Bilirkişi AŞ’ye hücum

Medyada ‘7 bin liralık iş’ olarak lanse edilince bilirkişilik mesleğine talep patlaması yaşanıyor. ‘Su akarken testiyi doldur’ mantığı ile işleyen kurs piyasasında da hemen bilirkişilik eğitimleri başladı. 72 saatlik kurslar için 3 ila 5 bin lira istenirken karşılığında sertifika verildiği iddia ediliyor. Bakanlık, listesinde yer aldığınız ve size dosya geldiği takdirde iyi bir kazanç sağlayabilirsiniz. Ancak sektör temsilcilerine göre, mevcut mesleğinizdeki uzmanlığı ifade eden bilirkişiliğin eğitimi olmaz. Bu nedenle, dolandırıcılığa varabilen vaatlere ve kayıtdışı kurslara itibar edilmemesi gerekiyor.

Bilirkişi AŞ’ye hücum

SERBEST PİYASA

Türkiye’de bir meslek moda olmaya görsün hemen kurs piyasasındaki yerini alıyor. Özellikle yüksek gelir getirdiği düşünülen iş kolları medyada da popüler olunca eğitim merkezleri hemen tabelasını değiştirip, dersini vermeye başlıyor. Şimdilerin gözde mesleği bilirkişilik. “Her gün haberlerde duyup hakkında çok az şey bildiğimiz bilirkişilik, aylık 7 bin lirayı aşan kazançları ile dikkat çekiyor. Hakimin hukuki bilgisi dışında, çözümü özel bilgi gerektiren durumlarda görüşüne başvurulan bilirkişilik, ayda binlerce lirayı bulan kazancı ile dev bir sektöre işaret ediyor” dedik, sonrasında olan oldu.

Geçtiğimiz haftalarda, ilk kez Serbest Piyasa’nın sayfalarında ‘Bilirkişi A.Ş.’ adıyla yayınladığımız haberde sektör temsilcileri ile ortalama dosya sayısı ve talebi baz alarak kabaca bir hesap yaptık. Tahmini kazanç basında ve sosyal medyada geniş yer bulunca bizim bilirkişiliğin adı 7 bin liralık işe çıktı.

UZMANLIĞIN EĞİTİMİ OLMAZ

Ülkemizdeki serbest piyasa koşullarında hiçbir şey boşa gitmiyor. Bu işe artan ilgi ve merak duygusunu fırsat bilenler ise işin piyasasına bodoslama dalmakta gecikmedi. Bu sıralar, herkes bilirkişilik eğitimi veriyor, çoğu kayıtdışı. Üstelik 72 saati 5 bin liraya. Ancak uzmanlara göre, bilirkişiliğin kursu olmaz. Nedeni ise çok basit; hali hazırda yaptığınız mesleğin eğitimini alamazsınız. Sektör temsilcileri, kazanç vaatlerine inanarak bu tür kursların yolunu tutmamanız konusunda uyarıyor.

İş öyle bir noktaya gelmiş ki bazı özel üniversitelerin sürekli eğitim merkezlerinde bile bölümü açılıyor. Bir takım kişiler de cep telefonunuza otomatik mesaj göndererek bilirkişilik eğitimi verdiklerini iddia ediyor. Denetimsiz olduklarını söylemeye gerek yok.

KURS FİYATLARI BİN 5 BİN LİRA

Bu yerlere telefon ile ulaştığımızda ücretlerin bin ila 5 bin arasında değiştiğini öğreniyoruz. Kurstan alacağınız sertifika ile 7 bin lira kazanacağınızı vaat ediyorlar. Bu kişilere detay sorduğumuzda ise, “Siz hangi alanı isterseniz o konuda eğitim verebiliriz” cevabını alıyoruz. Nedense buna şaşırmıyoruz.

Bilirkişilik mesleği Yeni Şafak Gazetesi’nde 3 Ekim pazartesi tarihinde ‘Bilirkişi A.Ş’ başlığıyla yayınlandı.


Ülke çapında 71 bin eğitim merkezi

Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı merkezler yanında özellikle merdivenaltı yani kayıtdışı yerler ön plana çıkıyor. TÜİK Yaygın Eğitim Faaliyetleri Araştırması’na göre, 2015 yılında 71 bin 127 kurs düzenlenirken bir önceki yıla göre yüzde 11,9’luk bir artış meydana geldi. Bu kurslara katılan sayısı 5 milyon 711 bin 116, bitiren sayısı ise 5 milyon 526 bin 14 kişi olarak gerçekleşti. Bitiren kursiyerlerin yüzde 62,9’u kurslar ve özel dersler, yüzde 32,9’u seminerler, yüzde 4,2’si ise iş başında rehberli temel eğitim aldı. Eğitici sayısı 2015 yılında bir önceki yıla göre %31,5 artarak, 190 bin 928’e yükseldi.

Adliye koridorunda dosya savaşı

Arama motorlarına ‘bilirkişi sertifika’ yazdığınızda bile ne demek istediğimizi anlayacaksınız. Avukata ‘İş hukuku’ alanında eğitim verdiğini iddia eden, sosyal medya bilirkişisi olabileceğinizi vadeden, 7 bin lira kazanacağınızı büyük başlıklarla yayınlayan herkes ‘Bilirkişi AŞ’den nemalanmaya çalışıyor.

YÜZLERCE MESLEK SIRADA

İşi yapmak için yüzlerce meslekte en az 3 yıldır çalışıyor olmanız yeterli. Adalet Bakanlığı tarifesine göre, fiyatlar 165 ila 330 lira arasında değişiyor. Hal böyle olunca yüksek ücretleri duyan, bir umut bilirkişilik sevdasına kapılıyor. Kendinizi geliştirmek için eğitim ya da bilirkişilik faaliyeti içindeki rapor yazma gibi konularda yardım alabilirsiniz. Ancak uzmanlara göre, bunun içeriği kesinlikle bilirkişi yetiştirmek gibi birşey olamaz.

STAJYER AVUKATA ÖZEL GÖREV

Şimdi sıkı durun, işin piyasasını biraz daha takip edince, adliye koridorlarında bilirkişi savaşlarının başladığını öğreniyoruz. Özellikle avukatlık büroları, mali müşavirler daha fazla iş ve gelir amacıyla birbiri ile yarış halinde. Bu tarz şirketler avukat adaylarını adliyelere göndererek bilirkişi raporu kapmaları için adeta bir satış elemanı gibi kullanıyor. İşin içinde özellikle şirketlere onbinlerce hatta yüzbinlerce liralık bilirkişi danışmanlık hizmeti var. Söylediğimiz gibi, iş başlı başına bir sektöre dönüşünce kursundan avukatına herkes piyasaya akın ediyor.

Sadece iş mahkemesinde 2,1 milyon dava
Dosya başına 165-330 TL arasında
300 rapor ile ayda 7 bin TL kazanç
Özel işlerde 100 bin TL alan var

Zaten bize kalsa

“7 bin liralık kazançlı iş” dedik piyasada fitne ateşini yaktık. Daha ne isteriz? Ama siz tedbiri elden bırakmayın, rakamlara da aldanmayın. Zaten bize kalsa, tembelliğin, aylaklığın, akıp giden nehrin kenarında öylece oturmak isteriz. Kendi halindeki mutlu anların bilirkişisi olmak isteriz. İstanbul’da yağmur hızlandı bir an önce eve gitmek isteriz.

KAYNAK : Yenişafak

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ