Araç arıza lambaları ne anlama geliyor? Tüm araçların ikaz lambaları ve anlamları

Her sürücünün aracını tanıması ve olası durumlarda ön paneldeki uyarı ışıklarının ne anlama geldiğini bilmesi gerekir. Ortalama donanıma sahip bir araçta yaklaşık olarak 20 adet arıza lambası bulunmaktadır. Peki hangi uyarı lambası hangi arızayı belirtir? İşte ikaz lambalarının anlamları ve daha fazlası…

Araç arıza lambaları ne anlama geliyor? Tüm araçların ikaz lambaları ve anlamları

Her aracın ön panelinde arıza ikaz lambaları bulunmaktadır. Aracınız ister yeni ister eski olsun hayati önem taşıyan, olası durumlarda sürücüye bilgi veren arıza lambaları bulunmaktadır. İkaz lambalarından birisi yandıysa, otomobilinizde yolunda gitmeyen bir şeyler olduğuna işarettir. Malesef ki çok az sürücü aracındaki bu uyarı lambalarını tanıyıp, hangi arızayı verdiğini bilmektedir. Bu sebepten ötürü basit arızalar önemsenmediği zaman, ileride çok büyük masraf açması kaçınılmazdır. İşte araç arıza lambaları ve anlamları…

 

Yukarıdaki resimde gösterilen ikazlar numaralandırılmıştır. Aracınızda yanan ikaz ışığının numarasını resimden bulup aşağıda numaralandırılmış açıklamalardan ne anlama geldiğini öğrenebilirsiniz.

 

1. Ön sis lambasının açık olduğunu belirtir.

2. Elektrik Kontrollü Direksiyon Sistemi Lambası (EPS) kontağı açtığınızda otomatik olarak yanar. Eğer arabayı çalıştırdıktan 4 saniye içinde ışık sönmezse direksiyon sisteminde bir arıza olduğunu belirtir. Bu arıza sonucunda da direksiyon bir müddet sonra sertleşir.

3. Arka sis lambası açık olduğunu belirtir.

4. Ön cam yıkama sıvı seviyesinin az olduğunu belirtir. Ancak kontağı açtıktan 4 saniye sonra bu ikazlar söner. Eğer sönmezse yıkama sıvısı azaldığını gösterir. Bu durumda yıkama sıvısı ekleyin.  

5. Fren balatalarının aşındığını belirtir.

6. Hız sabitlenme özelliğine sabit araçlar bu ikaz bulunur. Aracı hız sabitlemeye aldığınızda yanar.

7. Sağa ve sola dönerken vermeniz gereken sinyallerdir.

8. Aydınlık ve yağmur sensörü yağış esnasında ışığın kırılma derecesini ve yansıma durumunu hesaplayarak kontrol ünitesine bildirir.

9. Kış modu butonu ile aktif edebileceğiniz bu sistem, buzlu ve kaygan bir yolda yumuşak bir sürüş yapmanızı sağlar.

10. Mesaj uyarı lambası desteklenen bazı mesajlar sarı veya kırmızı olarak yanar. Mesaj normal bir öneme sahipse sarı, çok büyük bir öneme sahipse de kırmızı yanar.  

11. Kızdırma Bujisi Uyarı Lambası kontağı açtığınızda 4 saniye boyunca yanar. Eğer sönmezse yakıt sisteminin su sıcaklık sensöründe problem olduğunu belirtir.

12. Bu uyarı lambası dış ortam sıcaklığına göre sarı veya kırmızı renkte yanar. Eğer ortam sıcaklığı +4°C (39ºF) ve +0°C (32ºF) değerleri arasında ise sarı renk, +0ºC (32ºF) altındaki sıcaklıklarda yanarsa kırmızı renkte yanar.

13. Kontak anahtarı uyarı ışığı araç çalışır vaziyetteyken yanarsa bir arıza olduğunu belirtir ve kontağı kapatmadan yetkili servise çekmeniz gerekir.

14. Anahtar araçta değil uyarı ışığıdır. (Anahtarsız giriş sistemi ile donatılmış araçlar için geçerlidir.)

15. Anahtar çipi pilinin zayıf olduğunu belirtir.

16. Takip mesafesi uyarı ışığıdır.

17. Kontağı açtığınızda debriyaj pedalına basılması gerektiğini belirtir. 

18. Otomatik vites kolunun hareket ettirmeniz için fren pedalına basmanız gerektiğini belirtir.

19. Direksiyon kilidi uyarısıdır. Eğer bu ışık kırmızı renkte yanıyorsa aracın sürülmemesi gerektiğini belirtir. Eğer sarı renkte yanarsa direksiyon kilidinde arıza olduğunu belirtir.

20. Uzun huzmeli farların açık olduğunu belirtir.

21. Bu ikaz yanarsa ya lastik basıncı düştüğünde ya da lastik basıncı kontrol sisteminde arıza olduğunu belirtir.

22. Kısa farlar, sinyaller veya stop lambaları yandığında ya da herhangi bir arıza anında yanar.

23. Park Lambaları, fren lambaları, arka sis lambaları, sinyal lambaları, iç aydınlatma lambaları, plaka lambaları, gündüz sürüş farlarından en az birinde arıza olduğunu belirtir.

24. Dış fren ampulü arızalı olduğunu belirtir.

25. Dizel partikül filtresi göstergesi DPF içerisindeki filtrelerin tıkandığını belirtir. Dizel araçlarda bulunan bu arıza lambasının yanması dizel partikül filtresinin fazla kurumla dolduğu anlamına gelir. Aracınızı 4. viteste 3000 devir/dakikanın üzerinde 15-20 dakika boyunca kullanırsanız dizel partikül filtresi temizlenecektir. Hala sönmezse servise başvurmanızda fayda vardır.

26. Römork bağlanan araçların römorka verdiği elektrik kesildiğinde yanar.

27. Hava süspansiyon uyarı ışığıdır. Bu ışık sistem genellikle bir hatadan dolayı aracın taşıma, denge ve yerden yükseklik durumlarında yanar.

28. Şeritte tutma asistanıdır. Bu sistem sayesinde orantısız bir şekilde şeritte gitmenizi engeller. Eğer bu ikaz cihazı sürekli kırmızı yanarsa sistemde bir arıza olduğunu belirtir.

29. Katalitik konvertör uyarı ışığıdır. Aşırı ısınma ve hasar olduğunda yanar.

30. Emniyet kemeri takılı olmadığını belirtir.

31. Otomatik vitesli araçlarda aracı park ettikten sonra vitesi “Park” durumuna getirdiğinizde yanar. Bunun dışında herhangi bir durumda yanarsa park sistemi ile ilgili bir sorun olduğunu belirtir.

32. Şarj sistemi ikaz lambasıdır. Kontağı açtığınızda yanar ve motor çalıştığında da söner. Eğer bu durumların dışında yanarsa ya akünün boşaldığını ya da şarj sisteminde bir sorun olduğunu belirtir. Aracınızı sürmeyin.

33. Park etme yardım sistemi ikaz lambasıdır. Kontak açıldığında 4 saniye yanar ve sonra da söner. Bunun dışında yandığında ise sistemde bir arıza olduğunu belirtir.

34. Servis arıza uyarı lambasıdır. Kontağı açtığınızda 4 saniye yanıp söner. Eğer bu ışık sürekli yanıp sönerse aracınızı kesinlikle bakıma götürmeniz gerektiğini belirtir.

35. Adaptif ışık sistemi uyarı ışığıdır. Farlarda bir arıza olduğunu belirtir.

36. Far seviye kontrolü bildirim ışığıdır. Eğer bu ışık yanarsa far seviye kontrol sisteminin bir arızası olduğunu belirtir.

37. Arka spoyler bildirim ışığıdır. Arka spoyler sisteminde bir arıza olduğunu belirtir.

38. Cabrio çatı bildirim ışığıdır. Çatı açma veya kapama yapılırken bu lamba yanar ve sonra söner. Eğer açma kapama yapmıyorken yanarsa sistemde bir arıza olduğunu belirtir.

39. Hava yastığı ve emniyet kemeri sistemi uyarı lambasıdır. Kontak açıldığında birkaç kez yanıp söner. Eğer bu ışık sönmezse hava yastığında bir problem olduğunu belirtir.

40. Fren sistemi ikaz lambasıdır. El frenini çektiğinizde yanar, indirdiğinizde de söner. Eğer sönmezse fren sisteminde bir arıza olduğunu belirtir.

41. Su uyarı lambasıdır. Eğer yakıt filtresindeki su seviyesi belirli bir seviyeyi aşarsa bu simge yanar.

42. Airbag sisteminin kapalı olduğunu belirten uyarı ışığıdır.

43. Mekanik ya da elektrik sisteminde bir arıza olduğunu belirtir.

44. Kısa farların açık olduğunu belirtir.

45. Aracın hava filtresinin kirlendiğinde değiştirilmesi gerektiğini belirtir. 

46. ECO göstergesi simgesidir. Özellik uzun yolda aracınızı ekonomik olarak sürmenizi bilgilendiren bir sistemdir. ECO açıksa panelde yeşil ışık yanar.

47. İniş Kontrol Sistemi (DCS) aktif ve hazır değil uyarı lambasıdır. Yeşil yanarsa bu sistemin aktif olduğunu sarı yanarsa hazır olmadığını belirtir.

48. Motor soğutma sıvısı sıcaklık ikaz lambasıdır. Kontağı açtığınızda 4 saniye yanar ve sonra söner. Eğer sönmezse motor soğutma sıvısının aşırı ısınmış olduğunu belirtir.

49. ABS ikaz lambasıdır. Kontağı açtığınızda 4 saniye yanar sonra söner. Eğer kontağı açtığınızda sönmezse ABS sisteminde bir sorun olduğunu belirtir.

50. Yakıt filtresi su kapanı uyarı lambasıdır. Kontağı açtığınızda 4 saniye yanar ve sonra söner. Aracı kullanırken yanarsa yakıt filtresinde su olduğunu belirtir. yanar ve birkaç saniye sonra söner. Sürüş esnasında yanarsa, yakıt filtresinde suyun belli bir seviyeyi aştığını belirtir.

51. Açık kapı ikaz lambasıdır. Kapının açık olduğunu veya tam olarak kapanmadığını belirtir.

52. Motor kaputunun açık olduğunu belirtir.

53. Azalan Yakıt Uyarısı lambasıdır. Kontağı açtığınızda 4 saniye yanar ve sonra söner. Eğer yakıtınız az ise ışık sönmez.

54. Otomatik vites arıza uyarı ışığıdır. Bu lamba yandığında size mesaj gönderecektir. O mesaja göre hareket edin veya yetkili servise götürün.

55. Hız sınırlayıcı olan araçlarda hız limiti aşıldığında yanar.

56. Adaptif süspansiyon amortisörler uyarı ışığıdır.

57. Motor yağ basıncı ikaz lambasıdır. Kontağı açtığınızda 4 saniye yanar ve sonra söner. Eğer sürüş esnasında yanarsa motorun yağ basıncının ciddi derecede düştüğünü belirtir.

58. Ön cam buğu çözücüsünün aktif olduğunu gösteren lambadır. Eğer bu ışık yanarken ön cam buğusunun çözülme işlemi yapılmazsa sistemde bir sorun vardır.

59. Bagaj kapağının açık olduğunu belirten uyarı lambasıdır.  

60. Elektronik Stabilite Programı (ESP) hem aktif hem de ikaz lambasıdır. Kontağı açtığınızda 4 saniye yanar, sonra söner. Eğer bunun dışında yanarsa ESP sisteminde bir arıza olduğunu belirtir.

61. Yağmur sensörünün aktif olduğunu belirtir. 

62. Egzoz sistemi kontrol lambasıdır. Kontağı açtığınızda 4 saniye yanar ve sonra söner. Eğer lamba bu durumun dışında yanarsa bir arıza olduğunu belirtir.

63. Arka cam buğu çözme rezidansının çalıştığını belirtir.

64. Otomatik cam sileceğinin otomatik olarak çalıştığını belirtir. 

 

KAYNAK : Haber7

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ