Babalık izni kaç gün? Memur ve özel sektör çalışanlarının doğum izin süreleri..

Önceden doğum izni sadece anneler için geçerli bir durumdu. Fakat SGK tarafından belirlenen uygulama ile eşi doğum yapan babalar da bu izinden yararlanabiliyor. Peki erkeklerde doğum izni ne kadar? İşte babalık izin süresi hakkındaki tüm merak edilenler…

Babalık izni kaç gün? Memur ve özel sektör çalışanlarının doğum izin süreleri..

Eşi hamile olan baba adaylarının en çok merak ettikleri konular arasında doğum izni süreleri yer alıyor. Önceleri sadece annelik izni verilirken artık bu süreçte erkek, yeni doğan eşinin yanında olabilsin diye babalık izni hakkından yararlanabiliyor. Babalık izni, 4A’lı çalışanlarda, memurlarda ve 4C’li çalışanlarda farklılık gösteriyor. Memurların babalık izinleri 657 sayılı devlet memurları kanunda mazeret izni başlıklı maddede belirtilmiş ve kaç gün olacağı bildirilmiştir. Özel sektör çalışanının babalık izninin kaç gün olduğu 4857 sayılı iş kanunda belirtilmiştir. Peki, babalık izni toplamda kaç gün? İşte detaylar…

 

BABALIK İZNİ SÜRESİ KAÇ GÜN?

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 104 üncü maddesinin (B) bendinde; “Memura, eşinin doğum yapması halinde, isteği üzerine 10 gün babalık izni; … verilir.” hükmü yer almaktadır. İlgili kanun hükmünden de anlaşılacağı üzere memurun babalık iznini kullanabilmesi eşinin doğum yapmış olması gereklidir. Babalık izninin doğum öncesi kullanılması mümkün değildir.

 

4857 Sayılı İş Kanunu’nda yapılan değişik ile yeni baba olan özel sektör çalışanına 5 gün ücretli izin hakkı verilmiştir. İlgili kanun maddesinde babalık izni şu şekilde belirtilmiştir;

“Mazeret İzni EK MADDE 2 – İşçiye; evlenmesi veya evlat edinmesi ya da ana veya babasının, eşinin, kardeşinin, çocuğunun ölümü hâlinde üç gün, eşinin doğum yapması hâlinde ise beş gün ücretli izin verilir…”

Taşeron işçiler için de babalık izni normal işçi statüsünde çalışan işçiler ile aynıdır. Toplam 5 gündür.

Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslara göre eşi doğum yapan sözleşmeli çalışan 4B’li personele eşinin doğum yapması durumunda 2 gün babalık izni verilmektedir.

BABALIK İZNİ BAŞLAMA TARİHİ

İster kamu ister özel sektörde olsun çalışan erkekler, hanımlarının doğum yapmasıyla birlikte babalık iznine hemen ayrılabilir ve tabi oldukları kanununun izin süresine göre izin haklarını kullanabilirler.

Doğumun dini bayramlara, resmi tatil günlerine ve özel tatil günlerine, denk gelmesi durumunda; 4857 iş kanununa göre babalık izinlerinde “İŞ GÜNÜ” ibaresi yer almamaktadır. Yani doğumun bu tatil günlerinden birine denk gelmesi halinde yine de izin günü olarak sayılmaktadır.

BABALIK İZNİ NASIL KULLANILIR?

Babalık izni kullanmak isteyen memurların bağlı olduğu birime dilekçeyle başvuru yapması gerekmektedir. Dilekçeyle yapılan başvurunun ardından doğum izni kullanılabilecektir. Dilekçede kaç gün izin kullanılacağı mutlaka belirtilmelidir, memurlar tüm izin günlerini kullanmak zorunda değildir.

 

KAYNAK : Haber7

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ