Bakan müjdeyi verdi! Yeni sayfa açılıyor

Sınır illerini kalkındıracak yeni çalışmayla sınırdaş illerdeki esnaf kendilerine verilecek izin kartı ile komşu ülkeye geçecek getirdiği malları gümrük vergisi vermeden satacak.

Bakan müjdeyi verdi! Yeni sayfa açılıyor

Hükümet, sınırlarda kaçakçılığa darbe vuracak, fakir sınır illerini kalkındıracak yeni bir sınır ticareti hamlesine hazırlanıyor. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Ekonomi Bakanlığı’nın ortaklaşa yürüttüğü çalışmaya göre; sınır illerindeki esnaf, kendilerine verilecek izin kartı ile diğer ülkeye geçecek ve istediği malı gümrüksüz getirip kendi dükkanında satacak. Bu mallar Ankara’da, İstanbul’da satışa sunulamayacak.

Batıdakiler bu malı almak isterlerse sınır iline gelip veya bağlantı kurup satın alabilecek. Böylece ticari kazanç, sınır ili esnafında kalacak. Hangi esnafın bu ticareti yapacağına ise o ilin esnaf odaları ve ticaret odaları ile bakanlık yetkililerinden oluşacak heyet karar verecek. Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, “Kaçakçılığın önlenmesi ve yasal ticaretin artırılması açısından önemli işlev görecek. Örneğin Hakkâri’de, Hakkârili esnafın yapabileceği ticaret olacak. Yerel hareketlenecek. Karşılıklı ticaret artacak. Mallar gümrüksüz getirilecek” dedi.

Tüfenkçi, TBMM’deki sohbetinde şunları kaydetti:

BİZİ DENETLEYECEKLER: Artık ithalatçı ve ihracatçı da bizi denetleyecek. Eşyasının nerede olduğunu, masrafının ne kadar olduğunu, hangi işlemlerin izleneceğini bilip takip edecek. O sistemde kolay kolay suistimal yapamayacak.

‘YANILTMIŞ OLURUZ’

YÜZDE 100 SIFIRLANMADI: (Yolsuzluk, rüşvet) Sıfırlandı demek iddialı bir şey. İnsanın olduğu bir yerde sıfırlanma olmaz. Dolayısıyla hedefimiz yüzde 100. Biz denetim gözetim hedefimizi devam ettireceğiz. Yüzde 100 diyemeyiz, yanıltmış oluruz. Ama bu her geçen gün oradaki suiistimalleri azaltıp, denetimi yukarıya doğru çıkarıyoruz, yüzde 100’e yaklaşacağız.

TİCARETE YENİ BOYUT: (Sınır ticareti yeni çalışmanız var mı?) Kaçakçılığın önlenmesi ve yasal ticaretin artırılması açısından önemli işlev görecek bir planlama proje var. Ekonomi Bakanlığı ile Gümrük Bakanlığı birlikte yürütecek. Detaylarını belirledikten sonra Başbakanlığa sevkedeceğiz. Yakında bu sene içerisinde olur. Parametreler kafamızda. Sınır ticaretinin farklı boyutu. Ticaret var, ama işlemiyor. Fiilen var ama sınır ticareti kapsamında işlemler yapılmıyor.

SINIRDAŞ TİCARETİ: Bizim düşündüğümüz daha bölgesel çaplı. Diyelim Hakkâri’de, Hakkâri esnafının yapabileceği bir ticaret olacak. Yereli hareketlendirecek. O bölgelerde olacak. Karşılıklı ticaret olacak. Büyük miktarlarda kamyonlarla yurtiçine İstanbul’a, Ankara’ya getirsin değil. Oralara da insanlar gitsinler. Örneğin porselen almak istiyorlarsa gitsinler alsın gelsinler. (Hafta sonları Gaziantep’e geliyorlar, AVM’lerde alışverişe) onun gibi bir şey. Hem oradaki esnaf canlansın. Orada gümrüksüz getireceğiz malı, ama bu Ankara’da Kayseri’den doğrudan satılmayacak, bu orada satılacak. Hakkâri’ye gidecek, alabiliyorsan bir tane iki tane alacaksın. Kumaş mesala, Iğdır’da Ağrı’da orada satılmayan ürünler olacak. Sınır illerinde olacak bu ticaret. Sınırdaş iller, sınır ticareti.

‘HEYET KARAR VERECEK’

KARTLA GEÇİŞ: Sınır bölgelerinde ticareti canlandıracak. Esnaf elinde kartı olacak. Karşı ülkeye geçip oradan alacak. Getirecek dükkanına koyacak satacak. Ticaret olacak. İnsanlar da gidip oradan da o malı alacaklar. Geçişler kolay olacak. Ayrı bir bölüm olacak, oradan giriş çıkış olacak. Onun bir merkezi olacak girecek çıkacak eşyalar oradan geçirilecek. Bu izinleri de verecek OSB’ler gibi düşünelim. Kamu ve özel, hangi esnaf yapacak. Esnaf odaları, ticaret odaları bakanlık yetkililerinin olduğu bir heyet oluşacak, ‘teşebbüs heyeti’. Onlar karar verecekler.

KAÇAKÇILIK YÖNTEMLERİ

Özellikle uyuşturucuda çeşitli kaçakçılık yöntemleri var. Meyve suyunun içinde, kazağa emdirilerek uyuşturucu kaçakçılığı yapıyorlar. Her türlü şeyin içinde yapabiliyorlar. (Vay anasını dediğiniz şaşırtıcı bir yöntem gördünüz mü?) Yok artık bizi şaşırtmıyor. Hepsini biliyoruz. Adam kapsülleri yutup götürüyor. Eti vücuduna sarıp ülkeye kaçak et sokuyor. Dolayısıyla şaşıracak bir durum yok.

Arkadaşlarımız da kaçakçılık yöntemlerine göre tecrübeleniyorlar. Cihazlar çok gelişti. Anında 16 maddeyi tahlil yapacak teknik kapasite oluştu. Dedektör köpekleri yoğun bir şekilde kullanıyoruz. Şimdi teknoloji de arttı. Ülkeler arasındaki veri değişimi artırılıyor. Sıkı gözaltısı söz konusu. Ama bu yüzde 100 diyemeyiz. Kaçakçılar da yeni yeni yöntemler geliştiriyor.

KAYNAK : Haber7

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ