Askeri alanların kent merkezleri dışına çıkarılması için ilk adım atıldı

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Fetullahçı  Terör Örgütü’nün (FETÖ) darbe girişiminin ardından gündeme gelen askeri alanların  şehir dışına çıkarılmasıyla ilgili çalışmaların başladığını, ilk çalışmayı Tapu  ve Kadastro Genel Müdürlüğü ile yaptıklarını bildirdi.

Askeri alanların kent merkezleri dışına çıkarılması için ilk adım atıldı

Askeri alanların kent merkezleri dışına çıkarılması için ilk adım atıldı  Çevre  ve Şehircilik Bakanı Özhaseki,”Şu anda çalışma başladı, ilk çalışmayı biz  bakanlık olarak tapu kadastroda yaptık. Ne kadarlık bir askeri alan olduğunu  gördük. Mesela İstanbul’un yüzde 2’si askeri alan. Bu arada belki istisna  olabilir, ben bunu bir teklif olarak getireceğim, yeşil alan olarak açılması,  rekreasyon alanı olarak kullanılması, milletin kullanımında olması esas ama ola  ki böyle bir yerden ziyade dönüşüm projelerinde sıkışmışlığımız da var” diye konuştu. Özhaseki, Kanal 7’de katıldığı canlı yayında gündeme ilişkin  değerlendirmelerde bulundu. Kışlaların şehir dışına çıkartılması konusundaki soru üzerine  Özhaseki, kötü ve şer olarak görülen işin bir hayra dönüştüğünü ve doğru yapıya  doğru evrildiğini anlattı.Söz konusu yerlerin 1930-1950 arasında kurulduğunu hatırlatan  Özhaseki, o yıllarda şehrin dışında, çeperlerinde, kenarlarında olan yerlerin  şehirlerin tam merkezinde kaldığını söyledi.

 Silah atış talimleri yapmak isteyen bir grubun şehir içerisinde,  merkezde olmaması gerektiğini ifade eden Bakan Özhaseki, şöyle devam etti: “Dünyanın neresinde var böyle bir şey? Böyle bir yapı yok. O zaman  bunların dışarıya çıkarılması esas. Doğru olanı yapmak lazım. Sayın  Başbakanımızın talimatı şuydu. ‘Bu konuda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Milli  Savunma Bakanlığı ve Maliye bir çalışma yapsınlar, ortak bir çalışma yapsınlar.’  Bunun içerisinde tabii bu taşınan alanlar ne olacak? Öncelikle Sayın  Cumhurbaşkanımızın da Başbakanımızın da işaret ettiği gibi buralar vatandaşın  kullanımına açık yeşil alanlar, rekreasyon alanları, nefes alma yerleri,  şehirlerin çok güzel akciğerleri olabilir.”

KIŞLALAR NEREYE TAŞINACAK

Bu kışlaların nereye taşınacağı konusundaki soru üzerine Bakan  Özhaseki, “Şu anda çalışma başladı, ilk çalışmayı biz Bakanlık olarak tapu  kadastroda yaptık. Ne kadarlık bir askeri alan olduğunu gördük. Mesela  İstanbul’un yüzde 2’si askeri alan. Tamamı idari alanların yüzde 2’sine tekabül  ediyor. Şehrin içerisinde kalmış çok önemli yerler var, yemyeşil yerler var.”  dedi.

   Özhaseki, bu konuda bir görüşünü paylaşarak, şunları kaydetti:  “Bu arada belki istisna olabilir, ben bunu bir teklif olarak  getireceğim, yeşil alan olarak açılması, rekreasyon alanı olarak kullanılması,  milletin kullanımında olması esas ama ola ki böyle bir yerden ziyade dönüşüm  projelerinde sıkışmışlığımızda var. Bazı semtlerde öyle sıkıştık ki yeni rezerv  alan belirleyemiyoruz, rezerv alan belirleyemediğimiz için de mahalle dönüşmüyor.  Bir deprem olduğunda Allah korusun, biliyoruz ki o mahallenin yüzde 80’i  yıkılacak, yok olacak, binlerce insan ölecek orada. Peki, bunu dönüştürmek lazım,  nasıl dönüştüreceğiz? Bunu dönüştürmek için herkesin evini yıkıp, yeniden yapıp  teslim edecek bir yapı da yok. Bir taraftan boş bir alan bulup oraya da taşıyarak  ve çıkan yerleri değerlendirerek, boşalan yerleri değerlendirerek, buna biz ‘raf  sistemi’ de diyoruz, böyle bir alanda da kullanılabilir diye bir fikrim var  benim, ama daha bunu daha sunmadım, kesinleşmedi.”

  

 

KAYNAK : http://www.milliyet.com.tr/askeri-alanlarin-kent-merkezleri-siyaset-2290216/

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ