Bebeklerde pişik neden olur? Bebekte pişiğe yol açan besinler

Genellikle bez bölgesinde ve bu bölgeye kıyasla nadiren boyun, koltuk altı ve eklemlerde görülen pişik bebekleri en rahatsız eden sağlık sorunlarından biri. Bebeklerde pişik önlem alınmazsa devamlı hale gelir ve bebeğinizde çeşitli hastalıklara yol açar. Peki bebeklerde pişik neden olur? İşte pişiğe yok açan besinler…

Bebeklerde pişik neden olur? Bebekte pişiğe yol açan besinler

Altı bezlenen bebeklerde sık görülen sorunlardan biri olan pişik bezli bölgede kızarıklık, döküntü ile kendini gösterir ve bebeği rahatsız eder. Bezle gezen, çişini, kakasını altına yapmak zorunda olan bebeğin bu durumu yaşaması ne kadar iyi bakılır ise bakılsın kaçınılmazdır. Tıp dilinde “amonyak dermatiti” olarak adlandırılan pişik, candida albicans mantarının neden olduğu bir cilt rahatsızlığıdır. Bebeklerin yanı sıra yetişkinlerde de görülen bir cilt tahrişidir. Genellikle yaz aylarında sıklıkla karşılaşılan bebeklerde pişik alınan gıdaya göre artabilir. Peki pişik sıklıkla neden olur?

 

 

BEBEKLERDE PİŞİK BELİRTİLERİ

Deride döküntü; pişik olan bölgede döküntü şeklinde irili ufaklı lekelenmeler bulunur.

Şiş ve kabarık görünüm; deri pütür pütür, yer yer şiş ve kabarık bir görüntüye sahiptir.
Yoğun kızarıklık; hafif tahrişin olduğu yerler pembemsi, daha yoğun tahriş olmuş yerler ise yoğun kırmızı renge sahip olur.

Sulu kabarcıklar; döküntüler kimi zaman içi su dolu kabarcıklar şeklinde olabilir.

 

 

PİŞİĞE NEDEN OLAN FAKTÖRLER

Şampuan, ıslak mendil ve benzeri kimyasal içeren kişisel temizlik ürünlerinin yeteri kadar durulanmaması ve ciltte kalıntı kalması durumda pişik oluşmaktadır.

– Bakımsızlık ve hijyen eksikliği bakteri ve mantar oluşumunu tetikleyerek pişik oluşumuna neden olmaktadır.

– Aşırı terleme nedeniyle cildin nemli kalması.

– İdrar yolu enfeksiyonları ve ishal gibi sindirim sistemi rahatsızlıkları.

– Sıcak havalarda terlemeyle birlikte cildin sürtünmesi.

– Çeşitli mantar enfeksiyonları.

– Çeşitli besinlere karşı oluşan alerjik durumlar.

– Çinko eksikliği.

– Dar kıyafetler.

– Sıcak havalarda kalın ve terlemeye neden olan kıyafet seçimi.

BU GIDALAR BEBEKLERDE PİŞİĞİ ARTTIRIYOR

Bebekler, yeni besinlerle tanışma dönemine geçtiklerinde alerjik tepkimelere çok daha açık hale gelebiliyorlar. Bu durum dolayısıyla sindirim sistemlerini de doğrudan etkileyebilir. Özellikle;

İnek sütü

Fındık

Ceviz

Domates

Kivi gibi gıdalar pişik oluşumunu tetikleyebiliyor.

Bu nedenle bu besinlerin kontrollü bir şekilde verilmesine özen göstermek gerekir. Aynı şekilde süt yoluyla bebeğe geçebileceğinden, emziren annelerin de bol baharatlı ve asitli gıdalardan mümkün olduğunca uzak durmaları önerilir. 

PİŞİK KREMİ ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Pişik kremleri olarak kortizon ve mantar ilaçları, doktor tavsiye etmedikçe kullanılmamalıdır. Beyaz renkli, yumuşak kıvamlı çinko oksit içeren kremler pişik önleyici olarak seçilmeli ve her bez değişiminde temiz cilde ince tabaka olarak sürülmelidir. Pişik kremleri kız bebeklerde cinsel organın iç bölümüne sürülmemelidir.

PİŞİK NASIL GEÇER?

Bebeğinizin altının temiz, kuru olmasını sağlayın.

Kızarıklık varsa pişik kremi uygulayın. Eğer pişik kreminizin etki etmediğini düşünüyorsanız farklı markalarda pişik kremleri deneyebilirsiniz. Markalar arasında çinko vb içerik oranlarında farklılıklar vardır. Bir başka marka denemek faydalı olabilir.

Süper emici çocuk bezleri kullanın.

Islak mendil ile altını temizliyorsanız kokusuz ve alkolsüz olduklarından emin olun. Kızarıklık yoğun ve geçmiyor ise mendil kullanmak yerine  su veya nemli bir bez kullanmayı deneyin. Hava şartları uygun ise mümkün oldukça ılık su ile yıkayarak temizleyin ve iyice kurulayın. Bebek çişini kakasını yeni yaptıysa kısa sürede tekrar yapmayacağından altını temizledikten sonra 5-10 dakika havalandırmak için altını açık bırakabilirsiniz.

Yeni bebek bezini koymadan önce, bebeğinizin tamamen temiz ve kuru olduğundan emin olun.

Hekiminiz  tedavi için yazmadığı sürece  kortizon içeren kremler ​​kullanmayın.

PİŞİK İÇİN HANGİ DOKTORA GİDİLİR?

Pişik sorunu olan bebeğiniz için bir çocuk doktoruna ya da dermatoloğa başvurabilirsiniz.

Bebek cildi son derece hassastır, bu yüzden bebeklerde kızarıklık önemli bir sorundur. Yazımıza göz atarak detayları öğrenebilirsiniz.

KAYNAK : Haber7

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ