Anayasa mesaisinde sona doğru

Türkiye’yi 2023 hedeflerine ulaştıracak 18 maddelik anayasa değişikliğinde önemli mesafe kat edildi. Önceki akşam yapılan görüşmelerde 3 madde daha Meclis’ten geçti. Böylece TBMM’de 11 madde kabul edilmiş oldu.

Anayasa mesaisinde sona doğru

Anayasa değişikliğinde cumhurbaşkanı ile Meclis’e karşılıklı fesih hakkı getiren maddeyle Cumhurbaşkanı’nın yargılanmasını sağlayan teklifin 11. maddesi kabul edildi. Buna göre; bir suç durumunda cumhurbaşkanı hakkında Meclis üye tamsayısının salt çoğunluğunun vereceği önergeyle soruşturma açılması istenebilecek. Meclis, üye tamsayısının beşte üçünün gizli oyuyla soruşturma açılmasına karar verebilecek. Soruşturma açılmasına karar verilmesi halinde Meclis’teki partilerden 15 kişilik soruşturma komisyonu kurulacak. Komisyon, raporunu iki ay içinde Meclis Başkanlığına sunacak. TBMM, üye tamsayısının üçte ikisinin gizli oyuyla Yüce Divana sevk kararı alabilecek. Yüce Divan yargılaması da üç ay içinde tamamlanacak

YARDIMCILARI ATAYACAK

Teklifin kabul edilen 10. maddesiyle de cumhurbaşkanlığı sisteminin ana dayanaklarından birini oluşturan “Cumhurbaşkanı’na, yardımcıları ve bakanları atama yetkisi” veriliyor. Buna göre Cumhurbaşkanı, seçildikten sonra bir veya daha fazla cumhurbaşkanı yardımcısı atayabilecek. Cumhurbaşkanlığı makamının herhangi bir nedenle boşalması halinde, 45 gün içinde cumhurbaşkanı seçimi yapılacak. Yenisi seçilene kadar cumhurbaşkanı yardımcısı Cumhurbaşkanlığına vekâlet edecek ve Cumhurbaşkanına ait yetkileri kullanacak.

MECLİS’TE YEMİN 

Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar, milletvekili seçilme yeterliliğine sahip olanlar arasından cumhurbaşkanı tarafından atanacak ve görevden alınabilecek. Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar da, TBMM’de yemin edecek. Cumhurbaşkanı yardımcısı veya bakan olarak atanan milletvekillerinin vekillikleri bitecek. Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar, cumhurbaşkanına karşı sorumlu olacaklar. Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar da, suç işlediklerinde Yüce Divan’a gönderilecek.

SEÇİMLER BİRLİKTE OLACAK

Teklifin ana maddelerinden birini de TBMM ve Cumhurbaşkanının karşılıklı olarak birbirlerini feshedebilmesine yönelik yetki oluşturuyordu. Önceki görüşmelerde sabaha karşı teklifin 9’uncu maddesi de kabul edildi. Buna göre Meclis, üye tamsayısının beşte üç çoğunluğuyla seçimlerin yenilenmesine karar verebilecek. Bu durumda TBMM genel seçimi ile Cumhurbaşkanlığı seçimi birlikte yapılacak. Cumhurbaşkanının, seçimlerin yenilenmesine karar vermesi halinde, TBMM genel seçimi ile Cumhurbaşkanlığı seçimi birlikte yapılacak. Cumhurbaşkanının ikinci döneminde Meclis tarafından seçimlerin yenilenmesine karar verilmesi halinde, Cumhurbaşkanı bir defa daha aday olabilecek.

KAYNAK : STAR Gazetesi

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ