Antika yüzüğün motifi sadece gün ışığında ortaya çıkıyor

Tokat’ın Erbaa ilçesinde yaşayan ve 23 yıldır antika eşyalar biriktiren avukat Necdet Dilek’in koleksiyonunda 301 eser bulunuyor. ugüne kadar aralarında sikke, Roma ve Yunan dönemlerine ait cam eserler, bilezikler, heykelcikler, kılıçlar, mızrak uçları, ölülere mezar hediyeleri bulunan pek çok eser topladığını anlatan Dilek, bunlar arasında zümrüt taşlı bir yüzük ile bir kılıcın öne çıktığını kaydetti. Yüzüğün üzerinde sadece gün ışığında ortaya çıkan Büyük İskender motifi var.

Antika yüzüğün motifi sadece gün ışığında ortaya çıkıyor

Tokat’ın Erbaa ilçesinde 23 yıldır antika biriktiren avukat Necdet Dilek, yaptığı açıklamada, üniversiteyi İstanbul’da tamamladıktan sonra memleketi Erbaa ilçesine dönerek avukatlık yapmaya başladığını söyledi.

Eski eserlere hep ilgi duyduğunu dile getiren Dilek, 1994 yılında koleksiyoner belgesi alarak antika eserler toplamaya başladığını belirtti.

Bugüne kadar aralarında sikke, Roma ve Yunan dönemlerine ait cam eserler, bilezikler, heykelcikler, kılıçlar, mızrak uçları, ölülere mezar hediyeleri bulunan pek çok eser topladığını anlatan Dilek, bunlar arasında zümrüt taşlı bir yüzükile bir kılıcın öne çıktığını kaydetti.

Yüzüğü 2006 yılında satın aldığını belirterek Dilek, “Yüzüğün taşının üzerinde herhangi bir iz olmaması bende ‘Acaba zümrüt olabilir mi?’ duygusu uyandırdı. Geçen yıl İzmir’deki bir firmaya inceleme yaptırarak taşın zümrüt, yüzüğün madeninin de 21,5 ayar altın olduğuna dair ekspertiz raporu aldım” dedi.

Yüzüğün taşın zümrüt, madeninin de 21,5 ayar altın olduğu belirlendi.

Motif sadece gün ışığında ortaya çıkıyor

Yüzüğün içindeki motifin taşın altında olduğunu anlatan Dilek, şöyle devam etti:

“Yüzükteki motif Büyük İskender’e ait. Motif sadece güneş ışığında beliriyor. Akşamları farklı ışıklarda pek çok kez denememize rağmen ortaya çıkmadı. Sadece güneş ışığı olunca ortaya çıkıyor. Oldukça değerli olan yüzüğü banka kasasında saklıyorum. Bu eserlerin başına bir şey gelmemesi için banka kasası bir yerde gereklidir.”

740. Türk Dil Bayramı etkinlikleri başladı

Türkçe’nin resmi devlet dili oluşu nedeniyle her yıl geleneksel olarak düzenlenen, Türk Dil Bayramı ve Karamanoğlu Mehmet Bey’i anma etkinlikleri Ermenek ve Balkusan’da başladı. Üç gün boyunca sürecek olan programda, Ermenek Belediyesi pek çok kültürel etkinliğe ev sahipliği yapacak.Ülkemizin tek resmi dilinin Türkçe olduğu gerçeğinden hareketle; toplumda dil bilincinin oluşturulması ve geliştirilmesine olanak sağlayan Türk Dil Bayramı, her sene ülkemizde kutlanıyor. Geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu sene de Ermenek’te düzenlenen anma ve Türk Dil Bayramı kutlamalarına siyaset ve sanat dünyasından birçok isim katılacak.Türkçe’nin İlk Defa Resmî Dil Olarak İlân Edilişi: Konya çevresinde kurulan Karamanoğulları Beyliği hükümdarı l. Mehmed Bey ilk defa Türkçeyi Türkiye’nin Tek Resmî Lisanı Olarak İlân etmiştir. (13 Mayıs 1277) Karamanoğlu I. Mehmed Bey, Selçuklu Hanedanı namına Konya’da: “Bugünden sonra divanda, dergâhta, bârgâhta, mecliste ve meydanda Türkçe’den başka dil kullanılmaması” hakkındaki mühim fermanını neşretmiştir. Osmanoğulları, Türkçe’nin mutlak hâkimiyetini XVI. asırda temin eylemişlerdir. Mehmed Bey’in fermanı, Türk kültür tarihinin mühim hâdiselerindendir. Bugün “Dil Bayramı” olarak her yıl 12-13-14 Mayıs’ta uluslararası çapta kutlanmaktadır.

KAYNAK : Yenişafak

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ