Ayasofya’dan Çırağan’a 17 tarihi Eser Yenilendi

Türkiye ve Osmanlı coğrafyasından en önemli tarihi eserlerin minyatürlerinin yer aldığı Miniatürk’teki 17 maket yenilendi.

Ayasofya’dan Çırağan’a 17 tarihi Eser Yenilendi

Miniatürk’teki ilk maketler arasında yer alan 17 maket, yağmur, kar, rüzgar ve güneş gibi hava koşulları nedeniyle yıpranıp eskidiği için yenileri ile değiştirildi. Yapım aşaması bir buçuk yıl süren yeni maketler, park alanı içerisine yerleştirilerek müze ziyaretçilerinin beğenisine sunuldu.

Yenilenen 17 maketin isimleri şöyle: Ayasofya Camii, Aspendos Antik Tiyatro, Mardin Taş Evleri, Selimiye Camii, Sultanahmet Camii ve Meydanı, Yerebatan Sarnıcı, Galata Kulesi, Beylerbeyi Sarayı, Çırağan Sarayı, Kubbetü’s-Sahra, Mescid-i Aksa, Yedikule Zindanları, Mini Stadyum,  Amasya Yalıboyu Evleri, Diyarbakır Ulu Camii, Halilü’r-Rahman Camii ve Balıklı Göl, Hacı Bektaş-ı Veli Külliyesi.

Maketler Nasıl Yenileniyor?

Miniatürk maket yapım atölyelerinde yenileme sürecinin aşamaları şu şekilde gerçekleşiyor: İlk olarak yenilenecek maketlerin değişik açılardan fotoğrafları çekiliyor. Eserin rolevesi çıkarılarak 1/25 ölçeğinde çizimi ve modellemeleri yapılıyor. Ana malzeme olarak açık hava şartlarına uygun malzeme kullanılıyor. Maketlerin kalıpları, gerekli ölçülerde kesilip hazırlanıyor. CNC makinasına hazırlanan modeller en ince detayına kadar işlenerek ve her parçanın temizliği yapılarak montajlama işlemine geçiliyor. Maketin sağlamlığı ve dayanıklılığı için iç kısmın konstrüksiyon çalışması yapılıp boyamaya hazır hale getiriliyor. Boyahanede maketin astar boyaması ve eserin gerçek fotoğraflarından yararlanarak efekt ve renklendirme çalışmaları yapılıyor. Miniatürk Test Alanında bekletilerek açık hava şartlarına uygunluğu bir kez daha test edilen maketler daha sonra yerine yerleştiriliyor.

132 Maketin Her Gün Bakımı Yapılıyor

Türkiye’den ve Osmanlı coğrafyasından 132 esere ev sahipliği yapan Miniatürk’teki maketlerin her birinin bakımlarının her gün yapılması gerekiyor. Bunun dışında maketlerin küçük boyutlarda olanları kış aylarında yerinden sökülerek atölyeye alınıyor ve burada kapsamlı bakımları yapılıyor. Atölyeye taşınamayacak büyüklükteki maketlerin kapsamlı bakım ve tadilatları ise yaz aylarında bulundukları yerde yapılıyor.

3 Bin Yıllık Tarihin Vitrini

Ayasofya’dan Selimiye’ye, Rumeli Hisarı’ndan Galata Kulesi’ne, Safranbolu Evleri’nden Sümela Manastırı’na, Kubbetü’s-Sahra’dan Nemrut Dağı Kalıntıları’na kadar pek çok kültür ve medeniyetin izlerinin bir araya getirildiği parkta, bugün artık yerlerinde olmayan Artemis Tapınağı, Halikarnas Mozolesi, Ecyad Kalesi gibi eserler de yeniden canlandırılmış durumda.

Anadolu ve çevresinde hüküm sürmüş, izler bırakmış her medeniyetin, mimari eserleriyle temsil edildiği Miniatürk, Antik Çağ’dan Bizans’a, Selçuklu’dan Osmanlı’ya kadar 3 bin yıllık tarihin kültür varlıklarının maketleriyle, Haliç’in kıyısında ziyaretçilerini ağırlıyor.

Toplam 60 bin metrekare alan üzerine kurulan Miniatürk’te, 15 bin metrekarelik maket alanında 132 mimari 

KAYNAK : Haber7

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ