin önemli çizerlerinden Hasan Aycın olacak. Yeni Şafak’ın da çizeri olan usta kalem Aycın, söyleşi, sohbet ve imza günlerinde sanatseverlerle bir araya gelecek. Yeni Şafak yazarları okurlarla söyleşecekFuarda, gazetemiz yazarlarından Hikmet Genç, Merve Şebnem Oruç ve Yusuf Kaplan 15 Temmuz’a ilişkin düzenlenen söyleşilere konuşmacı olarak katılacak. Cins ve Gerçek Hayat ekibi de fuardaÖte yandan, Albayrak Medya Grubu’nun bünyesinde bulunan Cins Dergisi ve Gerçek Hayat Dergisi yöneticileri ve yazarları da okurlarıyla buluşacak. Direnişi anlatacaklarYeni Şafak Gazetesi İnternet Yazı İşleri Müdürü Ersin Çelik, Yeni Şafak Haber Müdürü Recep Yeter, TVNET Haber Müdürü Serhat İbrahimoğlu ve TVNET Yayın Müdürü İsmail Halis ise, medyanın 15 Temmuz darbe girişimine karşı direnişini anlatacak.Fuarda ayrıca, “Türkiye’nin En Uzun Gecesi 15 Temmuz” ve “15 Temmuz Ruhu Işığında Ayasofya” gibi fuar temasına uygun pek çok söyleşi, panel ve fotoğraf sergileri düzenlenecek.400 binden fazla ziyaretçi bekleniyorGeçen yıl 383 bin 187 okur tarafından ziyaret edilen fuara, bu yıl 400 binin üzerinde ziyaretçinin gelmesi bekleniyor. Toplam 25 bin metrekare alana kurulan fuar, 5 Mart’ta sona erecek.

Bütün yollar kitaba çıkar

Pozitif Fuarcılık ve Basın Yayın Birliği iş birliğinde, 19 ülkeden 300 yayınevinin katılımı ile organize edilecek 4. Uluslararası CNR Kitap Fuarı 24 Şubat tarihinde kapılarını açıyor. 5 Mart tarihine kadar devam edecek fuara Alfa, Martı, Can, Nesil, Timaş, Ephesus, Epsilon, Tübitak, Profil, İnkılab, Beyaz Balina, İz, Kırmızı Kedi, Yeditepe, Ötüken, Yakamoz, Edam, Yapı Kredi Yayınları, İş Bankası Yayınları, Semerkand, Damla, Tezkire, İnsan, Diyanet, Sedir, Pegasus gibi yayınevleri okurlarla buluşacak.ONUR KONUĞU HASAN AYCINCNR EXPO Yeşilköy’de tüm ulaşım araçlarına yakın bir lokasyonda düzenlenmesi nedeni ile kısa bir sürede kitapseverlerin ajandasına girmeyi başaran CNR Kitap Fuarı’nda okuyucuları çeşitli sürprizler bekliyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İstanbul Büyük Şehir Belediyesi ve KOSGEB tarafından desteklenen fuarda, konferans, kitap tanıtımı, imza günleri, söyleşiler, çocuk etkinlikleri, dinletilerle birlikte binin üzerinde kültür etkinliği düzenlenecek. Kendisine has tarzı ile dikkat çeken, çizgileriyle insanları düşünmeye sevk eden büyük usta Hasan Aycın, CNR Kitap Fuarı’nın onur konuğu olacak. Söyleşi, sohbet, imza günlerinde sevenleri ile bir araya getirilecek Hasan Aycın’ın birbirinden değerli kitapları ve çizimleri de fuarda sergilenecek.15 Temmuz okumalarıYurt içi ve yurt dışından yüzlerce yazarı konuk etmeye hazırlanan CNR Kitap Fuarı’nın bu yılki teması “15 Temmuz” olacak. Temaya uygun olarak fuarda pek çok etkinlik gerçekleştirilecek. Anadolu Ajansı’nın sponsorluğunda kurulacak 15 Temmuz Fotoğraf Sergisi’nin CNR Kitap Fuarı’nda yoğun ilgi görmesi bekleniyor. Fuarda, Türkiye’nin En Uzun Gecesi 15 Temmuz, 15 Temmuz Ruhu Işığında Ayasofya gibi pek çok söyleşi ve paneller düzenlenecek.

KAYNAK : Yenişafak

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ