Anayasa teklifinin 9. maddesi kabul edildi

Anayasa değişikliği teklifinin 9. maddesi de kabul edildi. Bu maddeyle ‘devletin başı’ olarak tanımlanan Cumhurbaşkanının ​yürütme yetkisine ilişkin konularda kararname çıkarabilmesi öngörülüyor.

Anayasa teklifinin 9. maddesi kabul edildi

TBMM Anayasa Komisyonu’nda görüşülen anayasa değişikliği teklifinin 9. maddesi kabul edildi.

9. madde, Cumhurbaşkanının yürütme yetkisine ilişkin konularda kararname çıkarabilmesini öngörüyor.

Maddenin ayrıntıları ise şu şekilde:

Cumhurbaşkanı Devletin başıdır. Yürütme yetkisi Cumhurbaşkanına aittir.Cumhurbaşkanı, Devlet başkam sıfatıyla Türkiye Cumhuriyetini ve Türk Milletinin birliğini temsil eder; Anayasanın uygulanmasını. Devlet organlarının düzenli ve uyumlu çalışmasını temin eder.Gerekli gördüğü takdirde, yasama yılının ilk günü Türkiye Büyük Millet Meclisinde açılış konuşmasını yapar.Ülkenin iç ve dış siyaseti hakkında Meclise mesaj verir.Kanunları yayımlar.Kanunları tekrar görüşülmek üzere Türkiye Büyük Millet Meclisine geri gönderir.Kanunların, Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünün tümünün veya belirli hükümlerinin Anayasaya şekil veya esas bakımından aykırı oldukları gerekçesi ile Anayasa Mahkemesinde iptal davası açar.Cumhurbaşkanı yardımcıları ile bakanları atar ve görevlerine son verir. Üst düzey kamu yöneticilerini atar ve görevlerine son verir.Yabancı devletlere Türkiye Cumhuriyetinin temsilcilerini gönderir, Türkiye Cumhuriyetine gönderilecek yabancı devlet temsilcilerini kabul eder.Milletlerarası andlaşma akdeder ve yayımlar.Anayasa değişikliklerine ilişkin kanunları gerekli gördüğü takdirde halkoyuna sunar.Milli güvenlik politikalarım belirler ve gerekli tedbirleri alır.Türk Silahlı Kuvvetlerinin Başkomutanlığım temsil eder.Türk Silahlı Kuvvetlerinin kullanılmasına karar verir.Sürekli hastalık, sakatlık ve kocama sebebi ile kişilerin cezalarım hafifletir veya kaldırır.Cumhurbaşkanı, yürütme yetkisine ilişkin konularda Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarabilir. Anayasanın ikinci kısmının birinci ve ikinci bölümlerinde yer alan temel haklar, kişi haklan ve ödevleriyle dördüncü bölümde yer alan siyasi haklar ve ödevler Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile düzenlenemez. Anayasada münhasıran kanunla düzenlenmesi öngörülen konularda Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkanlamaz, Kanunda açıkça düzenlenen konularda Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkanlamaz. Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile kanunlarda farklı hükümler bulunması halinde kanun hükümleri uygulanır. Türkiye Büyük Millet Meclisinin aynı konuda kanun çıkarması durumunda Cumhurbaşkanlığı kararnamesi hükümsüz hale gelir.Cumhurbaşkanı, kanunların uygulanmasını sağlamak üzere ve bunlara ay kın olmamak şartıyla, yönetmelikler çıkarabilir.Kararnameler ve yönetmelikler, yayımdan sonraki bir tarih belirlenmemişse. Resmî Gazetede yayımlandıkları gün yürürlüğe girer.Cumhurbaşkanı ayrıca Anayasada ve kanunlarda verilen seçme ve atama görevleri ile diğer görevleri yerine getirir ve yetkileri kullanır.

Anayasa teklifinde HSYK’nın üye sayısı 13’e çıkarıldı

AK Parti’nin anayasa değişikliği teklifinde, 12 olarak öngörülen Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üye sayısının 13’e çıkarıldığı, Adalet Bakanı ile müsteşarının da HSYK’nın doğal üyesi olduğu öğrenildi.

Cumhurbaşkanı’nın yetkilerine ilişkin maddede değişiklik

TBMM Anayasa Komisyonu, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifini görüşmeye devam ediyor.Değişiklik teklifindeki Cumhurbaşkanı’nın kamu kurumlarıyla ilgili kararname çıkarma yetkisinin yer aldığı 15. maddenin yeniden düzenlenmesine karar verdi.Kararname yetkisi 11. maddeye ekleniyorYeni Şafak’ın edindiği bilgiye göre, AK Parti Genel Başkanı Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında toplanan AK Parti MYK’da ilgili madde de ele alındı. Bu maddenin tekliften çıkarılması ve 11. maddeye eklenmesi kararlaştırıldı. Yedek milletvekilliği ile ilgili düzenlemenin çıkarılmasıyla birlikte madde sayısı 20’ye düşen teklif, böylece toplam 19 madde olacak. Cumhurbaşkanının yürütme yetkisine ilişkin konularda kararname çıkarmasını öngören madde ise teklifte duruyor.AK Parti’nin önerdiği teklifin 15. maddesi şu şekildeydi:”Merkezi idare kapsamındaki kamu kurum ve kuruluşlarının; kuruluş, görev, yetki ve sorumlulukları cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile düzenlenir.”Anayasa teklifindeki ‘doğuştan Türk’ şartı kaldırıldı Anayasa teklifinde HSYK’nın üye sayısı 13’e çıkarıldı Anayasa değişikliği teklifinin 7. maddesi kabul edildi Anayasa değişikliğinde kabul edilen ilk 4 madde ile neler değişti?

Anayasa teklifindeki ‘doğuştan Türk’ şartı değişti

TBMM Anayasa Komisyonu’nda görüşülen anayasa değişikliği teklifinin 8. maddesi kabul edildi.Teklifteki Cumhurbaşkanı seçilmek için gerekli olan ‘doğuştan Türk olma’ şartı değiştirildi. AK Parti’nin getirdiği yeni önergeyle Cumhurbaşkanlığı için ‘Türk vatandaşı olma’ şartı aranacak.Önergeyle, cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci oylamasında, tek adayın geçerli oyların çoğunluğunu alamaması durumunda, uygulamada doğabilecek tereddütlerin önüne geçilebilmesi amacıyla, cumhurbaşkanı seçiminin yenileneceğine ilişkin hüküm getiriliyor.Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci oylamasında, adayın geçerli oyların çoğunluğunu alamaması halinde, TBMM seçimi yapılmayacak, sadece cumhurbaşkanı seçimi yenilenecek.Seçimlerin tamamlanamaması halinde, yenisi göreve başlayıncaya kadar mevcut cumhurbaşkanının görevi devam edecek.8. maddenin öngördüğü diğer değişiklikler şöyle:Cumhurbaşkanı, Türk vatandaşı olan, kırk yaşını doldurmuş, yüksek öğrenim yapmış, milletvekili seçilme yeterliliğine sahip kişiler arasından seçilir. Cumhurbaşkanı görev süresi beş yıldır. Bir kimse iki defa Cumhurbaşkanı seçilebilir. Cumhurbaşkanı siyasi parti grupları en son yapılan seçimlerde toplam geçerli oyların tek başına veya birlikte en az yüzde beşini almış olan siyasi partiler ile en az yüz bin seçmen tarafından aday gösterilebilir.Anayasa teklifinde HSYK’nın üye sayısı 13’e çıkarıldı Cumhurbaşkanı’na kararname yetkisi iptal edildi Anayasa değişikliği teklifinin 7. maddesi kabul edildi Anayasa değişikliğinde kabul edilen ilk 4 madde ile neler değişti? Yedek vekillik iptal

KAYNAK : Yenişafak

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ