Başbakan Yıldırım: İcraatta tek kaptan olması gerekiyor

TBMM’de anayasa görüşmelerinde konuşan Başbakan Yıldırım, yürütmenin tek başlı olması gerektiğini belirterek, “İki kaptan gemiyi batırır, icraatta tek kaptan olması gerekiyor. Yürütmeyle ilgili yetkileri verirsiniz, ondan sonra hesabı sorarsınız” dedi. Yıldırım, “Biz makam delisi değiliz, memleketin geleceği için bir Ali değil bin Ali feda olsun” diye konuştu.

Başbakan Yıldırım: İcraatta tek kaptan olması gerekiyor

Başbakan Binali Yıldırım, TBMM’de anayasa değişikliği teklifi görüşmelerinde konuştu.

Başbakan Yıldırım’ın açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle:

Bugün ülkemizin geleceği için çok önemli bir konuyu, anayasa değişikliğini görüşüyoruz. Türkiye’nin geleceğini konuşacağız. Vatandaşlarımız bu görüşmelerle, anayasa değişikliğinin ne anlama geldiğini ve hayatlarında neyi değiştireceğini daha iyi anlayacak. Meclis görüşmelerimizi tüm partilerimizin katılımıyla tamamladıktan sonra teklif, asıl sahibinin yani milletin onayına sunulacaktır. İnanıyoruz ki milletimiz anayasa değişikliği teklifine olur verecektir.

2007’de Cumhurbaşkanlığı Seçimi tıkandı. Parlamento çözüm üretemedi. Çözümü yine işin sahibi millet getirdi. 2007 seçimlerinde MHP, Meclis’e girdi ve Genel Başkanı tarihi kararı aldı, Cumhurbaşkanı seçim krizinin aşılmasını sağladı.

‘İki kaptan gemiyi batırır’

Sorumluluğun da yetkinin de yürütmede tek olması lazım. Aksi halde sistem bir yere geliyor, tıkanıyor. İki kaptan gemiyi batırır, icraatta tek kaptan olması gerekiyor. Yürütmeyle ilgili yetkileri verirsiniz, ondan sonra hesabı sorarsınız. İkili yapı, iki yapının da halktan doğrudan güç alması dolayısıyla sürdürülebilir bir şey değil. Bunu hukukçular söylüyor. Mesele çok açıktır. Bu bir yönetim sistemi değişikliğidir, cumhurbaşkanlığı yönetim sistemidir. Adı da budur.

‘Vatandaşa güvenelim kararına itaat edelim’

Seçerken ‘Gençler bizi seçin’ diye çağırıyoruz. ‘Biz de seçilmek istiyoruz’ deyince ‘Durun daha küçüksünüz.’ Böyle olmaz. Seçen, aynı zamanda seçilecek ehliyete sahiptir. Gençlerimizden korkmayalım. Vatandaşın bugüne kadar hiçbir hata yaptığını görmedim. Onun için vatandaşa güvenelim, kararına itaat edelim.

Biz makam delisi değiliz, memleketin geleceği için bir Ali değil bin Ali feda olsun. Biz şan şöhret peşinde değiliz.

Türkiye’nin bölgede güçlü olması lazım. Yapılan planlar açıktır. Ülkemize karşı çok boyutlu bir savaş başlatılmıştır. Bu savaşın kazanılmasının yolu güçlü iktidarın sürekli olmasıdır. Bu anayasa ile bunu yapacağız.

Adalet Bakanı Bozdağ: Rejim değişmiyor

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, TBMM’de anayasa değişikliği görüşmelerinde hükümet adına konuştu.Bozdağ’ın açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle:’OHAL zamanında anayasa değişikliği doğru değildir’ demek mantık dışıdır. Bu teklif rejim değil, hükümet değişikliği sistemidirBu teklifte parlamento kaldırılmıyor. Cumhurbaşkanı’na karşı korunaksız olan parlamentoyu daha korunaklı hale getiren bir düzenleme söz konusu. Anayasanın ilk 4 maddesinde doğrudan ya da dolaylı yoldan bir değişiklik yoktur. Bu yüzden rejim değişikliği diyemezsiniz.Parlamentonun HSYK’ya üye seçmesi hukuku güçlendirir. Yasama yokmuş gibi konuşuluyor ancak yasama güçlendirilmektedir.Cumhurbaşkanı’nın bütün eylemlerine karşı yargı denetimi açılmaktadır. Bizim yaptığımız Atatürk anayasalarına dönmektir. Biz Atatürk dönemine geri dönüyoruz, siz Atatürk’ün anayasasına karşı çıkıyorsunuz. Anayasa değişikliği teklifinin görüşmeleri başladı


Anayasa değişikliği teklifinin görüşmeleri başladı

TBMM Genel Kurulu’nda, AK Parti’nin anayasa değişiklik teklifinin görüşmeleri, usul tartışmasıyla başladı.CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, görüşmelere geçmeden önce teklifin anayasaya aykırı olduğunu ileri sürerek, TBMM Başkanlık Divanından teklifi iade etmesini istedi.Anayasaya ve Türk milletinin, kendilerine verdiği yetkiye dayanarak bunu talep ettiğini dile getiren Altay, aksi durum söz konusuysa bu konuda TBMM İçtüzüğüne başvurmaktan başka şanslarının olmadığını bildirdi. TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, teklifle ilgili olarak, iade edeceklerine dair bir yetkilerinin olmadığını belirtti.Teklifin komisyonda görüşülüp, bastırıldığını, rapora bağlandığını, önlerine geldiğini vurgulayan Aydın, “Her madde üzerinde anayasaya aykırılık önergesi verme yetkiniz var. Bunu kabul etmeme Genel Kurulun uhdesinde. Bu teklifi görüşmek durumdayız. Israrınız devam ederse usul tartışması açıyorum.” dedi.Bunun üzerine Genel Kurulda usul tartışması açıldı.15 günlük anayasa maratonu başlıyor

 

KAYNAK : Yenişafak

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ