Antep fıstığı faydaları ve zararları nelerdir? Antep fıstığı günde ne kadar tüketilir?

Kuruyemişler, içerdiği doğal yağlarla kalp-damar sağlığını koruyan önemli besinlerdir. Antep fıstığı da içerdiği doğal yağ ve yüksek besin değerleri sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı vücut direncini arttırmaktadır. Ölçülü tüketilmesi durumunda vücudun toksinlerden arınmasına yardımcı olmaktadır. İşte zeka ve beden gelişiminde etkili olan Antep fıstığının faydaları ve besin değerleri…

Antep fıstığı faydaları ve zararları nelerdir? Antep fıstığı günde ne kadar tüketilir?

Anadolu ve Orta Doğu’da yetiştirilen Antep fıstığı, düzenli olarak tüketilmesi durumunda sağlığa birçok faydası bulunmaktadır. Özellikle kalp hastalarının rahatlıkla tüketmesi önerilen Antep fıstığı hiç kolesterol içermediği için kalp krizi riskini azaltmaktadır. Antep fıstığı, antioksidan kaynağı bir besin olmasından dolayı vücudu toksinlerden arındırarak kanser hücrelerinin yok olmasına katkı sağlamaktadır. Antep fıstığının içerdiği doğal yağlar, cildin doğal nem dengesini koruyarak daha güzel ve parlak bir görüntü kazandırmaktadır. Sağlığa birçok faydası olan Antep fıstığının ölçülü tüketilmesine dikkat edilmelidir. Sağlıklı olduğu düşüncesiyle abartarak tüketmek vücut dengesinin bozulmasına yol açabilir. 

ANTEP FISTIĞININ FAYDALARI NELERDİR?

Kuruyemişler, insan bedeninde iç organların daha düzenli ve sağlıklı çalışmasını sağlarken cildin kurumasına engel olmaktadır. Bir porsiyon yaklaşık olarak 50 adet Antep fıstığı içerdiği zengin besin değerleri sayesinde vücudun günlük olarak ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri karşılamaktadır. Bedenin ihtiyaç duyduğu besin değerlerine dikkate alarak beslenmek, bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı vücut direncini arttırmaktadır. Antep fıstığının sağlığa olan faydaları şöyledir:

Antioksidan deposudur. Bir besinin vücuda olan yararlarını incelerken ilk olarak antioksidan içermesi dikkate alınmaktadır. Antioksidan kaynağı besinler, sağlıksız beslenmeden kaynaklı olarak vücutta biriken toksinlerden arındırdığı için zehirlenmelere karşı bedeni güçlendirmektedir. Ayrıca kanser hücreleri olarak bilinen serbest radikallerin vücuttan atılmasını da sağlamaktadır.

Antep fıstığı yağlı bir besin olmasına rağmen içerdiği yağların %90’ı yararlı yağlar olduğundan dolayı vücuda zarar vermemektedir. Kolesterol içermediği için kan dolaşımını dengeleyerek kalp krizi riskini azaltmaktadır. 

Akciğer, karaciğer ve böbreklerin iltihap ve yağlanmalarına engel olur ve temizlenmesini sağlar. Böylece iç organların daha düzenli çalışmasını sağlamaktadır. 

Kandaki kolesterol ve yağ seviyesini düşürmeye yardımcı olur. 

Kansızlığa karşı günde bir porsiyon Antep fıstığı tüketilmesi önerilir. 

Hamile kadınların Antep fıstığı tüketmeleri bebeklerin gelişimine katkı sağladığı gibi çocukların Antep fıstığı tüketmeleri ise zeka gelişimine etkilidir. 

Kan dolaşımına etkili olan Antep fıstığı, damar tıkanıklığına karşı etkilidir. Kalp ve damar sağlığına faydalı olan Antep fıstığını tüketirken dikkatli olmak gerekir. Sağlıklı olduğu gerekçesiyle fazla tüketmek sakıncalı olabilir.

İçerdiği doğal ve faydalı yağlar sayesinde cildin nem dengesini sağlar ve cildin daha güzel ve bakımlı görülmesini sağlar. Yazın maruz kalınan zararlı güneş ışınlarına karşı da cildin onarılmasına yardımcı olmaktadır. 

Antep fıstığı lif kaynağı bir besin olması sebebiyle tüketilen besinlerin daha kolay sindirilmesine yardımcı olmaktadır. Kabızlık gibi sindirim problemlerine iyi geldiği bilinmektedir. 

Diyet yapan kişilerin vücutlarından fazla ve zararlı şekerlerin atılmasında etkili olduğu diyetisyenler tarafından bildirilmektedir. 

Kas yapısını güçlendirdiği ve enerji verdiği için sporcuların tüketmesi de önerilmektedir. 

ANTEP FISTIĞI ZARARLARI

Birçok sağlık problemine faydalı olan Antep fıstığı, anne karnındaki bebeklerin gelişiminden, kalp ve damar sağlığına kadar pek çok yararı bulunmaktadır. Ancak her besinde olduğu gibi Antep fıstığında da ölçüsüz tüketim vücuda zarar vermektedir. Yağ içeren bir besin olduğu için fazla tüketilmesi durumunda kilo almaya ve sivilce oluşumuna neden olabilir. Günlük olarak bir avuç (takribi 40-45 adet) tüketilmesi tavsiye edilmektedir. 

BİR PORSİYON (40 ADET) ANTEP FISTIĞI BESİN DEĞERLERİ

Karbonhidrat (g) 5.66
Protein (g) 4.21
Yağ (g) 9.16
Lif (g) 2.06
Kolesterol (mg) 0
Sodyum (mg) 1.2
Potasyum (mg) 201.4
Kalsiyum (mg) 21.4
Vitamin A (iu) 53.2
Vitamin C (mg) 0.6
Demir 0.81

KAYNAK : Haber7

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ