Avrupa’ya giyim, Çin’e lüks ürün satan kazanır

2.4 trilyon dolarlık küresel e-ticaret pazarına girecek girişimciler kurdaki yükselişi fırsata çevirebilir. Firmalar, Avrupa’ya ayakkabı, Çin’e lüks ürün, Ortadoğu’ya tesettür giyim satabilir.

Avrupa’ya giyim, Çin’e lüks ürün satan kazanır

Özgül ÖZTÜRK

Dünyada 25 trilyon dolara dayanan perakende sektörünün satış hacminin 2.4 trilyon doları online alışveriş ve mobil kanallardan geldi. Online ticarette ise trend sınır ötesi ihracatta. 2.5 milyon şirketin olduğu Türkiye’de yurtdışına açılmak isteyen girişimciler kurların yüksek olduğu bu dönemi iyi değerlendirmeli. Peki hangi ülkeye ne satarak kazanabilirsiniz” Sorunun cevabı Ticimax’in hazırladığı ihracat haritasında gizli. 

2 BİN EURO HARCANIYOR

Araştırmaya göre, yılda kişi başına ortalama 2 bin euro online harcama yapan Avrupalılar, e-ticaretten en çok ayakkabı, hazır giyim, aksesuar, kozmetik ve güzellik ürünüyle elektronik eşya alıyor. Almanlar en çok kitap ve moda kategorilerini tercih ediyor. Fransızlar moda ve teknoloji ürünleri satın alıyor. Azerbaycan, kaliteli olan her segmentten ürünle ilgileniyor. Hindistan’a dijital oyun satılabilir, inşaat malzemeleri ihraç edilebilir ve ya yazılım sektörüyle alakalı işbirlikleri geliştirilebilir. Çin özellikle lüks segmentte üreticiler için avantajlı bir pazar. Çin’de kaliteli ürünlere para harcamak isteyen 350 milyon insan yaşıyor. Türk KOBİ’ler bu nüfusa tekstil ve deri gibi kalitede iddialı olduğumuz kategorilerde e-ihracat yapabilir. 

ORTADOĞU’YA TESETTÜR

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Ürdün ve Kuveyt’in başı çektiği Ortadoğu da, Türkler için çok büyük fırsatlar sunuyor. Örneğin tesettür giyim satan firmalar Ortadoğu’ya büyük önem veriyor ve stratejilerini bu yönde geliştiriyor. ABD dünyada e-ticarete katılım oranı en yüksek olan ülke. En çok Amazon, Apple ve Wallmart’tan alışveriş yapıyorlar. 

İthalatçıları doğru seçin

İhracat yapacağınız ülkeyi belirledikten sonra sıra o ülkelerdeki ithalatçı firmaları bulmaya geldi. Musaviredanisin.ekonomi.gov.tr sitesi üzerinden seçmiş olduğunuz hedef pazardaki firmaların listesine kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Bazı ülkeler özellikle deniz yoluyla yapılan ithalatlara ait konşimento (bir gemiye teslim edilen yükün alındı belgesi) bilgilerini paylaşırlar. Bu bilgileri alıp işledikten sonra ihracatçı firmaların faydasına sunan siteler de mevcut. Yurtdışına yapılan gönderilerde teslimat sürelerini kısaltmak için ilgili ülkedeki depolarda stok tutabilirsiniz. Bunun için o ülkedeki firmalarla işbirliği de yapabilirsiniz.  

Destekleri kaçırmayın

– Yurtdışı satışlarınızla ilgili KDV iadesi alabilirsiniz.

– E-ticaret siteniz için üyelik desteği alabilirsiniz.

– Yurtdışı pazar araştırması desteği alabilirsiniz.

– Pazar giriş desteği alabilirsiniz.

KAYNAK : AKŞAM GAZETESİ

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ