Bebeğe ilk 3 ay inek sütü vermeyin diyabet olmasın

Kayseri’deki özel bir hastanede Çocuk Endokrinoloji Uzmanı Prof. Dr. Selim Kurtoğlu, çocuklarda diyabet ve alınması gereken önlemler hakkında bilgi verdi.

Bebeğe ilk 3 ay inek sütü vermeyin diyabet olmasın

İnsan vücudunda önemli bir salgı bezi olan pankreasın ‘insülin’ adlı hormonu üretememesi veya insülinin etkisiz kalmasının diyabete neden olduğunu bildirdi. Prof. Dr. Kurtoğlu, “Anne karnında geçirilen viral enfeksiyonlar diyabete zemin oluşturmaktadır. Doğumdan sonra özellikle ilk 3 ayda inek sütü ile erken tanışmak da önemli nedenlerden biridir. Bunun için bebeklerin ilk 6 ayda sadece anne sütü alması önerilmektedir. Doğum ağırlığı düşük veya aşırı olan bebekler ile kan değişimi yapılan bebekler de diyabet adayıdır. Beslenmede nitrat ve nitrat içeren salam, sosis, sucuk ve nitratlı gübrelerin aşırı kullanıldığı topraklarda yetiştirilen havuç, ıspanak, patatesin aşırı tüketilmesi de diyabeti tetiklemektedir. Kalabalık aile ortamı, viral enfeksiyonlar, stres, okula başlama ve ergenlik dönemi, diyabeti ortaya çıkaran diğer etkenlerdir” ifadelerini kullandı.

Her şey hamilelikte başlıyor

Prof. Dr. Selim Kurtoğlu, bebeklerde ve çocuklarda hastalık tablosu ilerledikçe belirtilerin de ağırlaştığını vurgulayarak, şunları kaydetti: “Hastalarda akciğer, idrar yolu enfeksiyonu veya akut apandisit tanıları ortaya Küçük çocuklarda genital bölgede ortaya çıkan mantar enfeksiyonları bir belirti olabilir. Çocuklarda şişmanlık ve tip 2 diyabet ülkemizde de her geçen gün artmaktadır. Çocuklardaki şişmanlığın temeli esas olarak gebelik döneminde atılmaktadır. Annedeki obezite, gebelikte aşırı kilo alma, kan şekerinin doğru kontrol edilmemesi, anne karnında bebeğin yeteri kadar büyümemesi veya iri olması ya da annenin sigara içmesi diyabet hastalığına zemin hazırlamaktadır. Bebeklerin anne sütü alması gereken dönemde mama ile beslenmesi şişmanlık için risk oluşturmaktadır.”

Bunları yedirip-içirmeyin

Obeziteye neden olan faktörler konusunda da bilgi veren Prof. Dr. Kurtoğlu, “Çocuklarda aşırı beslenme, hareketsizlik, günlük aktivitenin 60 dakikadan az olması, uyku saatinin 8 saatten az olması, sabah kahvaltısı yapmamak, televizyon bilgisayar ve cep telefonu ile günde 2 saatten fazla vakit geçirmek, ayakta hızlı atıştırmak (fast food tipi beslenme) ve şeker içeriği yüksek gazlı içecekleri sık tüketmek obeziteye neden olmaktadır. Her gün 1 paket patates cipsi tüketen bir çocuğun vücudunda yıllık 6 kg yağ depolandığı yapılan araştırmalarda belirlenmiştir. Aşkilo alımıyla başlayan obezite, yapılacak girişimlerle durdurulamazsa, özellikle şeker hastalığına genetik yatkınlığı olan çocuklarda tip 2 diyabet ortaya çıkmaktadır” diye konuştu.

KAYNAK : Gazete Vatan

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ