Bacağı 4 katına çıtkı

42 yaşındaki Boonthing Namphet’in bacağı fil hastalığı olarak da bilinen lenf ödemi hastalığından dolayı normal boyutunun 4 katı kadar şişti. Bacağındaki şiddetli ağrılar yüzünden çalışamayan Boonthing yardım elinin uzatılmasını bekliyor.

Bacağı 4 katına çıtkı

Tayland’da Boonthing Namphet isimli bir adamın bacağı fil hastalığı olarak da bilinen lenf ödemi yüzünden normal boyutunun 4 katı kadar şişti.42 yaşındaki adam, 10 yıldır şişmeye devam eden bacağı en ufak bir harekette ağrıdığı için işine de devam edemiyor.

Lenf ödemi nedir?

Kronik bir hastalık olan lenf ödemi, genellikle bacak ve kollardaki dokularda şişmeye neden oluyor. Hastalık, vücuttaki fazla sıvıyı atmayı sağlayan lenf sistemi çalışmadığında ortaya çıkıyor. Henüz, korkunç hastalığın bir tedavisi yok ancak şişlikler kontrol edilebiliyor.

Fil hastalığı yaşamını altüst etti

Bağlar ilçesinde 3 yaşındayken yakalandığı fil hastalığı nedeniyle yaşamı altüst olan Gamze Kanik, hastalığının başlangıç döneminde uygulanan tedaviyle bir dönem sağlığının iyi gitmesi sayesinde ortaokula kadar eğitimini tamamlayabildi. Daha sonra her geçen gün ilerleyen hastalığı nedeniyle eğitimine devam edemeyerek adeta eve hapsolan 21 yaşındaki Kanik, bacağındaki şişlik nedeniyle 186 kiloya ulaştı. Tedavisine devam edebilmek için hayırseverlerin desteğini bekleyen Kanik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, rahatsızlığı nedeniyle eğitimine devam edememenin üzüntüsünü yaşadığını söyledi.Hastalığı hayallerine engel olduKanik, hastalığının hayallerine engel olduğunu dile getirerek, “Eğitimime devam edemedim, hastalık önümde hep engel oldu. Bacağım böyle olduktan sonra içime kapanık bir yaşamı seçtim. Kendimi eve kapattım ve arkadaşlarımla konuşmadım. Onlar okula gidiyordu, ben gidemiyordum. Hep üzüldüm. Hastalık ilerledikçe benim üzüntüm daha da arttı” diye konuştu. Konservatuvara gitmek istiyorSöz yazıp beste yaptığını, müziğe ilgisinin olduğunu anlatan Kanik, şöyle konuştu:”Ben de arkadaşlarım gibi sağlıklı yaşamak istiyorum. Doktorlar, özel bir hastanede yapılan ameliyatla sağlıma kavuşabileceğimi söyledi. Bunun için hayırseverlerden yardım bekliyorum. En büyük hayalim lise eğitimimi tamamlayarak konservatuvara gidebilmek. Hayranı olduğum şarkıcı Murat Boz ile düet yapmanın düşünü kuruyorum. Umarım bu hayallerim gerçekleşir.”Kanik, hastanede tedavi gördüğü bir dönemde Diyarbakır’da 15 yıl önce uğradığı silahlı saldırıda şehit edilen Emniyet Müdürü Gaffar Okkan’ın kendisine kan verdiğini belirterek, Okkan’ın kendisine gösterdiği şefkati de hiç unutmadığını dile getirdi. Baba İsmet Kanik de bir firmada asgari ücretle çalıştığını, maddi durumlarının yetersiz olduğunu söyledi.Kızının 3 yaşında hastalandığını ve aniden fenalaştığını anlatan Kanik, “Kızımın ilk başta sol bacağında şişlik vardı. Sonra bu diğer bacağına da sıçradı. Borçlanarak Diyarbakır, Samsun ve İstanbul’da kızımı bir süre tedavi ettirdim ancak bunu sürdüremedik” dedi.Baba Kanik, Ankara’da özel bir hastanede yapılacak ameliyatın masrafları için hayırseverlerden destek istedi.

“Fil hastalığı” hayatını kararttı

Hatay’ın Defne ilçesine bağlı Harbiye Mahallesi’nde eşiyle kiraladıkları iki odalı evde kalan Duman, 7 yıl önce lenf sistemi bozukluğundan kaynaklanan, bacak ve kollarda şişliğe neden olan fil hastalığına yakalandı.O günden sonra hızla kilo almaya başlayan, bacakları şişen ve zamanla 130 kiloya ulaştığı için günlük ihtiyaçlarını dahi karşılayamayan Duman, mahkum olduğu yatakta birilerinin yardımı olmadan yemek dahi yiyemiyor.Aynı zamanda yüksek tansiyon hastası kadın, her geçen gün artan ağrılarından kurtulmayı ve tedavi olup bir an önce sağlığına kavuşmayı hayal ediyor.Duman yaptığı açıklamada, özellikle geceleri artan ağrıları nedeniyle artık dayanacak gücü kalmadığını anlattı.Şişen ayaklarını oynatırken bile acı çektiğini aktaran Duman, “Artık sabrım da gücüm de kalmadı, bu hastalıktan kurtulmam için bana yardım edin. Kimsenin yardımı olmadan yürümek istiyorum” dedi. Bedia Duman’ın eşi Ganim Duman ise daha önce günlük işlerde çalıştığını ancak uzun zamandır işsiz olduğunu belirterek eşinin iyi olması için dua ettiğini söyledi.Her dakikasını eşinin başında geçiren Duman, “İşim, gücüm yok, gün boyunca eşimin yanında oturuyorum. Ne istiyorsa yapmaya çalışırım, lavaboya gitmek istediğinde ancak benim yardımımla gidebiliyor, yemeklerini kendi başına yiyemiyor biz yediriyoruz. Çocuğumuz da olmadı, kaldık bir başımıza, birbirimize bakıyoruz” diye konuştu.Duman, karısının tedavisi için yetkililerden yardım istedi.”Tedavisi var desinler”Bedia Duman’ın kız kardeşi Hindiye Altundağ da vakit buldukça ablasının yardımına koştuğunu ancak anneleri de yatalak olduğu için zorlandığını dile getirdi. Ablası için yardım çağrısı yapan Altundağ, “Allah’tan tek duamız bir doktor çıksın ve ‘bunun tedavisi vardır yardımcı olalım’ desin. Daha önce birçok doktora gittik, ‘Çaresi yok böyle kalacak’ dediler ama mutlaka bir tedavisi vardır. Ayağa kalksın, kendini idare etsin istiyorum. Biz ne yapacağımızı şaşırdık” ifadesini kullandı.Hastanın enfeksiyon yüzünden sürekli ateşinin yükseldiğini aktaran Altundağ, “Devlet büyüklerimize sesleniyorum. Ablama sahip çıkın ve tedavi olmasına yardımcı olun” dedi. Ablasının yeşil kartı bulunduğunu, bunun dışında hiçbir sosyal güvencesi olmadığını belirten Altundağ, hastanın eşi işsiz olduğu için eve düzenli para girmediğini kaydetti.

KAYNAK : Yenişafak

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ