Bakan Kasapoğlu yurt gerçeğini açıkladı! “Türkiye tüm Avrupa’ya bedel”

Gençlik ve Spor Bakanı Kasapoğlu, öğrencilerin yurt ve barınma meselesi üzerinden yürütülmeye çalışılan algı operasyonlarına net cevap verdi. Kasapoğlu, Türkiye’nin kıskanılacak “yurt” kapasitesi ve donanımını Haber7’ye açıkladı.

Bakan Kasapoğlu yurt gerçeğini açıkladı! “Türkiye tüm Avrupa’ya bedel”

Haber7.com’a özel açıklamalarda bulunan Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Türkiye’nin yurtlar konusundaki yatırımlarını gözler önüne serdi. Kasapoğlu, yurt eksiği varmış algısı yürütenlere de rakamlarla cevap verdi.

AK Parti’nin iktidara geldiği 2002 yılında 180 bin olan yurt kapasitesini 750 bine çıkardıklarını ifade eden Bakan Kasapoğlu, tüm Avrupa’nın toplam yurt kapasitesinin Türkiye’den az olduğunu söyledi.

Haber 7 Genel Yayın Yönetmeni Osman Ateşli ile Haber7 muhabirimi Gamze Türk’ün sorularını yanıtlayan Bakan Kasapoğlu, öğrencilerin barınma yurt ihtiyacı ile ilgili yürütülen algı operasyonlarına net cevap verdi.

Geçen yıl öğrencilerin barınma konusu ve yurt meselesi çok konuşulmuştu. Yaklaşık bir hafta önce bin kişilik yeni bir yurt projesinin müjdesini verdiniz. Yurt kapasitelerinin artırıldığını, artırılmaya da devam edileceğini ifade ettiniz. Bu konuda yeni eğitim yılı için nasıl bir hazırlık olacak?

“180 BİN KİŞİLİK YURT KAPASİTESİNİ 750 BİNE ÇIKARDIK”

Yurtlar Türkiye’nin yüz akıdır. Yurtlar Türkiye’nin eğitime, gence olan hizmet yaklaşımıdır. Bakınız, 2002’de 180 bindi yurt yatak kapasitesi. O binaların çoğu sorunluydu. Altyapı tamamen rezaletti. Bir katta bir banyosu olan, insanların banyo yapmak için dahi gün aldığı, haftada bir kez sıra gelen, gelmeyen; sıcak suyu, ısınması sorun olan yerlerdi. Biz o 180 binlik altyapının hemen hemen tamamını yıkıp yenilediğimiz gibi bunun yaklaşık 4 misli bir altyapı inşa ettik. 800 bine yakın. Yaklaşıyoruz. Şu an 750 bin. Ve modern bir yaşam alanı artık yurtlar. Her alanda bir yurt altyapımız var. Ve özellikle şunu söyleyeyim bu sadece bugünden yarına yapılan bir iş değil. Bizim her yerde projeksiyonlarımız var. İhtiyaca göre ya yeni blok ekliyoruz ya da yeni bir yer inşa ediyoruz. Dediniz ya 1000 kişi… Her gün yatak sayısı artıyor. Her gün açılışlarımız var. Yeni projelerimiz var. Sayıyı hiçbir zaman aynı göremezsiniz, her gün değişir. Yeni ilaveler var. Dolayısıyla Türkiye’deki yurt altyapısının başka bir örneği de yok onu da söyleyeyim. Önceki gün Van’daydık. 1900’dü Van’daki altyapı 2002’de. Şu an 10 bin 500. 3 bin 500 yatak da boş.

“TÜM AVRUPA’NIN TOPLAM YURT KAPASİTESİ TÜRKİYE’DEN DAHA AZ”

“Avrupa’daki tüm rakamları topladığınız zaman bizim 750 bin kapasitemize ulaşmıyor biliyor musunuz? Tüm Avrupa ülkelerinin… Tüm yurt yatakları Türkiye’nin gerisinde… Buradan bir istismar alanı üretmeye çalışanlar ancak kendilerini kandırırlar onu da söyleyeyim. Böylesine bir güçlü altyapıyı, farklı algı çalışmayı şey yapamazsınız. Bakınız biz her bir öğrencimize günde 25 lira beslenme desteği veriyoruz. Barınmasıyla beslenmesiyle bakınız 32 GB internet hizmetimiz var tüm yurtlarda ücretsiz. Dünyanın hiçbir yerinde olmayan altyapıyı karalamak, karalamaya çalışmak ve bu anlamda farklı farklı suni gündemler oluşturmak, yalanlar ortaya koymak, milletimiz bunu en güzel şekilde takdir eder. Ama biz her geçen gün altyapımızı güçlendirmeye, genç odaklı; gençlerin ihtiyaçları ve talepleri doğrultusunda, onların barınmasını, beslenmesini ve diğer ihtiyaçlarını desteklemeye devam edeceğiz. Gözümüz hep yukarıda.”

Gençlerle iyi bir iletişiminiz var. Gençlerin kendilerine yakın hissettiği, sevdiği bir isimsiniz. Günümüz gençliği ile ilgili zaman zaman çok farklılar yakınmaları duyuyoruz. Sizin bu konudaki yaklaşımınızı açıkçası merak ediyorum? 

“GENÇLERİN DÜŞÜNCELERİ BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ”

“Gençler, sporcular bizim en büyük umudumuz. Nasıl sporcular bize umut veriyorsa gençler de öyle. Gençler sadece Türkiye’nin değil insanlığın umudu. Gençlerimizin yaklaşımı, gençlerimizin ihtiyacı bizim en önceliğimiz. Dolayısıyla bizim hizmet politikamızda genç odaklılık var. Onların düşünceleri var. Bakın biz 2022 yılını Katılımcılık Yılı ilan ettik. Ne için? Gençlerimizi sürece daha çok dahil edelim diye. Gençlerimizle birlikte yönetelim istiyoruz, uygulayalım istiyoruz. Süreçleri denetleyelim istiyoruz. Gençler gelin, her alanda beraber olalım. Gençlik ve Spor Bakanı… Gençlerin ve Sporcuların Bakanı… Türkiye’nin dört bir tarafından her hafta gençleri ağırlıyoruz. Binlerce genç… Binlerce genç… Gruplar halinde geliyorlar. Bir gece, iki gece onları misafir ediyoruz. Konuşuyoruz dertleşiyoruz. Türkiye’nin neresine gidersem gideyim mutlaka onlarla bir toplantı yapıyorum. Sıcak, samimi ortamlardır. Ceketi kravatı çıkarıyorsun oturuyorsun. Dediniz ya abi gibi, kardeş gibi, dost gibi… Tamamen bundan ötürü. Gençlerimiz elbette bazen farklı düşünebilirler. Diyorum gelin arkadaşlar konuşalım. Farklı düşüncesi olan varsa söylesin. İtirazı olan varsa söylesin. Masaya yatıralım konuları. Konuşmaktan, dertleşmekten, bir araya gelmekten kimseye zarar gelmez. Yeter ki, medeni ölçüler çerçevesinde olsun. Karşılıklı sevgiyle, karşılıklı anlayışla olur. Bunların her biri çözülür. İnsan odaklı olmak, insani yaklaşmak… Hepimiz insanız netice itibariyle. Konuşarak ve birbirimizi tanıyarak, önyargıları bertaraf etmemiz lazım. Önyargı, hem yargılayan açısından büyük bir handikap hem de o yargıyla yaklaştığınız kişiye büyük bir haksızlık. O yüzden oturup konuşmak, birbirinizi tanımak, heyecanını hissetmek, hüznüne ortak olmak… Bunların her biri bence gençlerimizle birlikte olduğumuz ortamlardır ki, davranış kodlarımız… İçimizden gelen hareketler… Yapaylık… Suni yaklaşımlar… Bunlar bizim hayat tarzımızda yok. Biz samimiyet ve birbirimize olan güvenle, inançla yürüyoruz…”  

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ