BDDK 100 gram üzeri alımlarda Valör uygulanacağını duyurdu! Valör ne demek?

BDDK, 100 gram ve üzeri altın alımında 1 gün Valör uygulanacağı açıklandı. Alınan kararla birlikte altın alım satım piyasasının gündemine oturan uygulama sonrası, yatırımcılar Valör nedir nasıl uygulanacak sorusunu sormaya başladı. Peki Valör ne demek? Sizler için merak edilen tüm soruların cevaplarını haberimizde topladık.

BDDK 100 gram üzeri alımlarda Valör uygulanacağını duyurdu! Valör ne demek?

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulunun (BDDK) altın alımlarında Valör uygulaması yapılacağını açıkladı. Altın alım satım işlemlerini yakından takip ededen yatırımcılar ise Valör ne demek, Valör nasıl uygulanacak sorusunu sormaya başladı. İşte BDDK tarafından yapılan açıklama ile altın piyasasının gündemine düşen Valör uygulamasına dair merak edilenler…

 

 

VALÖR NE DEMEK?

Valör, İşlem yapılış tarihi ile işlemin gerçekleşme tarihi arasındaki farkı tanımlamak için kullanılan finans terimidir. Valör tarihi, işlemin karşılıklı olarak muhasebe hesaplarına alacak ve borç geçtiği, özetle işlemin fiilen gerçekleştiği tarihtir.

Fransızca “valeur” kelimesinden dilimize geçmiştir. Bankacılıkta valör tarihi genel olarak, bankadan çıkan bedellerde paranın çekildiği gün, bankaya giren bedellerde ise, bir sonraki iş günü olarak kabul edilmektedir.

 

 

“Valör tarihi” birçok bankacılık işleminde karşımıza çıkabilir; örneğin para transferlerinde paranın hesaba geçeceği ilerideki bir tarih için, alınan kredinin faiz borçlanmasının başlayacağı gün için ya da yatırılan mevduatın faiz kazanmaya başlayacağı gün için bu terim kullanılmaktadır. Mevduat uygulaması için bir örnek vermek gerekirse; T gününde bir gün valörlü olarak yatırılan vadeli mevduat faiz kazanmaya ertesi gün başlar, faiz başlangıç tarihi T+1’dir, özetle bir günlük faiz kaybı oluşur. “Aynı gün valörlü” ifadesi faiz kazancının T günü başlaması anlamına gelir.

VALÖR TARİHİ NEDİR?

İşlemin yapıldığı tarih ile işlemin gerçekleştiği yani değer kazandığı tarih arasındaki farkın anlatıldığı terim, özellikle bankacılık sektöründe valör tarihi olarak karşımıza çıkar.

Somut bir örnekle bahsedecek olursak, vadeli mevduat hesabı açıldığında ve paranızı faize koyduğunuzda, paranın faiz işlemeye başlayacağı tarih valör tarihi olarak adlandırılır. Genellikle bankalarda vadeli hesabınıza para yatırdıktan bir gün sonra faiz işler.

BDDK’DAN VALÖR AÇIKLAMASI

BDDK, 100 gram ve üzeri altın alımında 1 gün valör uygulanacağı açıklandı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumundan (BDDK) yapılan açılamada, BDDK’nın 21 Mayıs 2020 tarih ve 9033 sayılı kararı ile finansal piyasaların istikrarlı işleyişine ve kredi sisteminin etkin çalışmasına katkıda bulunulmasını teminen yarından itibaren gerçek ve tüzel kişilerin günlük 100 gram ve üzerinde altın alım işlemlerinde, altının ilgilinin hesabına aktarılmasının ve/veya kullanıma açılmasının bir iş günü valörlü olarak gerçekleştirilmesine karar verildiği kaydedildi.

KAYNAK : Haber7

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ