Anayasa teklifinde ikinci tur: Onbirinci madde kabul edildi

TBMM Genel Kurulunda, ikinci tur görüşmeleri yapılan anayasa değişikliği teklifinin 11’inci maddesi 342 oyla kabul edildi.

Anayasa teklifinde ikinci tur: Onbirinci madde kabul edildi

Anayasa değişiklik teklifinin 2.turunda 11. maddesi 342 evet oyuyla kabul edildi.

Teklifin 11’inci maddesine göre, TBMM, üye tam sayısının 5’te 3 çoğunluğu ile seçimlerin yenilenmesine karar verebilecek. TBMM genel seçimi ile Cumhurbaşkanlığı seçimi birlikte yapılacak.

Cumhurbaşkanının, seçimlerin yenilenmesine karar vermesi halinde TBMM genel seçimi ile Cumhurbaşkanlığı seçimi birlikte yapılacak.

Cumhurbaşkanının ikinci döneminde Meclis tarafından seçimlerin yenilenmesine karar verilmesi halinde cumhurbaşkanı bir kez daha aday olabilecek.

Seçimlerinin birlikte yenilenmesine karar verilen Meclisin ve cumhurbaşkanının yetki ve görevleri, yeni Meclisin ve cumhurbaşkanının göreve başlamasına kadar devam edecek. Bu şekilde seçilen Meclis ve cumhurbaşkanının görev süreleri de 5 yıl olacak.

10. madde: Genel seçime bir yıl ve daha az kalmışsa, TBMM seçimi de cumhurbaşkanı seçimiyle yenilenecek.

TBMM Genel Kurulunda, ikinci tur görüşmeleri yapılan anayasa değişikliği teklifinin 10’uncu maddesi 340 oyla kabul edildi.

Genel Kuruldaki gizli oylamaya 481 milletvekili katıldı. Oylamada 340 kabul, 136 ret oyu kullanıldı; 3 boş, 2 geçersiz oy çıktı.

Maddeye göre, cumhurbaşkanı, seçildikten sonra bir veya daha fazla cumhurbaşkanı yardımcısı atayabilecek.

Cumhurbaşkanlığı makamının herhangi bir nedenle boşalması halinde 45 gün içinde cumhurbaşkanı seçimi yapılacak. Yenisi seçilene kadar cumhurbaşkanı yardımcısı, cumhurbaşkanlığına vekalet edecek ve cumhurbaşkanına ait yetkileri kullanacak.

Genel seçime bir yıl ve daha az kalmışsa, TBMM seçimi de cumhurbaşkanı seçimiyle yenilenecek.

9. maddeye: Cumhurbaşkanı hakkında, bir suç işlediği iddiasıyla TBMM üye tam sayısının salt çoğunluğunun vereceği önergeyle soruşturma açılması istenebilecek.

Meclis, önergeyi en geç bir ay içinde görüşecek ve üye tam sayısının 5’te 3’ünün gizli oyuyla soruşturma açılmasına karar verebilecek. Soruşturma açılmasına karar verilmesi halinde, TBMM’deki partilerin güçleri oranında komisyona verebilecekleri üye sayısının 3 katı olarak gösterecekleri adaylar arasından, her siyasi parti için ayrı ayrı ad çekme suretiyle kurulacak 15 kişilik bir komisyon tarafından soruşturma yapılacak.

Komisyon, soruşturma sonucunu belirten raporunu 2 ay içinde Meclis Başkanlığına sunacak. Soruşturmanın bu sürede bitirilememesi halinde, komisyona bir aylık yeni ve kesin bir süre verilecek.

Rapor, Başkanlığa verildiği tarihten itibaren 10 gün içinde dağıtılacak, dağıtımından itibaren 10 gün içinde Genel Kurulda görüşülecek. TBMM, üye tam sayısının 3’te 2’sinin gizli oyuyla Yüce Divan’a sevk kararı alabilecek.

Yüce Divan yargılaması 3 ay içinde tamamlanacak

Yüce Divan yargılaması 3 ay içinde tamamlanacak. Bu sürede tamamlanamazsa bir defaya mahsus 3 aylık ek süre verilecek, yargılama bu sürede kesin olarak sonlandırılacak.

Hakkında soruşturma açılmasına karar verilen cumhurbaşkanı seçim kararı alamayacak.

Yüce Divan’da seçilmeye engel bir suçtan mahkum edilen cumhurbaşkanının görevi sona erecek. Cumhurbaşkanının görevde bulunduğu sürede işlediği iddia edilen suçlar için görevi bittikten sonra da bu madde hükmü uygulanacak.

8. madde: Yürütme yetkisi Cumhurbaşkanının oluyor

Anayasa değişiklik teklifinin sekizinci maddesi 339 kabul edildi.

Genel Kuruldaki gizli oylamaya 483 milletvekili katıldı. Oylamada 339 kabul, 138 ret oyu kullanıldı; 3 oy geçersiz, 2 boş oy, 1 oy çekimser çıktı.

Genel Kurulda uzun süren gerginliklerin ardından görüşmelerine başlanan Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifinin 8’inci maddesine göre, Anayasanın, “cumhurbaşkanının görev ve yetkilerine” ilişkin maddede değişiklik yapılıyor ve cumhurbaşkanına “devlet başkanı” sıfatı getiriliyor.

Devletin başı olan cumhurbaşkanına, yürütme yetkisi de veriliyor.

Cumhurbaşkanı, “devlet başkanı” sıfatıyla Türkiye Cumhuriyeti’ni ve Türk milletinin birliğini temsil edecek, anayasanın uygulanmasını, devlet organlarının düzenli ve uyumlu çalışmasını sağlayacak.

Gerekli gördüğü takdirde, yasama yılının ilk günü TBMM’de açılış konuşmasını yapacak. Ülkenin iç ve dış siyaseti hakkında Meclise mesaj verecek.

Cumhurbaşkanı, kanunları yayımlayacak ve kanunları tekrar görüşülmek üzere TBMM’ye geri gönderecek. Kanunların, TBMM İçtüzüğü’nün tümünün veya belirli hükümlerinin anayasaya şekil veya esas bakımından aykırı oldukları gerekçesiyle Anayasa Mahkemesinde iptal davası açacak.

TBMM Genel Kurulunda gerginlik

TBMM Genel Kurulunda, kendini kürsüye kelepçeleyerek anayasa değişiklik teklifini protesto eden Nazlıaka, ikna konuşmalarına rağmen eylemini sürdürdü. Nazlıaka, bağımsız bir milletvekili olarak konuşma hakkını yeterince kullanamadığını da söyledi.Eski Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı AK Parti Denizli Milletvekili Sema Ramazanoğlu ve AK Parti’li bazı kadın milletvekilleri Nazlıaka’yı ikna için bir süre kendisiyle konuştu. Eylemini sürdürmek isteyen Nazlıaka ise muhalefet sıralarına seslenerek, kadın milletvekillerinin yanına gelmesini istedi.Bu sırada, AK Parti İstanbul Milletvekili Tülay Kaynarca, Nazlıaka’ya, “Meclis çalışacak. Maksat hasıl oldu. Burayı meşgul etmeyin.” dedi.Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, Nazlıaka’nın eylemini sonlandırmaması üzerine birleşime 15 dakika daha ara verdi.Nazlıaka kendisini Meclis kürsüsüne kelepçeledi AK Partili kadın milletvekilleri bu sırada Nazlıaka’ya müdahale ederek, kelepçeyi zorla çıkarmaya çalıştı. Aylin Nazlıaka ise direnerek, AK Parti milletvekillerine “bırakın” diye bağırıp, tepki gösterdi. Bu sırada kürsü etrafında toplanan HDP’li milletvekilleri de AK Parti’li milletvekillerine tepki gösterdi. HDP’li kadın milletvekilleri ile AK Parti Antalya Milletvekili Gökcen Özdoğan Enç arasında kavga çıktı. Bazı kadın milletvekillerinin yere düştüğü, birbirlerine vurdukları, saçlarını çektikleri görüldü. Aylin Nazlıaka, muhalefet milletvekilleri, Enç de AK Parti milletvekilleri tarafından Genel Kurul salonundan çıkarıldı.HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, “Gökçen nerede? Gelecek o buraya. Meclis Başkanvekiline (Pervin Buldan) tekme atmak ne demek?” dedi. CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, AK Parti sıralarına yönelik, Enç’in, CHP İstanbul Milletvekili Şafak Pavey’e de vurduğunu ve Pavey’in yere düştüğünü söyleyerek tepki gösterdi.Bu arada, Pervin Buldan’ın Güven Hastanesi’ne kaldırıldığı, Şafak Pavey’in de yere düştüğü sırada kol protezinin çıktığı bildirildi.

Cumhurbaşkanı kararname çıkarabilecek

Cumhurbaşkanı, cumhurbaşkanı yardımcıları ile bakanları atayacak ve görevlerine son verecek.

Cumhurbaşkanı üst düzey kamu yöneticilerini atayacak, görevlerine son verecek ve bunların atanmalarına ilişkin usul ve esasları cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile düzenleyecek.

Yabancı devletlere Türkiye Cumhuriyeti’nin temsilcilerini gönderecek, Türkiye Cumhuriyeti’ne gönderilecek yabancı devlet temsilcilerini kabul edecek. Milletlerarası antlaşmaları onaylayacak ve yayımlayacak.

Cumhurbaşkanı, anayasa değişikliklerine ilişkin kanunları gerekli gördüğü takdirde halkoyuna sunacak. Milli güvenlik politikalarını belirleyecek ve gerekli tedbirleri alacak.

TBMM adına, Türk Silahlı Kuvvetlerinin Başkomutanlığını temsil edecek. Türk Silahlı Kuvvetlerinin kullanılmasına karar verecek.

Sürekli hastalık, sakatlık ve kocama sebebi ile kişilerin cezalarını hafifletecek veya kaldıracak.

Cumhurbaşkanı, yürütme yetkisine ilişkin konularda Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarabilecek. Kararnamelerle, yürütmenin ihtiyacını karşılaması sağlanacak, temel hak ve hürriyetler ile siyasi hak ve hürriyetler, düzenleme alanı dışında bırakılacak.

Kanunda açıkça düzenlenen konularda cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarılamayacak.

Kanunlarda, kararname konusu ile aynı konuda farklı hüküm bulunması halinde kanun uygulanacak. TBMM’nin aynı konuda kanun çıkarması durumunda, cumhurbaşkanlığı kararnamesi hükümsüz hale gelecek.

Cumhurbaşkanı, kanunların uygulanmasını sağlamak üzere ve bunlara aykırı olmamak şartıyla yönetmelikler çıkarabilecek. Kararnameler ve yönetmelikler, yayımdan sonraki bir tarih belirlenmemişse, Resmi Gazete’de yayımlandıkları gün yürürlüğe girecek.

Cumhurbaşkanı ayrıca, anayasada ve kanunlarda verilen seçme ve atama görevleri ile diğer görevleri yerine getirecek ve yetkileri kullanacak.

Birinci turda sekizinci madde için 340 kabul, 135 ret oyu kullanılmış, 5 boş, 1 de geçersiz oy çıkmıştı.
7. madde: Cumhurbaşkanı seçilen kişinin partisiyle ilişiği sürecek

Anayasa değişikliği teklifinin yedinci maddesi 340 oyla kabul edildi.

Genel Kuruldaki gizli oylamaya 484 milletvekili katıldı. Oylamada 340 kabul, 136 ret oyu kullanıldı; 1 oy çekimser, 3 oy geçersiz, 4 oy boş çıktı.

Maddeyle, cumhurbaşkanı seçilen kişinin partisiyle ilişiğinin kesilmesine yönelik düzenleme kaldırılıyor.

Böylelikle doğrudan halk tarafından seçilen ve siyasal bir kişilik olan cumhurbaşkanının partisiyle ilişkisinin kesilmesine dair hükmü yürürlükten kaldıran ilga normunun, halk oylamasında kabulü akabinde yürürlüğe girmesi anında bir siyasi partiyle ilişki kurması mümkün hale getiriliyor.

Anayasanın, cumhurbaşkanının nitelikleri ve tarafsızlığına ilişkin maddesi ile seçimine yönelik maddeleri, “adaylık ve seçim” başlığı altında birleştiriliyor.

Nazlıaka kendisini Meclis kürsüsüne kelepçeledi

TBMM Genel Kurulunda, Bağımsız Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, teklifi protesto amacıyla kendini kürsüye kelepçeledi.Genel Kurulda, anayasa değişikliği teklifinin görüşmesi öncesinde, HDP’nin talebi üzerine usul tartışması açıldı. Usul tartışmasının sona ermesinin ardından, Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı, teklifin görüşmelerine geçti.Bu sırada Nazlıaka, söz talep etmeden, kürsüye gelerek, kendini bileğinden, kürsüdeki mikrofona kelepçeledi.Bahçekapılı, Nazlıaka’yı kürsü ihlali yaptığı gerekçesiyle uyardı. Anayasa değişikliği teklifine tepki gösteren Nazlıaka, MHP Grubu’na yönelik, “vicdanınıza sesleniyorum” diyerek, MHP’nin teklife destek vermemesini istedi.Bahçekapılı, kürsü mikrofonunun açılmaması talimatını verdi ve Meclis idare amirlerini, duruma müdahale etmesi için göreve çağırdı. Bazı AK Parti milletvekillerinin Nazlıaka’ya doğru yönelmesi üzerine Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, arkadaşlarını uzaklaştırdı. HDP’li kadın milletvekilleri de Nazlıaka’nın etrafında çember oluşturdu.TBMM Başkanvekili Bahçekapılı birleşime 10 dakika ara verdi. Ancak Nazlıaka’nın eyleminin sürmesi üzerine Bahçekapılı, birleşime bu kez 45 dakika ara verdi.Nazlıaka’nın yanına giden CHP’li İdare Amiri Tufan Köse ve bazı CHP’li milletvekilleri, Nazlıaka’yı kelepçeyi açması için ikna etmeye çalıştı.TBMM Genel Kurulunda gerginlik TBMM’de yaklaşık 2 saat süren eylemin ardından AK Parti’nin kadın milletvekilleri kürsüdeki mikrofonu sökerek Nazlıaka’nın kelepçesini çıkardı.Bahçekapılı, birleşime 30 dakika daha ara verirken, TBMM eylem nedeniyle 2.5 saat çalışamamış oldu.Galeri: Aylin Nazlıaka’dan Meclis’te kelepçeli eylem Öte yandan MHP milletvekilleri de Genel Kurul Salonunda olan Genel Başkan Devlet Bahçeli’nin etrafında çember oluşturdu.MHP sıralarına yönelik olarak “Sizleri Atatürk cumhuriyetine sahip çıkmaya çağırıyorum” diyen Nazlıaka, Genel Kurul salonundan çıkan Bahçeli’nin arkasından da “Bırakın milletvekilleri serbestçe oy kullansın.” diye seslendi.Video: Nazlıaka kendini kürsüye kelepçeledi Anayasa teklifinde ikinci tur: Yedinci madde kabul edildi

Cumhurbaşkanı; 40 yaşını doldurmuş, yükseköğrenim yapmış, milletvekili seçilme yeterliliğine sahip Türk vatandaşları arasından, doğrudan halk tarafından seçilecek.

Cumhurbaşkanının görev süresi 5 yıl olacak. Bir kişi en fazla iki kez cumhurbaşkanı seçilebilecek.

Mevcut anayasadaki, cumhurbaşkanlığına aday gösterilmede 20 milletvekilinin yazılı teklifini arayan hüküm kaldırılıyor.

Ayrıca en son yapılan milletvekili genel seçimlerinde geçerli oylar toplamı birlikte hesaplandığında yüzde 10’u geçen siyasi partilerin ortak aday gösterebilmesi hükmü de değiştiriliyor. Cumhurbaşkanlığına, siyasi parti grupları, en son yapılan genel seçimlerde toplam geçerli oyların tek başına veya birlikte en az yüzde 5’ini alan partiler ile en az 100 bin seçmen aday gösterebilecek.

Cumhurbaşkanı seçilen milletvekilinin TBMM üyeliği sona erecek

Genel oyla yapılacak seçimde, geçerli oyların salt çoğunluğunu alan aday cumhurbaşkanı seçilecek. İlk oylamada bu çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamayı izleyen ikinci pazar günü ikinci oylama yapılacak. Bu oylamaya, ilk oylamada en çok oy alan iki aday katılacak ve geçerli oyların çoğunluğunu alan aday cumhurbaşkanı seçilecek.

İkinci oylamaya katılmaya hak kazanan adaylardan biri herhangi nedenle seçime katılmazsa, ikinci oylama, boşalan adaylığın birinci oylamadaki sıraya göre ikame edilmesi suretiyle yapılacak.

İkinci oylamaya tek adayın kalması halinde, bu oylama referandum şeklinde yapılacak. Aday, geçerli oyların salt çoğunluğunu aldığı takdirde cumhurbaşkanı seçilecek. Oylamada, adayın geçerli oyların çoğunluğunu alamaması halinde TBMM seçimi yapılmayacak, sadece cumhurbaşkanı seçimi yenilenecek.

Seçimlerin tamamlanamaması durumunda yenisi göreve başlayıncaya kadar mevcut cumhurbaşkanının görevi devam edecek. Cumhurbaşkanı seçimlerine ilişkin diğer usul ve esaslar kanunla düzenlenecek.
Birinci tur oylamada altıncı madde 340 kabul, 136 ret oyu almıştı. Oylamada 4 boş, 2 geçersiz oy çıkmıştı.
Anayasa değişikliğindeki 18 madde+16Tümünü Göster18 Ocak 2017 / Yeni Şafak

AK Parti’nin sunduğu anayasa değişikliği teklifinin 18. maddesi TBMM’de 344 oyla kabul edildi. Cumhurbaşkanı’nın partisiyle ilişiğinin kesileceğine dair hükmün kaldırılmasını öngören maddenin kabulüyle teklife ilişkin ilk tur oylamaları da tamamlanmış oldu.

6. madde: ‘Meclis Araştırması’ bilgi edinmek için yapılan incelemeden ibaret olacak

Anayasa değişikliği teklifinin 6’ncı maddesi 342 oyla kabul edildi.

Genel Kuruldaki gizli oylamaya 485 milletvekili katıldı. Oylamada 342 kabul, 138 ret oyu kullanıldı; 3 boş oy çıktı, 2 oy da geçersiz sayıldı.

Anayasanın, TBMM’nin bilgi edinme ve denetim yollarına ilişkin maddesindeki değişiklik ile yasamanın belli bir konuda Meclis Araştırması yapması, Genel Görüşme açarak Genel Kurulda görüşmesi ve milletvekillerinin, cumhurbaşkanı yardımcıları ile bakanların cevaplaması istemiyle yazılı soru sorması yeniden düzenleniyor.

Buna göre, TBMM, “Meclis Araştırması”, “Genel Görüşme”, “Meclis Soruşturması” ve “Yazılı Soru” yollarıyla bilgi edinme ve denetleme yetkisini kullanacak. “Gensoru”, denetleme yetkisinden çıkarılacak.

“Meclis Araştırması”, belli bir konuda bilgi edinmek için yapılan incelemeden ibaret olacak.

“Genel Görüşme”, toplumu ve devlet faaliyetlerini ilgilendiren belli bir konunun TBMM Genel Kurulunda görüşülmesi şeklinde gerçekleştirilecek.

“Meclis Soruşturması”, cumhurbaşkanı yardımcısı ve bakanlar hakkında, anayasanın teklifle değiştirilen 106’ncı maddesinin 5, 6 ve 7’nci fıkraları uyarınca yapılan soruşturmadan ibaret olacak.

“Yazılı Soru”, en geç 15 gün içinde cevaplanacak. Milletvekilleri, yazılı soruları bakanların yanı sıra cumhurbaşkanı yardımcılarına da yöneltebilecek.

“Meclis Araştırması”, “Genel Görüşme” ve “Yazılı Soru” önergelerinin verilme şekli, içeriği ve kapsamı ile araştırma usulleri Meclis İçtüzüğü ile düzenlenecek.

Birinci tur oylamada altıncı madde için 343 kabul, 137 ret oyu kullanılmıştı. Oylamada 2 boş, 1 geçersiz oy çıkmıştı.
Bahçekapılı’dan CHP’li vekile tepki: Sanki sokakta kavga ediyor

TBMM’de anayasa değişiklik teklifinin beşinci maddesinin oylaması sırasında TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı ile CHP’li milletvekilleri arasında gerginlik yaşandı.Bahçekapılı’nın oylama süresini uzatmasına CHP sıralarından “Babanın çiftliği mi burası?” şeklinde cevap verildi.Bu ifadeye sert tepki gösteren Bahçekapılı, “Aileme nasıl laf edersin. Sen kimsin bana bu lafı ediyorsun. Böyle bir argo konuşma duymadım. Sanki sokakta kavga ediyor” diye konuştu.Anayasa teklifinde ikinci tur: 4. madde kabul edildi

5. madde: TBMM’nin görevleri ve yetkileri

Anayasa değişikliği teklifinin beşinci maddesi 342 oyla kabul edildi.

Genel Kuruldaki gizli oylamaya 486 milletvekili katıldı. Oylamada 342 kabul, 140 ret oyu kullanıldı, 4 boş oy çıktı.

Teklifin beşinci maddesiyle, TBMM’nin görevleri ve yetkileri, “kanun koymak, değiştirmek ve kaldırmak, bütçe ve kesinhesap kanun tekliflerini görüşmek ve kabul etmek, para basılmasına ve savaş ilanına karar vermek, milletlerarası andlaşmaların onaylanmasını uygun bulmak, TBMM üye tam sayısının 5’te 3 çoğunluğunun kararı ile genel ve özel af ilanına karar vermek, anayasanın diğer maddelerinde öngörülen yetkileri kullanmak ve görevleri yerine getirmek” olarak sıralanıyor.

Birinci tur oylamada beşinci madde 343 kabul, 7 ret oyu almıştı. Oylamada 3 boş, 1 geçersiz oy çıkmıştı.
Meclis’te dikkat çeken görüntü

TBMM Genel Kurulunda, anayasa değişiklik teklifinin 2’nci turunda 1’inci maddenin oylaması sürerken, bir görüntü dikkatleri çekti.Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, oyunu atmak üzere kupaya giderken bu sırada yanına CHP Grup Başkanvekili Levent Gök geldi.Kısa bir süre sohbet eden Bozdağ ve Gök, el ele oy atmaya gitti. TBMM’de ikinci tur başladı Anayasa değişikliği teklifinde 2’nci tur ve referandum süreci

4. madde: Seçimler 5 yılda bir yapılacak

Anayasa değişikliği teklifinin dördüncü maddesi 342 oyla kabul edildi.

Genel Kuruldaki gizli oylamaya 486 milletvekili katıldı. Oylamada 342 kabul, 138 ret oyu kullanıldı; 1 oy geçersiz, 4 boş oy, 1 oy çekimser çıktı.

Maddeyle, Anayasa’nın “TBMM’nin seçim dönemi” başlıklı maddesi, “TBMM ve cumhurbaşkanının seçim dönemi” olarak değişiyor.

Buna göre TBMM seçimleri 4 yılda değil, 5 yılda bir yapılacak. Cumhurbaşkanlığı seçimleri de TBMM seçimleri gibi 5 yılda bir olacak ve seçmenler iki seçim için aynı gün sandığa gidecek. Süresi biten milletvekili yeniden seçilebilecek.

Cumhurbaşkanı seçiminde birinci oylamada gerekli çoğunluğun sağlanamaması halinde, belirtilen usule göre ikinci oylama yapılacak.

Birinci tur oylamada dördüncü madde 343 kabul, 139 ret oyu almıştı. Oylamada 2 boş, 2 geçersiz oy çıkmıştı.
TBMM’de ikinci tur başladı

TBMM Genel Kurulunda, anayasa değişiklik teklifinin ikinci tur görüşmelerine başlandı.Genel Kurulda, CHP’nin grup önerisinin kabul edilmemesinin ardından, 18 maddelik Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin ikinci tur müzakerelerine geçildi.İkinci tur, anayasa değişikliği teklifinin kabul edilmesi için nihai belirleyici oylama olduğu için büyük önem taşıyor. Maddeler ayrı ayrı oylandıktan sonra teklifin tümünün oylaması yapılacak. Kabul oyu, referandum sınırı olan 330’un altında kalan madde düşmüş olacak. Teklifin tümünün oylamasında, kabul oyu 330’un altında kalırsa maddeler 330 ve üzerinde oy almış olsa da teklifin tamamı düşmüş sayılacak.İkinci turda, teklifin tümü ve maddeleri üzerinde görüşme açılmayacak; konuşmalar yapılmayacak, sadece maddeler üzerinde verilen değişiklik önergeleri görüşülecek. Birinci turda üzerinde değişiklik önergesi bulunmayan bir madde hakkında ikinci turda önerge verilemeyecek.İkinci turda, 18’i maddeler üzerinde, biri de tümü üzerinde olmak üzere toplam 19 oylama yapılacak.Anayasa değişikliği teklifinde 2’nci tur ve referandum süreci Bahçeli’den net mesaj Kaya gibiyiz AK Parti’de fire olmaz

3. madde: Milletvekili seçilebilme yaşı 18’e düşüyor

Anayasa değişikliği teklifinin üçüncü maddesi 342 oyla kabul edildi.

Genel Kuruldaki gizli oylamaya 485 milletvekili katıldı. Oylamada 342 kabul, 137 ret oyu kullanıldı, 3 oy geçersiz, 3 boş oy çıktı.

3. maddeye göre, milletvekili seçilebilme yaşı 25’ten 18’e indirilecek. “Askerlikle ilişiği olanlar” milletvekili adaylığına başvuramayacak.

Birinci tur oylamada üçüncü madde 343 kabul, 133 ret oyu almıştı. Oylamada 3 boş, 2 geçersiz oy çıkmıştı.
Anayasa değişikliğindeki 18 madde+16Tümünü Göster18 Ocak 2017 / Yeni Şafak

AK Parti’nin sunduğu anayasa değişikliği teklifinin 18. maddesi TBMM’de 344 oyla kabul edildi. Cumhurbaşkanı’nın partisiyle ilişiğinin kesileceğine dair hükmün kaldırılmasını öngören maddenin kabulüyle teklife ilişkin ilk tur oylamaları da tamamlanmış oldu.

2. madde: Milletvekili sayısı 600’e çıkıyor

Anayasa değişikliği teklifinin ikinci maddesi 342 oyla kabul edildi.

Genel Kuruldaki gizli oylamaya 485 milletvekili katıldı. Oylamada 342 kabul, 139 ret oyu kullanıldı, 4 boş oy çıktı.

2. madde ile milletvekili sayısı 550’den 600’e çıkarılacak.

Birinci tur oylamada ikinci madde 343 kabul, 133 ret oyu almıştı. 1 çekimser, 2 boş, 1 geçersiz oy çıkmıştı.
1. madde: Yargı başlığında değişiklik

Anayasa değişiklik teklifinin ikinci turunda ilk madde kabul edildi. Oylamada 345 kabul, 140 ret oyu verildi. 486 milletvekili katıldığı oylamada 1 boş oy çıktı.

1. madde ile, Anayasa’nın “yargı yetkisi” başlığında değişikliğe gidilecek.

Buna göre, yargı yetkisinin, Türk milleti adına bağımsız mahkemelerce kullanılacağına dair hüküm, “bağımsız ve tarafsız” mahkemelerce kullanılacağı şeklinde değişecek.

Birinci tur oylamada ilk madde için 347 kabul, 132 ret oyu kullanılmış, 2 çekimser, 2 boş, 1 geçersiz oy çıkmıştı.
Anayasa değişikliği teklifinde 2’nci tur ve referandum süreci

9 Ocak’ta başlayan Anayasa değişikliği teklifi görüşmesi 2’nci turla devam ediyor. 2’İlk turda 18 madde de kabul edildi. Teklifin 18 maddesi sırasıyla, 347, 343, 341, 343, 343, 343, 340, 340, 343, 343, 341, 344, 343, 341, 341, 341, 342, 344 ‘evet’ oyuyla geçti.HDP’li milletvekilleri görüşmelere katılsa da teklife yönelik maddelerin oylamalarına katılmadı.11 ‘çekimser’ oyCHP ise TBMM’nin görevleri ve yetkilerinin düzenlendiği 5. maddenin oylamasına katılmadı. 18 maddede toplamda 11 çekimser oy çıktı.’Geçersiz’ oy sayısı 3656 boş oyun kullanıldığı gizli oylamalarda, geçersiz oy sayısı ise 36 oldu. Geçersiz oy kullanan milletvekilleri merak konusu oldu. Anayasa teklifinde ilk tur tamamBundan sonraki süreç nasıl olacak?Bugün başlayan ikinci turda, anayasa değişikliği teklifinin tümünün kabulü için oylama yapılacak. Anayasanın 175. maddesine göre, anayasa değişikliği teklifinin gerçekleşmesi için, ikinci turda da TBMM üye tam sayısının (550) en az beşte üç çoğunluğuyla (330) kabul edilmesi şart. 330’un altında kalan anayasa değişiklikleri reddedilmiş oluyor. Anayasa uyarınca, 330 ile 367 (TBMM üye tam sayısının üçte ikisi) arasında oy alan anayasa değişikliği teklifinin Cumhurbaşkanı tarafından referanduma sunulması zorunlu. 367 ve üzerinde oy alan anayasa değişikliklerini ise Cumhurbaşkanı isterse referanduma (halkoyu) sunuyor. Anayasanın 175. maddesi uyarınca, Cumhurbaşkanı, diğer kanunlar gibi, anayasa değişikliği tekliflerini de, bir kez daha görüşülmek üzere TBMM’ye geri gönderebiliyor.Anayasa değişikliğine ilişkin kanunun referandumu, Cumhurbaşkanının onaylamasının üzerinden 60 gün geçtikten sonra yapılabiliyor. Bu durumda, referandumun önümüzdeki nisan ayı içerisinde yapılması bekleniyor.”Nisan başında referanduma gidilir”Referandum için tarih veren Başbakan Yardımcısı Numan kurtulmuş şunları söylemişti:”Meclisten bu konuda karar çıktıktan sonra referanduma en kısa sürede gitmek en doğrusudur. Zannediyorum ki mümkün olan en kısa sürede Nisan ayı başında referanduma gidilecektir.”Kaya gibiyizAK Parti’de fire olmazGaleri: Anayasa değişikliğindeki 18 madde

KAYNAK : Yenişafak

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ