‘Âşık’ gençlere umut olacak

Âşık Veysel’in hayatını anlatan “Âşık” yarın vizyonda. Filmde Veysel’e can veren halk müziği sanatçısı Emirhan Kartal, “Amacımız görme engelli bir aşığın öyküsünden yola çıkarak gençlere umut olmak” diyor.

‘Âşık’ gençlere umut olacak

Büyük halk ozanı Âşık Veysel’in hayatından esinle beyazperdeye aktarılan “Âşık” yarın seyirciyle buluşuyor. Filmde görme engelli Veysel’in Âşık olma yolundaki hikayesini anlatılıyor. Yönetmenliğini Bilal Babaoğlu’nun üstlendiği filmin başrollerinde Meltem Miraloğlu, Emirhan Kartal ve Âşık Veysel’in torunu oyuncu Yeliz Şatıroğlu gibi isimler yer alıyor. Yeliz Şatıroğlu filmde Veysel’in ikinci eşi Gülizar Hanım’ı canlandırıyor. Türkiye genelinde 50 salonda gösterilecek film, Veysel’in yaşam öyküsüne aşkına, ‘Aşıklığına dek pek çok kesit sunacak.

BİR YOL ÖYKÜSÜ

Filmde ilk kez profesyonel bir oyuncudan ziyade bir bağlama sanatçısı Âşık Veysel’i canlandıracak. Kültür Bakanlığı halk sanatçısı olan 28 yaşındaki Kartal, Kalan Müzik’in sahibi Hasan Saltık’ın önerisiyle rolün sahibi olduğunu söyledi.


TOPRAKLA BULUŞALIM

Kartal, “Âşık”ı şu sözlerle anlattı: “Filmde, Veysel’in Âşık olma yolundaki öyküsünü anlatıyor. Bu filmi diğer çalışmalardan ayıran fark ise sadece eserleriyle değil, karakteri, hayatı, kişiliğiyle birlikte Âşık mahlasını nasıl aldığını, nasıl sevdalandığını, aşkına nasıl karşılık bulamadığını işliyor olması. Görme engelli birini anlattığı için aynı zamanda bir sosyal sorumluluk hikayesi. Âşık edebiyatı ve ozanlık başlı başına bir gelenektir. Ruhsati’den, Karacaoğlan’dan etkilenen, 40 yaşından itibaren ilk kez köyünden çıkan, eserlerini yakmaya çalışan bir ozanın öyküsü.” Filmin yetişkinler için keyifli bir seyir sunan aile filmi olduğunu aktaran Kartal, Âşık’ın nihai amacının ise gençlere ulaşmak olduğunu söyledi. “İnşallah bizden sonraki nesillere Veysel’in hoşgörüsünü, samimiyetini, toprağa olan sevdasını aktarmış oluruz” diyen Kartal, “Veysel’e bakıyoruz. Görme engelli. Ama hiçbir zaman pes etmiyor. İnsanın heyecanını ve azmini kaybetmemesi gerek. Gençler olarak topraktan kopuk yaşıyoruz. Bu noktada toprakla buluşmamız, kültürümüze değer vermemiz gerekiyor. Bu noktada da geçmişteki ozanlarımızdan feyz almamız gerek. 200 şiirinin hepsinde ayrı bir felsefe var. Bunları görmeliyiz. Gençler kendi gelenek görneklerine bağlı kalsınlar, ozanları tanısınlar, kültürlerini bilsinler istiyoruz” şeklinde konuştu.

KAYNAK : Yenişafak

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ